Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett a párizsi olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadalon! - 2016.02.08.

2011 után ismét érmet szereztünk a francia fővárosban megrendezett Grand Slam-viadalon. Ezúttal Csernoviczki Éva jutott a legmesszebbre a mieink közül, aki a dobogó harmadik fokáig menetelt az első versenynapon.Szombaton, a férfiak 66 kilogrammosok csatájában Zámbori Bence lépett tatamira, akinek sajnos most sem sikerült a jó szereplés. Rögtön az első mérkőzésén vereséget szenvedet belga ellenfelétől, így a riói remények egyre inkább távolodni látszanak.

A nők 48 kilogrammos mezőnyében, a junior Európa-bajnok Pupp Rékanak még nem okozott nehézséget az első körben szemben álló madagaszkári judós. A második forduló azonban már sokkal komolyabbnak bizonyult. A rendkívül rutinos, olimpiai bronzérmes Charline Van Snick nem sok esélyt adott a paksi fiatalnak, aki így egyetlen győztes mérkőzéssel zárta a versenyt.

A mi olimpiai bronzérmesünk, Csernoviczki Éva magabiztosan melegített be az ecuadori Diana Cobos ellen, mindössze bő egy percet töltöttek a tatamin. A negyeddöntőben Aszami Haruna következett, aki az eddigi összecsapások alkalmával rendre győzni tudott. Sajnos ezúttal is a japán versenyző került ki győztesen, a tatabányai judós pedig a vigaszágra került. Innentől ismét Csernoviczki Éva pillanatai következtek: a szerb Milica Nikolicson érvényes akciók sorozatát mutatta be, majd a bronzcsatában nemes bosszút állt a Pupp Rékát legyőző nagy riválisán, a belga Charline Van Snicken. A bronzérem mellett megszerzett kétszáz kvalifikációs ponttal a biztos olimpiai résztvevőnek számító magyar judós legfőbb célja immár a kiemelt pozíció megszerzése lehet.Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig maratoni mérkőzést vívott a hazai pályán versenyző Amelie Guihurral szemben az első fordulóban. A több mint hét percesre nyúló csatát végül a BHSE kiválósága nyerte egyetlen intésnyi előnnyel. Az igencsak fárasztó első küzdelem után a világbajnok Rafaela Silva következett, aki vazaris előnyét meg tudta őrizni a párharc végéig, pedig passzivitása miatt közel állt a negyedik intés megszerzéséhez.

A második versenynapon hét judósunk lépett tatamira. A 81 kilogrammos súlycsoportba összesen hatvanhárman nevezetek, köztük az Atomerőmű SE kiválósága, Csoknyai László. Hangyási László tanítványa ipponnal győzött az új-zélandi, vazarival a brit, majd intéssel az egyiptomi riválisával szemben. A negyeddöntőben egy világbajnok, a grúz Avtandili Csrikisvili állította meg a magyar judós elsöprő lendületét, akinek vazaris előnyét nem sikerült megtartania a mérkőzés végéig.

A vigaszágon a francia Julian Kermarrec nem tudott a paksi judós útjába állni, hogy Havanna után ismét éremért küzdhessen. A bronzcsata egy újabb világbajnok ellenfelet hozott, ahol a dél-koreai Vang Ki Csun egy vazarival jobbnak bizonyult judósunknál. Csoknyai László ötödik helyezése száz pontot – csaknem annyit, mint a Grand Prix-bronz, amely százhúszat ért – hozott a konyhára.


A 90 kilogrammos Tóth Krisztiánt ismételten kézsérülése hátráltatta – akárcsak Kubában –, ez pedig nem eredményezett egy mérkőzésnél többet számára. Mielőbbi gyógyulást kívánunk kiváló judósunknak, akit remélhetőleg Düsseldorfban már újra a tatamin láthatunk.

A 100 kilogrammos súlycsoportban két judósunk is harcol a riói repülőjegyért. Jelenleg Cirjenics Miklósnál az előny, aki ezúttal igen gyorsan kapitulált, kevesebb mint egy percet töltött a tatamin. Fogasy Gergő kitűnő ellenfelet kapott az első fordulóban ahhoz, hogy megfelelő önbizalommal léphessen tovább, majd a második fordulóban, a brit Philip Awitialcaraz sem tartott ki a küzdelmi idő végéig, őt leléptették. A harmadik körben a portugál Jorge Fonseca megálljt parancsolt a BHSE judósának meneteléséhez, így az ígéretes kezdést követően második 100 kilogrammos versenyzőnk a legjobb tizenhat között búcsúzott.

Nehézsúlyú versenyzőnket, Bor Barnát a jó erőben lévő, s később a döntőig menetelő izraeli Or Sasson egy jukóval búcsúztatta az első fordulóban a további küzdelmektől.

Pénteken a Héraklész Gálán vehette át a legjobbnak járó díjat, vasárnap pedig már a tatamin küzdött Gercsák Szabina, aki vazaris győzelemmel kezdte első párizsi Grand Slamét a 70 kilogrammos mezőnyben. A második fordulóban a későbbi ezüstérmes, Tacsimoto Haruka következett, aki csak a ráadásban tudta a maga javára fordítani a párharcot. Miskolci judósunk a legjobb tizenhat közé kerülve, hatvan kvalifikációs pontot gyűjtött.

A 78 kilogrammban Joó Abigél folytatta parádés kubai szereplését, szűk két perc alatt ipponnal győzte le a gaboni Sarah Myriam Mazouzt. A győzelmi sorozatnak azonban túl hamar vége szakadt, a holland Guusje Steenhuis jukója a viadal végét jelentette a KSI judósának.

Bár a havannai produkciót nem sikerült megismételni, Csernoviczki Éva így is megtörte a párizsi éremmentes időszakot, négy év után újra dobogóra állhatott versenyzőnk a fények városában rendezett Grand Slamen. Az egyetlen bronzéremmel az éremtáblázat huszadik helyéig jutottunk, az élen Japán (5 arany, 2 ezüst, 2 bron), Dél-Korea (3, 0, 4) és Franciaország (2, 1, 6) végzett.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau