Be kell tiltani a gyerekek ketrecharcát! - 2014.09.27.

Be kell tiltani a gyerekek ketrecharcát! Rendjén van-e, hogy tizenéves fiatalokat küldenek ketrecharcot vívni, védőfelszerelés nélkül, felnőtt szabályok szerint? Rendjén van-e, hogy egy tizenkét éves kislányt úgy torkon rúgnak, hogy majd’ megfullad, egy fiút meg úgy megvernek, hogy leszakad a tüdeje? Sajnos valakik szerint 2014-ben, Magyarországon ez teljesen normális.

Ez év júniusában általános felháborodást keltett, miszerint kiskorú gyermekeket versenyeztettek ketrecharcban. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, amelyen részt vett dr. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke, dr. Nagy Zsigmond a MOB nemzetközi igazgatója, dr. Tóth László a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, Hasitz Márta, a Magyar Taekwondo Szövetség főtitkára, Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség igazgatója, a gyermekvédelem részéről pedig Hámori Ágnes, a FICE magyar egyesületének elnöke.

Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár kiemelten fontosnak tartja a fiatalkorúak életének, testi épségének védelmét, ezért mindenképpen meg kell szüntetni a gyerekek részvételével szervezett ketrecharcokat. Ennek kapcsán a sporttörvény módosítására tett javaslatot, hogy tizennégy éves kor alatt ne vehessenek részt a fiatalok ketrecharcban. Noha a Btk. jelenleg is tartalmaz a kiskorúak veszélyeztetésére vonatkozó tényállást, amelyet alkalmazni lehet a kiskorúak ketrecharcának ügyében, azonban a remélhetőleg még az ősz folyamán sorra kerülő törvénymódosítás teljes mértékben ellehetetlenítené ezt. Hozzátette: számos olyan küzdősport létezik Magyarországon, amelyeket biztonságban, védőeszközök használatával, kidolgozott szabályrendszerek keretein belül, a sportszerűség szellemében, illetve a versenyeken jelenlévő állandó orvosi felügyelet mellett lehet űzni. Nem szabad megengedni, hogy gyermekeink ilyen fajta brutalitásnak legyenek kitéve.

Dr. Leyrer Richárd a MOB alelnöke elmondta, a Magyar Olimpiai Bizottság teljes mértékben elhatárolódik ezektől a rendezvényektől, mert az ilyenfajta küzdelmek az utcai harc legrosszabb hagyományait viszik tovább és jelezte, hogy az ügyben egyeztettek az MMA-s szervezetekkel is, amelyek szintén támogatják a javaslatot. A MOB nem olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozatának elnöke a sajtón keresztül a szülők figyelmét is felhívta, hogy bármilyen küzdősport edzésére viszik el gyermeküket, győződjenek meg arról, hogy az edzőnek van-e megfelelő képzettsége!

Hámori Ágnes, a Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége (FICE) magyar egyesületének elnöke a szóban forgó események miatti mélységes felháborodásának adott hangot. Hangsúlyozta minden ilyen jellegű eseményt el kell utasítani, mert a gyermekek nem csupán fizikális, hanem igen komoly lelki sérüléseket is szenvednek. Hozzátette, hogy igen nagy a szülők felelőssége is e téren.

Dr. Mészáros János a Magyar Karate Szakszövetség elnöke is hangoztatta, egyetértenek a törvénymódosítással, támogatják is azt. Megjegyezte, hogy fontos a szervezett forma, mert az e kereteken belül működő szövetségeknél nem fordulhatnak elő hasonló esetek.

Dr. Nagy Zsigmond a MOB Nemzetközi Igazgatója örül annak, hogy egy nagyon fontos egység jött létre e fellépés kapcsán. Kiemelte, nem lehet fontosabb, mint gyermekeink biztonsága. A sport arról szól, hogy ellenfelek sportszerű körülmények között, a fair play szellemében megküzdenek egymással, és a jobb legyőzi a riválisát. A ketrecharcban viszont nem ellenfélként, hanem ellenségként állnak egymással szemben a felek, és ez a mentalitás semmiképp sem lehet követendő példa a fiatalok számára.

Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség igazgatója kifejtette, a cél a gyermekek sportra nevelése, hogy némelyikükből idővel élsportoló válhasson. Fontos, hogy az ifjú sportolók szeressék, amit csinálnak és örömöt adjon nekik.

Dr. Tóth László a Magyar Judo Szövetség elnöke az ifjúság nevelését, a gyerekek fejlődését és egészségük megóvását tartja a legfontosabbnak. Elmondta, hogy a judo alapítói is ezt tartották szem előtt, így a szabályok megalkotásakor kivették a sérülésveszélyes elemeket. A gyermekek ketrecharcához hasonló veszélyes események rossz fényt vetnek a küzdősportokra, ráadásul semmi hasznuk nincs. Hangsúlyozta mindenképpen meg kell állítani ezeket a tevékenységeket.

Hasitz Márta, a Magyar Taekwondo Szövetség főtitkára elsősorban családanyaként szólalt meg. A legfontosabbnak a védőfelszerelést tartja. Saját sportágát példaként állítva, amelyben a sportolók tetőtől talpig védőfelszerelésben mérkőznek egymással.

A sportmindenkinek.hu a szerény eszközeivel szintén fellép mindennemű, a gyermekek számára veszélyt jelentő tevékenységekkel szemben és a leghatározottabban tiltakozik a hasonló jellegű események ellen! Ennek érdekében minden sportági szakszövetséggel kész együttműködni, hogy hasonló rendezvények ne ismétlődhessenek meg Magyarországon.

Forrás: Sportmindenkinek.hu
Zsuppán András írása
Fotó: Róth Tamás