A judo a művészet világában is sikeres Szombathelyen - 2014.06.04.

A Vasi Virtus Judo SE vezetése folyamatosan ötletel azon, hogy a judo népszerűsítése a sportágfejlesztés keretében minél szélesebb körben megvalósuljon a gyerekek, kiemelten az általános iskolások között Szombathelyen.


Ennek szellemében hirdették meg 2014. márciusában a Vasi Virtus JSE és a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közös szervezésében, a Magyar Judo Szövetség támogatásával azt a rajzversenyt, amelynek témája a Judo volt. A versenyre képző- és iparművészeti alkotásokkal lehetett nevezni méretbeli megkötés és paszpartu nélkül, szabadon választott technikával.


A közös célt, erőfeszítést jellemzi, hogy az MJSZ nemcsak könyvdíjakkal járult hozzá a versenyhez, hanem például Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva olimpiai érmeseink dedikált fényképeivel is. Bár Szombathelyen, illetve a megyében párhuzamosan több témában is volt kiírva hasonló rajzverseny, mégis örömmel mondható, hogy nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a vidéki falvakban is megmozgatta a sportág a gyerekek fantáziáját, és vették a fáradtságot, hogy a judóról alkotott elképzelésüket rajzlapon megjelenítsék. A beérkezett alkotásokat egy szakmai zsűri – kik között volt rajztanár/festőművész és judo edző egyaránt – értékelte.


A szervezők a május 29-én megtartott ünnepélyes díjátadáson – amely egyben a zsűri által erre érdemesnek ítélt képekből készített időszaki kiállítás megnyitója is volt – hangsúlyozták, hogy nem csak judós gyerekek adták be pályamunkáikat, így a sportág megszólított több olyan gyereket is, aki eddig még mélyebben nem érdeklődött a judo iránt.


Különösen öröm volt látni, hogy olimpikonjaink dedikált képei milyen büszkeséggel töltötte el a díjazottakat, akik még az esemény után is csillogó szemekkel tekintettek vissza-visszatérően a képekre. Úgy gondoljuk, hogy ez is az igazi siker szerves része, hisz lehet, hogy élversenyzőink még több gyereknél váltak példaképpé – tájékoztatta a Judoinfo olvasóit Karáth Szabolcs, a Vasi Virtus Judo SE elnöke.