Csernoviczki Éva és Mészáros Anett vb-bronzérmes - 2011.08.23.


A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva és a 70 kilogrammos Mészáros Anett bronzérmet nyert a párizsi, olimpiai kvalifikációs judo világbajnokságon.

A tatabányaiak háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmese, Csernoviczki Éva – aki a szállodánál zajló munkálatok miatt nem sokat aludt éjjel – első meccsén az örmény Gajane Artyunjannal csapott össze. A találkozó sok dulakodást hozott, de értékelhető akciót nem, ám mivel az ellenfelet kétszer megintették, a magyar judós jukóval nyert.

Ezt követően a szenegáli Mame Seydivel szállt szembe, a nemzetközi eredmény nélkül álló rivális nem is tanúsított komoly ellenállást. Két figyelmeztetés után a magyar judós jukóval vezetett, majd két perccel a mérkőzésidő vége előtt egy kétkaros válldobással vetett véget a küzdelemnek.

Ezután után a hazai közönség előtt szereplő Laetetia Payet-vel csapott össze. Három és fél perc elteltével az Eb-harmadik ellenfelet másodszor intették, így a magyar judós jukóval vezetett. A francia azonban fél perccel később a szőnyeg szélén kivitelezett bokadobással kiegyenlített, így – bár a csengetés pillanatában Csernoviczki még dobott egyet – jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebben Payet passzívan mozgott, a bírók kétszer is összegyűltek tanácskozni, majd másodjára figyelmeztették őt, ami már a magyar győzelmét jelentette.

Csernoviczki Éva a tíz perccel későbbi negyeddöntőben a brazil Sarah Menezesszel találkozott, akit eddigi egyetlen meccsükön legyőzött a pekingi olimpián. A dél-amerikai vb-harmadik gyorsan visszavágott a vereségért, ugyanis mindössze tizennyolc másodperc elteltével ippont érően vitte földre a magyart, aki így a bronzéremig tartó vigaszágra jutott. Ott elsőként a kínai Vu Su-ken várt rá.

Előzőleg a tatabányaiak büszkesége arról beszélt, hogy a saját judóruháját a bírók túl keménynek találták, így egy másikat kellett felvennie, amely viszont túl nagy volt rá. “Az ujjam végéig ért a köpeny, még azzal voltam elfoglalva, amikor a brazil megfogott, nem tudtam kiszabadítani a kezem, és odavágott – mondta az MTI-nek. – Most kölcsönkértem egy lengyel lánytól az ő judogiját, arra meg rá kellett még varratni a nevemet, szóval nem volt egyszerű…”

A kölcsönruha végül szerencsét hozott Csernoviczki Évának, aki másodszor találkozott az Ázsia-bajnokkal – 2008-ban legyőzte őt a hamburgi Világkupa-viadalon. A párizsi meccs akciót nem, csak intéseket hozott: előbb kétszer az ellenfelet figyelmeztették, aztán a magyar “egyenlített”, majd 1:24 perccel a vége előtt jött a kínai harmadik intése, így Csernoviczki vazaarival nyert. A harmadik helyért az Eb-bronzérmes belga Charline Van Snickkel találkozott, akit megvert eddigi két összecsapásukon.

Az eseménytelen kezdés után, 1:44 perc elteltével a 25 éves magyar hanyatt döntötte ellenfelét, a bírók összegyűltek tanácskozni, hogy a szőnyegen kezdődött-e a mozdulat, majd vazaarit ítéltek. Két perccel később gyakorlatilag ugyanez ismétlődött meg: Csernoviczki Éva ismét földhöz vágta a belgát, a bírók ismét megvitatták az akciót, majd újabb vazaari mellett döntöttek, ez pedig már ippont ért.

Csernoviczki Éva a magyar judósport 14. világbajnoki bronzát szerezte meg.

Edzője és édesapja, Csernoviczki Csaba elégedetten nyilatkozott: “Egyértelműen belülről indult mindkét akció, ehhez kétség sem fér. Ez a második dzsúdóruha már jó lett, bár nem értem, a sajátját miért érezték a versenybírók keménynek. Sportdiplomáciailag ebben is előre kell lépnünk, a színfalak mögött megkezdődött a harc az olimpiai kvótákért, kis nemzet vagyunk, Londonban biztosan nem lesz magyar bíró, így ahol tudnak, kicsit keresztbetesznek nekünk. Évi ma kissé enervált volt, tegnap ugyanis szétszedték a szállodánkat, nem lehetett pihenni. Technikailag nem volt a topon, de jól megoldotta a meccseket, ezzel szerintem megvan a kvótája. A továbbiakban nyugodtabban készülhetünk.”

Csernoviczki Éva számos viszontagságról beszámolt az éremátadás után: “Hajnalban fél négy körül felébredtem, ráálltam a mérlegre, és kicsit aggódtam, hogy nem lesz meg reggelre a súlyom, tizenöt deka plusz volt rajtam. Aztán a kék dzsúdóruhámmal akadtak problémák, azt mondták, hogy túl kemény, pedig ugyanolyan ruha, mint a többieké. A meccsek előtt mindig átgondolom a megbeszélt taktikát, ez a brazil lány ellen nem sikerült, mivel a túl nagy kabáttal voltam elfoglalva, rá is ment a mérkőzés. Aztán szereztünk egy jobbat egy lengyel lánytól, abban már jól éreztem magam. Elmondhatatlanul örülök ennek a bronzéremnek.”

A háromszoros Európa-bajnok és háromszoros vb-bronzérmes Ungvári Miklós – akinek súlycsoportjában, a 66 kg-ban 81-en indultak – erőnyerőként később kezdte meg szereplését Martin Ivanov ellen. A bolgár a nyitókörben óriási meglepetésre ipponnal verte a világ- és Európa-bajnok brit Craig Fallont. A csata egy szokásos Ungvári-leszorítással indult, Ivanov kiszabadította magát, ám az akció alighanem kedvét szegte: nem találta a fogást a magyaron, egymás után kapta az intéseket, végül Ungvári vazarival nyert.

A folytatásban nem a tavalyi, bécsi Eb-döntőben Ungvárit vitatott körülmények között legyőző spanyol Sugoi Uriarte következett, hanem az őt meglepetésre legyűrő Golan Pollack. Az izraeli judós egy Világkupa-aranynál tart, és szemlátomást nem “feküdt” neki a magyar stílusa, három és fél percnél bele is került egy leszorításba, de ebből még kikászálódott valahogy. Egy perccel később ismét jött Ungvári csodafegyvere, ám ezúttal már nem volt menekvés Pollack számára, az egyoldalú meccset tíz másodperccel a vége előtt csengették ki.

Bíró Tamás tanítványa a nyolcaddöntőben az Eb-második azeri Tarlan Karimovval szállt szembe, akit megvert áprilisban az isztambuli Eb döntőjében. A kaukázusi judósnak összejött a reváns, ugyanis a bíró két percen belül háromszor is intette a magyart, aki ezzel vazaris hátrányba került. A hátralévő időben az ellenfél ügyesen vette elejét az Ungvári specialitásának számító földharcnak, “ölte” a judót, s végül őt hirdették ki győztesnek. Ungvári Miklós a találkozó után a ruhájára panaszkodott, de nyilatkozni egyelőre nem kívánt.

A keddi, három magyar induló közül Burján László, az UTE 60 kilogrammos versenyzőjét az első párban szerepelt, és a svájci Michael Itennel küzdött. A mérkőzés két percen át nem hozott értékelhető akciót, majd a rivális egy válldobásra ippont kapott, s ezzel véget vetett a küzdelemnek. Mivel a vigaszágra csak a 74 tagú súlycsoport negyeddöntőjének a vesztesei juthatnak, Burján számára befejeződött a vb.

A világbajnokság második napján a nap egyetlen magyarja, Karakas Hedvig az első mérkőzésén az U23-as Európa-bajnok török Tugba Zehirrel találkozott, aki nem tanúsított komoly ellenállást. Egy gyilkos karfeszítésből ugyan még kitornászta magát, de egy perccel a mérkőzésidő vége előtt a vb- és kétszeres Eb-bronzérmes miskolci judós ippont érően dobta el, véget vetve ezzel a meccsnek.

Ezt követően a világbajnok francia Morgane Ribout-t búcsúztató brit Gemma Howellel találkozott. A meccs mindössze fél percig tartott, amikor a rivális eldobta a a magyar judóst, véget vetve ezzel a meccsnek. Karakas Hedvig harmadszor találkozott brit ellenfelével, mindannyiszor kikapott.

„Pillanatnyi figyelemkihagyás volt, készültem a brit lány kellemetlen stílusára, ő széttördeli az ellenfelek mozgását, de nem tudtam kivédeni ezt a karfeltolást – nyilatkozta Karakas a távirati irodának. – Nem vagyok elégedett, de annak örülök, hogy két hónapja már egészségesen tudok készülni, nem fáj a vállam, úgyhogy dolgozunk tovább.”

„Hédi nem tartotta be a megbeszélt taktikát, és belefutott egy karfeltolásba. Ezzel együtt nincs semmi baj, a világranglistán benne van a top tízben, és végre sérülésmentesen mehetünk a további versenyekre. Ez a negyven pont most annyit ér, mintha egy világkupa-viadalon bronzérmet nyert volna, és később még sokat fog számítani” – mondta Kovács Gábor edző.

A világbajnokság harmadik napján a paksi Csoknyai László (81, Atomerőmű SE) a katari Avad Nemi ellen kezdett, és 1:17 perc elteltével eldobta riválisát. A mérkőzésvezető csak vazarit mutatott, de a két oldalbíró jelezte, hogy ippont ért az akció, így a magyart hirdették ki győztesnek. Az ugyancsak a Bercy-csarnokban rendezett, februári Grand Slam-viadalon bronzérmes Csoknyainak a 64 között nem volt ellenfele, mivel a mozambiki versenyző a kiírás szerint visszalépett.

A 32 között a tavaly Európa-bajnok Szirazsugyin Magomedovval találkozott, eddigi egyetlen összecsapásukat – tavaly a prágai Világkupa-versenyen – az orosz judós nyerte. A második összecsapás mindössze 59 másodpercig tartott, amikor Magomedov eldobta Csoknyait, s akciójára ippont kapott.

A miskolci Gáspár Eszter (63, Miskolci VSC) gyors győzelmet aratott első meccsén, egy perc után leszorította Stevie Kellyt, s az ausztrál nem tudott kiszabadulni a kemény ölelésből. Gáspár következő, egyben utolsó ellenfele a török Selda Karadag volt, aki 24 másodperc elteltével ippont érő dobással nyert.

A 2007-ben vb-harmadik Baczkó Bernadettnek (63, KSI SE) csak egy meccs jutott, a szlovén Urska Zolnirral vívott nagy csatát. Ellenfelének két intésével a KSI judósa jukóhoz jutott, ám az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok szlovén egy dobással kiegyenlített. Jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás, ebből bő egy perc telt el, amikor Zolnir vazaarit érően vitte földre Baczkót, aki ezzel kiesett.

A kecskeméti ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC) változatos mérkőzést vívott a grúz Avtandil Csrikisvilivel: előbb az ellenfél dobására ítélt ippont a bíró, majd a zsűri felülbírálata után törölte azt, ezt követően a kaukázusi két intésével a magyar judós jukóhoz jutott. A grúz azonban egy dobásra kapott vazarival fordított, hét másodperccel a mérkőzésidő vége előtt pedig egy újabb földre vitelért kapott ipponnal fejezte be a csatát.

A 70 kilogrammos Mészáros Anett bronzérmet nyert a világbajnokság pénteki versenynapján. A Honvéd-Kipex Európa-bajnoka – aki az előző három vb-n két ezüstöt és egy bronzot szerzett – a svájci Juliane Robra, a salvadori Veronica Mendoza, a luxemburgi Lynn Mossong és a japán Kunihara Joriko legyőzése után a hazai közönség előtt szereplő, olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Lucie Decosse-szal találkozott, akit eddigi négy meccsükön csak egyszer tudott legyőzni. A 24 éves magyar sportoló ezúttal sem tudott javítani a mérlegen, mivel egy-egy intést követően, 2:15 perc elteltével a francia egy horogdobásra ippont kapott, és nyert.

Decosse után Mészáros a bronzmeccsen a szintén Európa-bajnok, kétszeres vb-harmadik szlovén Rasa Srakával csapott össze, akivel 2-2-re állt a különpárharcuk. Az ötödik csata egy-egy intéssel indult, majd sokáig meddő tusakodás folyt, de fél perccel a vége előtt eldőlt a találkozó. A 24 éves magyar földre dobta ellenfelét, az akcióra előbb a szlovénnak írtak jukót, majd vazarit, aztán a döntés Mészáros Anett neve mellé került, ám a bírók hamarosan visszaminősítették jukóra. Sraka lenn maradt a földön, a lábát fájlalta, és megpróbálkozott ugyan a folytatással, 17 másodperccel a mérkőzésidő lejárta előtt jelezte: feladja a küzdelmet.

Mészáros Anett sorozatban negyedik vb-jén állhatott dobogóra, és a magyar judósport 15. bronzérmét szerezte.

A 78 kilogrammos Eb-aranyérmes Joó Abigél az olasz Assunta Galeone, a Fidzsi-szigeteki Sisilia Rasokisoki és az orosz Vera Moszkaljuk legyőzése, illetve a brazil Mayra Aguiartól elszenvedett vereség után a világbajnok holland Marhinde Verkerkkel csapott össze a vigaszágon, akit megvert eddigi három találkozójukon. A negyedik csata mindössze egyetlen értékelhető akciót hozott, amikor négy perc elteltével az ellenfél kiemelte, és az oldalára dobta a KSI SE büszkeségét, amiért jukót kapott. A hátralévő időben a 21 éves Joó már nem tudott fordítani, így a holland küzdhet a bronzmeccsen, ő pedig hetedikként zárt.

“Próbáltam rápihenni a délutáni meccsekre, de valahogy stresszesen mentem fel a szőnyegre. Edzőmmel és sportpszichológussal dolgozom, hogy mentálisan is fejlődjek, már most jobb voltam, mint például az Európa-bajnokságon. Sokat kell még edzenem, 21 éves vagyok, remélhetőleg sok vb-n javíthatok még.”

A szombati napon három magyar volt érdekelt a párizsi világbajnokságon, de újabb érmet nem sikerült szerezni. A mieink remekül kezdték a mai versenynapot: a 100 kilogrammos Hadfi Dániel (Honvéd-Kipex) és Farkas Bálint (Honvéd-Kipex), illetve a +100 kilogrammos Bor Barna is bejutott a 32 közé.

Hadfi Dániel, a Honvéd Európa-bajnoka és vb-harmadikja első mérkőzésén Adil Fikrivel találkozott, és mivel a marokkóit kétszer, őt pedig egyszer intették, jukóval nyert. Ezután a szintén vb-bronzérmes, hazai közönség előtt szereplő Thierry Fabre-ral csatázott, a mérkőzés 2:16 perc elteltével dőlt el, amikor a francia egy dobásra vazarit kapott. A hátralévő időben Hadfi már nem talált fogást ellenfelén. Edzője, Toncs Péter csalódottan összegzett az MTI-nek: “Sajnos az történt, amitől tartottam, nincs meg az a technikája, amivel behúzhatná a meccseket. Nincsenek jó kilátásai az olimpiára.”

Hadfi Dániel súlycsoport- és klubtársa, Farkas Bálint első meccsén szintén figyelmeztetésekkel bizonyult jobbnak 3-1-re a kameruni Tchiengang Mbakommal szemben, és vazarival győzött. A folytatásban a kétszeres vb-harmadik kubai Oreydis Despaigne-nyel nézett farkasszemet. A csata mindössze két intést hozott, mindkét alkalommal a magyart figyelmeztette a bíró, így a karibi judós jukóval nyert, Farkas pedig kiesett.

A legnehezebbeknél a paksi Bor Barna először az Amerikai Szamoáról érkezett Anthony Liuval csapott össze, akit gyorsan elintézett: bő egy perc elteltével vazaarit érően eldobta csaknem egy fejjel kisebb ellenfelét, majd rögtön leszorította, és húsz másodperccel később a második vazarira már ippont kapott.

A 32 között a dél-amerikai bajnokságokon eddig tizennégy érmet gyűjtött argentin Orlando Baccino várt a magyar judósra. A negyven (!) éves rivális minimális ellenállást sem fejtett ki, folyamatosan hátrált és bontotta a fogást, ezért a bíró háromszor figyelmeztette, így két perc elteltével Bor már vazarival vezetett. Végül a magyar “nehézfiú” leszorítással kombinált fojtással vetett véget a küzdelemnek, a veterán argentin gyorsan “lekopogta” az akciót.

A kétszeres Eb-második paksi judós a nyolcaddöntőben a szlovén Matjaz Cerajjal találkozott, akit megvert eddigi két meccsükön. Az ellenfél ezúttal rendkívül passzívan mozgott, többször is kilépett, ezért három perc elteltével már három intésnél tartott, ami a huszonnégy éves magyarnak vazarit jelentett. A hátralévő időben Bort is intették kétszer, de ez “belefért”, végül ő jutott be a nyolc közé.

Bor Barna a negyeddöntőben a súlycsoport és az egész judóvilág talán legnagyobb sztárjával, a négyszeres világbajnok francia Teddy Rinerrel szállt szembe, akitől mind a hét eddigi meccsükön kikapott – legutóbb áprilisban, az isztambuli Eb döntőjében. A nyolcadik találkozó sem tartott sokáig: a 204 centis, guadaloupe-i születésű óriás 35 másodperc elteltével egy horog-kombinációval hanyatt döntötte a magyart, és ipponnal nyert.

Ezután Bor Barna az orosz Alekszandr Mihajlinnal csapott volna össze a vigaszágon, a találkozó azonban nem jött létre, mivel a paksi “nehézfiú” a Riner elleni meccsen ráesett a vállára, és nem tudta folytatni a küzdelmet a vigaszágon.

“Esés közben a könyököm ért le először, a vállam pedig felcsúszott. Nagy reccsenést hallottam, és azóta is rettenetesen fáj – nyilatkozta a bemelegítőteremben Bor Barna az MTI-nek. – Nagyon remélem, hogy semmi komoly, mert elegem van a sérülésekből. Jó formában voltam ma, úgy érzem, a bronzmeccsig eljutottam volna. De egy kézzel nem lehet dzsúdózni. Ami Rinert illeti, ő egy külön kategória most, nagy pech, hogy vele kerültem egy ágra. A többiek közül a kubaival jót meccseltem Brazíliában, az orosz is meglett volna, a németet és a dél-koreait is vertem már meg, de Teddyt most nem lehet legyőzni.” Bor Barna így hetedikként zárt.

Mivel a vasárnapi csapatversenyben a magyarok már nem lesznek érdekeltek, a 13 tagú küldöttség két bronzéremmel zárta a vb-t.

A párizsi világbajnokság eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Matusz Endre, IJF
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás, Sabau Gabriella