Civil kezdeményezés a magyar versenysport jövőjéért - 2014.02.11.

Megkezdte munkáját a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány, mely első lépésként idén egy ösztöndíj programot indított el a sportolói karrier mellett felsőfokú vagy szakmát adó tanulmányokat folytató olimpiai kerettagok részére. A pályázatok eredményei pénteken lettek nyilvánosak, 16 fiatal sportoló részesül összesen 10 millió forint támogatásban.

 

Változatlan céllal, de új eszközök bevetésével kapott új lendületet a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) munkája. A kilenc éve elindult civil szerveződés még 2013-ban alakult át alapítvánnyá azzal a céllal, hogy magyar sportolók olimpiai felkészülését támogassa, és ezen keresztül Budapest egy majdani olimpiai pályázatának a sikeréhez is hozzájáruljon.

Az alapítvány Nyúl Sándor, dr. Kulcsár Krisztián és Szalay-Berzeviczy Attila kezdeményezésével jött létre.

A „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány üzletemberek, a sportszakma szereplői és civilek hozták létre azzal a céllal, hogy az általuk mozgósított források bevonásával segítsék a magyar élsportolók felkészülését a következő olimpiákra. A BOM korábbi szervezete, a BOM Egyesület 2012-ben jogutód nélkül megszűnt, a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány más eszközökkel, de a fő célt nem szem elöl tévesztve, az egyesület „szellemi utódjaként” tevékenykedik. A hazai élsport támogatásának egyik nem titkolt, hosszú távú célja, hogy sportolóink minél eredményesebb olimpiai szereplésének támogatásával továbbra is elősegítsék Magyarország egy későbbi, alkalmas időpontban történő jelentkezését a nyári olimpiai illetve a paralimpiai játékok megrendezésére.

Olyan magyar sportoló jelentkezhetett az ösztöndíjra, aki már jelentős nemzetközi verseny eredménnyel rendelkezik, jó eséllyel része lesz a riói olimpiára utazó magyar olimpiai csapatnak, és aki tanulmányokat folytat, vagy felvételt nyert valamelyik hazai felsőoktatási intézménybe vagy szakmát adó továbbképzésbe. Azon olimpiai sportágak sportolóinak jelentkezését tudta az Alapítvány érvényesen befogadni, akiknek a sportági szakszövetsége támogatta a jelentkezését, és az adott sportági szövetsége előzetesen együttműködési megállapodást kötött elő a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvánnyal.

A benyújtott jelentkezéseket az alapítvány Sportszakmai Bizottsága – melynek vezetője a korábbi öttusázó, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Buzgó József - bírálta el. A rendelkezésre álló anyagi háttér függvényében, a Sportszakmai Bizottság tett javaslatot a Kuratóriumnak arra vonatkozóan, hogy a jelentkezők közül kiknek a tanulmányát támogassa az alapítvány. A kiválasztott sportolókkal az alapítvány a tanulmányuk befejezéséig kötött támogatói szerződést, de versenyzői és tanulmányi teljesítménye alapján évente felülvizsgálatra kerül majd a megállapodás.

Szalay-Berzeviczy Attila, a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: “Víziók és pozitív jövőkép nélkül nincs az ország számára kilábalás. A BOM egy hazai rendezésű olimpiához elvezető útban hisz. Ennek az útnak azonban nem pusztán a gazdasági növekedés valamint az infrastruktúra és a sportlétesítmények fejlesztése a kizárólagos mérföldkövei, legalább ennyire fontos olimpiai sikereink folytatódása. Egy sikeres ország azonban nem engedheti, hogy sportolóinak eredményessége kizárólag attól függjön, hogy az állam mennyire hajlandó a költségvetésből támogatást biztosítani számukra. Szükség van a magánszféra erejére és támogatására. Miután a BOM 2005 és 2010 között a főváros szakmai műhelyeivel közösen már kidolgozta és letette Orbán Viktor miniszterelnök asztalára Budapest jövőbeni olimpiai pályázatának teljes „master-planját”, ezért a továbbiakban alapítvány formájában, a versenysport támogatásával kívánja a Budapesti Olimpia ügyét szolgálni.”

Szalay-Berzeviczy Attila arról is beszélt, szeretne szorosabb együttműködést kialakítani a Magyar Olimpiai Bizottsággal. “Úgy is definiálhatnám magunkat, hogy a MOB és a szakszövetségek támogatása az üzleti és a gazdasági szféra részéről.”

A tájékoztatón szintén felszólaló Nyúl Sándor, a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány kuratóriumának tagja hozzátette: “A sportot sok féle módon tudja a magántőke támogatni. A BOM mögött eddig felsorakozott erők általában a munkaadói oldal képviselőiből tevődött össze, így kézenfekvő választásnak tűnt, hogy alapítványunk abban segítsen, hogy az arra érdemes versenyzők közül minél többen minél sikeresebben tudjanak érvényesülni a munkaerőpiacon a versenyzői pályafutás lezárását követően. Ehhez viszont a sportolás mellett tudni kell gondtalanul továbbtanulni. Ösztöndíj programunkkal ebben próbálunk támogatást biztosítani. Alapítványunk kapui nyitva állnak mindenki előtt, így nagy szeretettel várjuk a gazdaság azon szereplőit sorainkban, akik ösztöndíj programunk támogatásán keresztül szeretnének hozzájárulni a rioi olimpia magyar sikereihez.”

Dr. Kulcsár Krisztián, világbajnok és olimpiai ezüstérmes vívó, a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány kuratóriumának tagja rámutatott: “Mint egykori olimpikon, akinek sikerült a sportsikerek mellett jogi diplomát is szerezni és sikeresen elhelyezkedni a civil életben, tudom, hogy milyen nehéz feladat önmagában a sportot és a tanulást összeegyeztetni. Különösen akkor, ha az ehhez szükséges anyagi hátteret is a versenyzőnek kell saját maga részére előteremtenie. Ezért úgy gondolom, hogy fontos szerepet vállal magára a BOM, amikor úgy próbál hozzájárulni Magyarország olimpiai sikereihez, hogy ösztöndíjprogramjával támogatást nyújt fiatal tehetségeink továbbtanulásához.” A “BOM a Magyar Sportért” Alapítvány együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Vívó, Öttusa, Kajak- Kenu, Úszó, Vízilabda, Judo, Atlétikai, Torna, Asztalitenisz, Triatlon, Kézilabda, Evezős és a Sportlövők Szövetségével.

A pályázati eredményeket Bóta Kinga, olimpiai ezüstérmes kajakozó, a BOM főtitkára ismertette. Összesen 75 pályázat érkezett, ezekből lett kiválasztva a 16 nyertes – összesen 10 sportágból.

 

A „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány 2014-ben 10 millió forint értékben a következő 16 sportolónak biztosít anyagi hátteret a továbbtanuláshoz:

 1.  Ambrus Krisztina (Asztalitenisz – OB1., TOP 12 3., EB 5., Ifi EB 2.) – Budapesti Corvinus Egyetem
 2. Bertus Kitti (Evezés – Ifi EB 9., Ifi EK 3.) – Szinergia Üzleti Szki.
 3. Farkasdi Ramóna (Kajak-kenu – Ifi VB 1. 2. Ifi EB 2×1, Ifi Olimpia 1.) – Széchényi István Egyetem
 4. Gercsák Szabina (Judo – Ifi VB 1., Ifi EB 1., Junior EB 2.) – Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola
 5. Hidvégi Vid (Torna – EB 4., VB 4., Londoni Olimpia 8.) – Budapesti Sportszövetségek Uniója
 6. Horváth Zsanett (Triatlon – Junior EB ranglista 1., Ifi EB 1.) – Best Work Oktató és Szolg. Kft.
 7. Joó Abigél (Judo – EB 2×1., VB 7., Londoni Olimpia 5.) – Szent István Egyetem
 8. Lantos Ádám (Kajak-Kenu – VB 4., U23 EB 3.) – OKTÁV Továbbképző Központ
 9. Meilinger Csaba (Paraúszás – Paralimpia 2012 London 8., VB 8, EB 5.) – Pécsi Tudományegyetem
 10. Réti Anna (Öttusa – Ifi A EB 5. Biathle Ifi VB 4., Junior OB 2.) – Szegedi Tudományegyetem
 11. Schmelcz Vivien Fanni (Atlétika – U23 EB. 7. hely) – Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
 12. Simon Béla (Evezés – 2012 London 13. hely, U23 VB 2.) – Nyugat-magyarországi Egyetem
 13. Szabó Kristóf Zoltán (Kajak-Kenu – Ifi EB 2., U23 EB 3.) – Budapesti Gazdasági Főiskola
 14. Tóth Márton (Kajak-kenu – VB 3., EB 1.2.3.) – Károli Gáspár Református Egyetem)
 15. Várhelyi Anna Judit (Vívás – Junior VB 2. egyéni, VB 4. csapat) – Budapesti Sportszövetségek Uniója
 16. Zs. Tóth Anna (Öttusa – Youth “A” VB 3., EB 2.  Pánamerika Bajnokság 1.) – Altisz Alapítványi Gimnázium

 

(BOM-MOB, Foto: MOB/Kovács Anikó)