Arany, ezüst és két bronz az Universiadéról - 2013.07.14.

Remekül szerepeltek a magyar judósok a kazanyi Universiadén: Joó Abigél arany-, Bor Barna ezüst-, Csoknyai László és a férficsapat bronzérmet szerzett, Ungvári Attila pedig az ötödik helyen végzett.

Joó Abigél aranyérmet szerzett a női cselgáncsozók 78 kilogrammos súlycsoportjában a 27. Nyári Universiadén. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ötödik helyezett Joó Abigél (KSI SE) az első fordulóban a görög Limperopulót, majd a negyeddöntőben a koreai Pakot is ipponnal győzte le. Az elődöntőben a japán Umekit búcsúztatta, majd a fináléban ipponnal verte a francia Madeleine Malongát. A Szent István Egyetem hallgatója, a világranglistán második helyezett Joó Abigél az Universiadék történetének 110. magyar aranyérmét szerezte.

Ezüstérmet szerzett a +100 kilogrammos súlycsoportjában Bor Barna világ- és Európa-bajnoki második helyezett paksi judós. A Pécsi Tudományegyetem hallgatója a döntőben intésekkel kapott ki a dél-koreai Gu Dzsam Csótól. Ezzel magyar judós az Universiadék történetének 89. magyar ezüstérmét szerezte meg.

Bor Barna (Atomerőmű SE) – aki a 2009-es belgrádi Universiádén bronzérmet nyert – az első fordulóban türkmén ellenfelet vert meg, a másodikban a mongol Enkhjargalt, a negyeddöntőben az egyiptomi el-Szajedet, a négy között pedig a kirgiz Krakoveckijt győzte le.

Csoknyai László (Atomerőmű SE) bronzérmet szerzett a férfi 81 kilogrammos súlycsoportban. A Semmelweis Egyetem hallgatója a bronzmérkőzésen a dél-koreai Li Szeung Szut győzte le, akit négy intéssel leléptettek. A paksi sportoló szerezte a magyar judócsapat harmadik medálját Kazanyban.

Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE) az ötödik helyen végzett a 73 kilogrammban, a ceglédi judós a bronzmérkőzésen – amely az ötödik találkozója volt – a japán Nisijama Juki ellen lépett tatamira, s ipponnal kapott ki riválisától.

Csapatban, Magyarország férfiválogatottja a Mayer Tibor (66 kg), Zámbori Bence (66), Ungvári Attila (73), Csoknyai László (81, Vér Gábor (90), Crjenics Miklós (+90), Bor Barna (+90) összeállítású együttes bronzérmet szerzett. A magyar csapat a tizenhat között 4-1-re verte Csehországot, majd ugyanilyen arányban kikapott Dél-Koreától. A Nagy András és dr. Németh Endre által irányított csapat a vigaszágra került. A magyarok a kirgizeket 5-0-ra verték, a bronzmérkőzésen pedig 3-2-re legyőzték Lengyelországot. A viadalon összesen huszonkét csapat indult.

„Színvonalas Universiadét zártunk. Az oroszok az első csapatukat indították Kazanyban. Számos olimpiai bajnok és ötkarikás érmes is megmérettette magát Kazanyban. Ilyen komoly mezőnyben óriási fegyvertény, hogy ilyen remekül szerepelt a magyar egyetemi judoválogatott. Az Universiadék történetében sohasem nyertünk ennyi érmet. Mindez azt bizonyítja, hogy a magyar judo továbbra is erős” – értékelt dr. Németh Endre edző.

Az Universiade eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: MEFS