Arany- és ezüstérem az ifjúsági világbajnokságról - 2013.08.12.

A 63 kg-osok között szereplő Gercsák Szabina aranyérmet szerzett a Miamiban zajló ifjúsági világbajnokságon, Mihalovits Kincső pedig ezüstérmet nyert a 44 kilogrammos kategóriában.


A tizenhét éves Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC) erőnyerőként kezdett, majd az argentin Gimena Laffeuilade ellen hátrányból fordítva két vazarival nyert. Ezt követően a montenegrói Ivana Szunjevics ellen a magyar lány három percet töltött a tatamin, ezalatt brillírozott: két jukót, egy vazarit, s végül egy ippont ért el.

Gercsák Szabina a negyeddöntőben a francia Marina Olartéval szemben bizonyult jobbnak egy vazarival, majd a brit Lubjana Piovesana elleni elődöntő nagy csatát hozott, ám a magyar versenyző végül ipponnal diadalmaskodott. A francia Ines Prevot elleni finálé mindössze egy perc tizenhárom másodpercig tartott, ugyanis Gercsák ekkor újabb ipponnal megszerezte a sportág első magyar ifjúsági világbajnoki címét.

Flórusz János tanítványa ebben az esztendőben már megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot, ezüstérmes volt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, valamint a budapesti felnőtt kontinensviadalon a mezőny legfiatalabb tagjaként a hetedik helyen végzett.

Mihalovits Kincső, a KSI SE versenyzője argentin, török, szlovén és dél-koreai ellenfelet legyőzve jutott be a döntőbe, ahol ipponnal kikapott a japán Szuzuki Maritól.

A floridai korosztályos világbajnokságon tizenöten képviselték a magyar színeket, és összesen 77 ország 530 judósa lépett tatamira. Egy arany- és egy ezüstéremmel az éremtáblázat hatodik helyén zárta hazánk az ifjúsági világbajnokságot. A legeredményesebben Japán szerepelt (5 arany, 3 ezüst, 3 bronz), megelőzve Oroszországot (2, 1, 6), Kanadát (2, 0, 0), Grúziát (1, 3, 0), Franciaországot (1, 2, 2), Magyarországot (1, 1, 0) és Azerbajdzsánt (1, 1, 0). A felsoroltakon kívül Kazahsztán, Németország és Kuba tudott még egy-egy aranyérmet szerezni Floridában.

Eredmények: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, judoinfo.hu
Fotó: IJF, Záhonyi Tamásű