Ungvári Attila megnyerte a casablancai African Open-viadalt! - 2016.03.16.

Úgy látszik, messze nincs lefutva az, hogy 81 kilóban ki képviselje hazánkat a riói olimpián. Az elmúlt hétvégén Ungvári Attila nyert remek teljesítménnyel a marokkói kvalifikációs tornán, így már ő is újra kvótát érő helyen áll a ranglistán.Vannak sportágak, amelyek annak is örülnének, ha egy versenyzőjüknek is komoly esélye lenne a riói kvóta megszerzésére. Ezzel szemben az egyik hazai sikersportág, a judo jelenleg ott tart, hogy van olyan súlycsoport, amelyben három magyar is olimpiai szereplést jogosító helyen áll a kvalifikációs rangsorban! A 81 kilósok mezőnyében ugyanis Csoknyai László, Krizsán Szabolcs és Ungvári Attila is ott lehetne Rióban, ám közülük a szabályok értelmében csak egy léphet majd tatamira az augusztusi nyári játékokon.

Jelenleg Csoknyai áll a legjobban – 12. a kvalifikációs rangsorban 936 ponttal –, míg Krizsán (23. hely 647 ponttal), a kisebbik Ungvári testvér pedig a 27., neki 590 pontja van.

Utóbbi egyébként alaposan belehúzott, hiszen a vasárnap véget ért marokkói kvalifikációs tornán fantasztikusan szerepelt. Négy meccset vívott, ellenfelei egyetlenegy akciót sem tudtak végrehajtani a ceglédi judóson, aki így megnyerte a versenyt. Ungvári Attila előbb a madagaszkári Fetra Ratsimizivát verte vazarival, majd következett a brit Tom Reed (jukóval nyert a magyar), amíg az elődöntőben az olasz Matteo Marconcini némi túlzással többet volt a levegőben, mint a tatamin, őt Attila két jukót követően ipponnal verte. A fináléban az orosz Aszlan Lappinagov sem húzta ki a végéig, őt is ipponnal verte Bíró Tamás tanítványa.

„Most végre úgy ment a judo, ahogy annak mennie kellett, és nagyon jó érzés újra ilyen komoly nemzetközi versenyt nyerni. Rióra eddig nagyon rágörcsöltem, tán jobban, mint kéne, mostantól viszont lazábban állok a versenyekhez. Még nem mondtam le az olimpiáról, és ha visszaérek a válogatott edzőtáborába, akkor ott eldől, melyik versenyeken indulok a közeljövőben” – nyilatkozta az MNO-nak Ungvári Attila.

Testvére, az edzőtáborban lévő Ungvári Miklós szerint ez a siker az önbizalmát adhatja vissza öccsének, ami talán a legfontosabb ezekben a hetekben. „Hosszú térdsérülés után most végre egészségesen léphetett tatamira Karvaly, aki jó nevű ellenfelek előtt nyert Marokkóban. Még mindig nagy a hátránya a kvalifikációs rangsorban, de nem behozhatatlan, és ha így folytatná tovább, akkor akár még oda is érhet. Fontos lenne, hogy az Európa-bajnokság előtt feljöjjön a magyarok között másodiknak, hogy ő is indulhasson” – tette hozzá a magyar sportoló.

A ceglédi judós ezzel a sikerével száz pontot szerzett a kvalifikációs sorozatban, amivel újra nyílttá tette a súlycsoport magyar háziversenyét a riói indulásért. Ha netán Ungvári Attila járna sikerrel, akkor teljesülne a család nagy álma, és testvérével, a 73 kilóban már kvótát szerzett Miklóssal együtt vehetne részt egy olimpián.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: MNO
Fotó: African Judo Union