Budapest Judo Grand Prix: Mészáros Anett visszatért! - 2015.06.14.

A 70 kilogrammos Mészáros Anett két év után judózott újra hazai közönség előtt, s legszebb napjait idézve bronzérmet szerzett. Bor Barna sérülése miatt nem tudott kiállni a bronzmeccsre, így ötödik lett, Gercsák Szabina és Joó Abigél a hetedik helyen végzett.


Vitatott helyzet, Mészáros Anett végül bronzzal vigasztalódott

Egy nagy visszatérő és egy ifjú reménység mutathatta meg tudását a 70 kilogrammosok között. A visszatérő, az immár férjezett nevén Breitenbach Anettként versenyző judós legutóbb két éve, az Európa-bajnokságon szerepelhetett a magyar közönség előtt. Azt követően el is búcsúzott a judótól, ám – szerencsére – néhány hónapja úgy döntött, megmutatja a világnak, és eléri célját: két ezüst és két bronz után világbajnok lesz a judóban.

A visszatérés nem sikerült túl jól: a februári szófiai European Open-viadalon a japán Arai Csizurutól ipponnal kikapott, de ami ennél is fájóbb, súlyos sérülést szenvedett, amiből úgy néz ki, sikerült felépülnie. Erre mit hoz számára a Budapest Grand Prix sorsolása? A japán Arai ellen kell kezdenie.

Nos, Anett visszatért, ezt nyugodtan kijelenthetjük! A japánok Ázsia-bajnok, tokiói Grand Slam-győztes versenyzője nem tudott fogást találni a budaörsi judóson, s végül minimális különbséggel ugyan, de Breitenbach Anett nyert!

Akárcsak a következő körben, a kubaiak világbajnoki bronzérmese, Cortes ellen! Anett a régről ismert, erőtől és önbizalomtól duzzadó judóját csillogtatta, a bíró pedig jutalmazta is agilitását, kétszer is megintette a kubait. Következett az elődöntő, a spanyol Bernabeuval. Ő nem tartozik a nagymenők közé, Európa-bajnoki ötödik hely a legjobb eredménye – de az kiderült, hogy földharcban kitűnő, s ezt erőltetni is tudja.

Valahogy leküzdötte a tatamira a magyar sportolót, s aztán leszorítást próbált kialakítani. A bíró háromszor is beintette, majd visszavonta a leszorítást, a közönség már éles füttyszóval tüntetett, fel kellett volna állítani a küzdő feleket. De negyedszer is újraindult az óra, s meg sem állt húsz másodpercig, ez pedig a spanyol ippongyőzelmét jelentette. A publikum kifejezte nemtetszését, de a zsűri nem változtatta meg a döntést – igaz, az eredmény kihirdetése után a vezetőbíró társaságában még percekig elemezték a tatamin történteket…

A lényeg: Breitenbach Anett a délutáni programban bronzmérkőzést vívhatott. Hajszálon múlt, hogy nem az ifjú reménység, Gercsák Szabina lett az ellenfele. A Hell-Miskolci JC ifjúsági olimpiai bajnoka gyors győzelemmel kezdett az amerikai Bleier ellen, majd jukóval elütötte a továbbjutástól a felnőtt világbajnoki bronzérmes tunéziai Miledet is.


A junior korú Gercsák Szabina két szép győzelemmel kezdett,
végül hetedik lett a felnőtt Grand Prix-n

Sajnos a folytatás nem alakult ilyen jól, a világbajnoki ezüstérmes német Vargas-Koch ipponnal vette el a kedvünket, majd a vigaszági meccsen – ahol az Anett elleni bronzmeccs volt a tét – a tavalyi düsseldorfi GP-n aranyérmes marokkói Niang nyert. Gercsák Szabina a hetedik helyen végzett, míg a súlycsoport két másik magyar indulója, Lőrinc Renáta (Kecskeméti JC) és Gyulai Réka (Szolnoki VSI) számára egy meccses volt a GP.

A bronzcsatában Aszma Niang és Breitenbach Anett csapott össze, s a magyar lány úgy harcolt, mint régen, már a tatamira lépésnél lélektani előnyben volt, a fogásokat ő vette fel jobban, irányított, s két intéssel vezetett – az utolsó percben már csak azzal törődött, hogy megtartsa előnyét. Végül boldogan emelhette magasba a karjait! A Budapest Judo Grand Prix bronzérme után kijelenthetjük: Mészáros Anett visszatért!


Mészáros Anett visszavágott a japán Anainak Szófiáért

Ragyogóan kezdett a neházsúlyú Bor Barna: az Atomerőmű SE világbajnoki ezüstérmes óriása, igaz, az első körben nem volt nehéz dolga, kuvaiti ellenfele még csak rendesen át sem mozgatta. A második kör már nem volt olyan könnyű, a német Heinlének volt is miért visszavágni, a februári düsseldorfi Grand Prix során ugyanis ő búcsúztatta a magyart.

Nos, Hangyási László tanítványa nem is maradt adósa, kemény, de végig kézben tartott meccsen jukónyi előnnyel megszerezte a győzelmet és így bejutott az elődöntőbe. A japán Odzsitanival találkozott, s ezt aligha fogja jó szívvel mesélni az unokáinak. Intésnyi hátrányból próbált támadni, amikor a japán eldobta. Ippon. Elúszott a döntő… De ez csak a kisebbik baj: Bor Barna útja a bronzmeccs helyett a kórházba vezetett, vállsérülése akár a bakui indulását is befolyásolhatja… (Az első hírek szerint egyelőre zúzódásokat találtak, hamarosan MRI-vizsgálat következik, itt dől el, kell-e kihagyásra számítani.)

A nehézsúlyban Péntek Zoltán (Leányvár) egy győzelmet is feljegyezhetett (szaúdi judós ellen érte el), de klubtársához, Kerstner Róberthez és Urbán Gergőhöz (Titán JC) hasonlóan végül ő is helyezetlenül zárt.


A sorsdöntő pillanat: a japán Odzsitani eldobja Bor Barnát, aki rosszul érkezik.
Reméljük, nem nagy a baj!

 

Micsoda hideg zuhany… A 81 kilogrammban azt sem tartottuk előzetesen elképzelhetetlennek, hogy három judósunk is bejusson a legjobb négy, na jó, nyolc közé. Krizsán Szabolcs, Csoknyai László és Ungvári Attila is harcban áll a riói kvótáért, mindhárman jó, olykor kiemelkedő eredményeket szállítottak az elmúlt hetekben, hónapokban.

Krizsán Szabolcs a második, Csoknyai László a negyedik kiemelt volt a sorsolásnál, előbbinek kifejezetten kedvezőnek tűnt a sorsolása – s éppen az ő veresége volt a legmegdöbbentőbb. A Honvéd-Kipex judósa erőnyerőként kihagyta az első fordulót, a másodikban pedig a dominikai Del Orbe volt az ellenfele. A dominikai judóról mindeddig csupán annyit tudtunk, hogy a karibi szigetországban edzősködik olimpiai ezüstérmesünk, Csák József. Most azonban ízelítőt is kaptunk arról, hogy a judós térképre ez az ország is igyekszik feliratkozni…

Del Orbe alig tizenkilenc esztendős, a korosztályos versenyeken kívül nem jegyezték fel eddig semmilyen eredményét. Már az első körben nagy feltűnést keltett, hogy egy perc alatt ipponnal legyőzte finn ellenfelét, de a második meccsén már elnémította az addig igen jó hangulatú sportcsarnokot is: földre vitte Krizsán Szabolcsot, amiért vazarit kapott, s mint a rutinos judósok, a dobást földharccal fejezte be – a Honvéd judósa nem tudott szabadulni a leszorításból. Hideg zuhany számunkra. (Del Orbe amúgy a folytatásban nem győzte meg a publikumot arról, hogy új csillag születik, simán kikapott az üzbég Szobirovtól.)

Csoknyai Lászlónak (Atomerőmű SE) nem volt túl kedvező a sorsolása, a világbajnoki ezüstérmes montenegrói Mrvaljevics ellen kellett volna kivívnia a továbbjutást. A montenegrói hamar jukós előnybe került, de „Csoki” nagyon jól mozgatta, sorban három intést is kapott az ellenfél. Már-már abban reménykedtünk, hogy sikerül a leléptetésig hajtania, de a „kitámadó”, kockáztató paksit Mrvaljevics el tudta dobni, így ipponvereség lett a vége.

Ungvári Attila jól kezdett, ipponnal nyert az első körben a holland de Wit ellen, az eélyesebb üzbég Imamovot is megszorongatta, de feltartóztatnia már nem sikerült, így elbúcsúzott, akárcsak a súlycsoport negyedik magyarja, Köller Milán (Mogyi-Bajai JC).


Joó Abigél hálás volt a közönségnek a lelkes buzdításért

Szép reményeket fűztünk Joó Abigél szerepléséhez, még úgy is, hogy a KSI SE kétszeres Európa-bajnokának sorsolása kiélezett meccseket ígért. Abigél az olimpiai ezüstérmes Gibbons ellen kezdett. de mintha nem egy kategóriában lennének, a magyar judós olyan könnyedén nyert.

Következett a német Malzahn: az Eb-bronzérmessel már hétszer is megmérkőzött Joó Abigél, s a mérleg nagy magyar fölényt mutatott, igaz, legutóbb, a tavaly Abu-Dzabiban megrendezett Grand Slam-tornán Malzahn nyert. Jól felkészült Abigél judójából, jukóval vezetést is szerzett, s ezt intések árán védte. Három büntetésig jutott, a negyediket már nem sikerült kiharcolni, sőt, a gong pillanatában még el is dobta a kockáztató magyar lányt, így végül vazaris győzelemmel mehetett az elődöntőbe.

Pánczél Gábor tanítványa a vigaszágon kapott javítási lehetőséget, de az olasz Assunta Galeone elleni párharcot a Sportarénában senki sem így képzelte: az olasz földharcban feladásra kényszerítette Joó Abigélt, aki így a hetedik helyen fejezte be a Budapest Judo Grand Prix-t. Ugyanebben a súlycsoportban Salánki Evelinnek (Ippon Judo Tatabánya) egy mérkőzés jutott a tornán.

A 90 kilogramm számunkra nagyon üres volt a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián hiányában (a KSI SE csillaga sérülés miatt nem indulhatott). Bár Vér Gábor (Honvéd-Kipex) és Ohát Zalán (Atomerőmű SE) is „behúzott” egy-egy győzelmet, Rábai Lászlóhoz (Leányvár) és Kersics Dávidhoz (Pécsi VSK) hasonlóan ők is helyezetlenül zárták a budapesti Grand Prix-t.

A 100 kilósainknak sem ment, Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) a szerb Jurisics ellen még kibrusztolta a győzelmet, de a svéd Pacek már túl erős volt neki ezen a napon, míg Breitencbach Paul (Budaörsi SC) nem bírt a kazah Gyemjanyenkóval.

Kazahsztán az éremtáblázat élén

A budapesti Grand Prix-n 67 ország 411 judósa vett részt, a legjobban Kazahsztán csapata szerepelt, két arany- és egy ezüstéremmel zárt az éremtáblázat élén. Második lett Németország (1, 5, 5), harmadik pedig Szlovénia (1, 2, 0). A mieink egy arany- és egy bronzéremmel Üzbegisztánnal és Spanyolországgal holtversenyben a hetedik helyen végeztek.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Gabriela Sabau