A szövetségről

Dr. Tóth László elnöki köszöntője

Kedves barátaim!

A Magyar Judo Szövetség történetének egyik legsikeresebb időszakának lehetünk részesei. Az emlékezetes olimpiai szereplés után 2013-ban sikeres Európa-bajnokságot rendeztünk Budapesten, 2014-ben pedig eddig sohasem látott mértékű építkezésbe kezdhetünk.

Az olimpiai sportágakban általában mindig egy csöndesebb, nyugodtabb esztendő követi az ötkarikás játékokat. Nos, a magyar judosport esetében erről szó sem lehetett, hiszen a sportág hazai történetének legnagyobb eseményére készültünk. Áprilisban Budapesten, a Papp László Sportarénában szerepeltek Európa legjobb judósai, s a résztvevők elégedetten idézhetik fel magyarországi élményeiket, minden idők egyik legsikeresebb rendezésű kontinensbajnoksága a médiában is nagy és rendkívül pozitív visszahangot kapott. Hálás köszönet illet mindenkit, aki munkájával kivette a részét a rendezés feladataiból.

A budapesti Európa-bajnokság egyértelműen pozitív megítéléséhez természetesen hozzájárultak válogatott sportolóink is, akik elviselték a hazai elvárások okozta terheket, és nagyszerűen szerepeltek: Csernoviczki Éva tiszteletére felcsendült a Himnusz, Joó Abigél és Bor Barna bronzérmes lett, de további helyezésekkel is büszkélkedhettünk, az egyéni és a csapatversenyben egyaránt.

Budapest és a Magyar Judo Szövetség bebizonyította, hogy képes még komolyabb feladatok megoldására is, úgy gondolom, a nagy álmunk megvalósulásához vezető úton a következő nagy lépés 2014-ben vár ránk: június 21-én és 22-én először rendezünk Budapesten Grand Prix viadalt, amely már a 2016-os riói olimpia egyik kiemelt kvalifikációs versenye lesz. Akárcsak egy válogatott sportolónak az újabb és újabb versenyeken, a GP-vel nekünk is újra bizonyítanunk kell. Szeretném, ha a sportágon belüli összefogással a tavalyi Európa bajnokságéhoz hasonlós sikerrel valósítanánk meg a Grand Prix-t is, mindannyiunk büszkeségére.

Vissza kell kanyarodnom a 2012-es londoni olimpiához. Emlékeztek rá, az egész ország figyelemmel követte, ahogyan a mi judósaink érmei nyitották meg a magyar szempontból igen sikeres szereplést, Ungvári Miklós a dobogó második fokára állhatott, Csernoviczki Éva első magyar női judósként bronzérmet szerzett, a sérüléséből még nem száz százalékosan felépülő Karakas Hedvig és a Londonban porcsérülése ellenére hősiesen helytálló Joó Abigél az ötödik, Bor Barna pedig a hetedik helyen végzett. Nemcsak a régen várt eredményekre, hanem az odáig vezető úton mutatott példaértékű összefogásra is büszkék lehettünk, a sportolók, az edzők, a sportvezetők, a családtagok és a barátok egyaránt megmutatták, milyen óriási ereje van a magyar judosportnak.

Erre aztán fel is figyelt a magyar kormány, a judo magától értetődően kapott helyet a kiemelt sportágak között, s a sportágunk – több más sportághoz hasonlóan – eddig sohasem tapasztalt mértékű támogatást kap az államtól, amiért végtelenül hálásak vagyunk. A hála azonban nem elég. Élnünk kell a tálcán kínált lehetőséggel, s a hosszas munkával megalkotott Judo Sportágfejlesztési Programunkat meg is kell valósítanunk. Ez lesz 2014 legfontosabb feladata, s ennek sikere, jövőbeni eredményei mérik majd le igazán valamennyiünk munkáját. A sikerekhez pedig az olimpia előtti hónapokban tapasztalt széles körű összefogásra és rengeteg munkára van szükség.

Az előttünk álló hónapokban alapozhatjuk meg a 2020-as tokiói és az azt követő olimpiák sikereit, miközben napjaink legjobbjaira már 2014-ben óriási feladatok várnak, hiszen májustól elkezdődik a kvalifikációs időszak a riói olimpiára. Őszintén remélem, hogy a Magyar Judo Szövetség honlapján 2014-ben is szép sikerekről, jelentős előrelépésekről számolhatunk majd be tagegyesületeinknek, sportolóinknak, szurkolóinknak.

Mindannyiunknak jó egészséget, eredményes munkát kívánok!

Dr. Tóth László,
a Magyar Judo Szövetség elnöke