Csernoviczki Éva ezüstérmes, Tóth Krisztián ötödik a koreai Grand Prix-n! - 2015.11.29.

A dél-koreai Csedzsu sziget adott otthont az olimpiai kvalifikációs sorozat aktuális állomásának, a százezer dolláros összdíjazású viadalon a mieink közül Csernoviczki Éva ezüstérmet szerzett, Tóth Krisztián pedig az ötödik helyen zárt.


Csernoviczki Éva (balról) második lett Dél-Koreában

Az első versenynapon lépett tatamira az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva, aki erőnyerőként kezdett, majd magabiztosan lépett tovább a tajvani Lin ellen. A negyeddöntő szikrázó csatát hozott, a hazaiak 48 kilogrammos reménysége, Dzsong Bo Kjong hosszabbításra kényszerítette az Ippon Judo Tatabánya versenyzőjét, ám az aranypontos csatában már a rutin döntött: Csernoviczki Éva vazarival nyert, és továbbjutott.

Az elődöntőben a kubai Mestre nem tudott mit kezdeni az agilis magyar judóssal, ennek a meccsnek ippongyőzelem lett a vége. A döntőben az apró termetű, igen kellemetlen stílusú kazah Galbadrakh szerzett jukóval vezetést, Évi pedig ezt a hátrányt már nem tudta ledolgozni. Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa ezzel gyakorlatilag bebiztosította helyét a riói indulók között, most már azért harcolhat, hogy az olimpián kiemeltként várhassa majd a sorsolást!

A nap másik magyar indulója, Zámbori Bence (66 kg, Budaörsi SC) a zambiai Punza ellen hozta a „kötelezőt”, ám az azeri Shikhalizada ellen már nem sikerült az újabb győzelem, ez azt jelentette, hogy U23-as Európa-bajnokunk Csedzsuban nem tudta gyarapítani kvalifikációs pontjainak számát.

A második versenynapon Ungvári Attila (81 kg, Közgép-Ceglédi VSE) sem járt nagyobb szerencsével, kemény küzdelemben, intésekkel maradt alul a japán Szatóval szemben – legyőzője aztán meg sem állt az aranyéremig…


Tóth Krisztián (balról) fejet hajtott a görög Iliadisz előtt

A zárónapon világbajnoki ezüstérmesünk, Tóth Krisztián erőnyerőként kezdett, majd Fülöp-szigeteki judós ellen ipponnal melegített a folytatásra. Volt is miért, mert a svéd Nyman már megizzasztotta, intésekkel a KSI SE judósa lépett tovább, de a negyeddöntőben a francia Clerget egy jukóval jobbnak bizonyult.

Következett a vigaszági összecspás, ami látványos magyar ipponnal ért véget, a kárvallott a kubai világbajnok, Asley Gonzalez volt! Hasonló folytatásban reménykedtünk, de a bronzmeccs nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna: az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szupersztár, Iliasz Iliadisz kockáztatásra kényszerítette magyar riválisát, s végül ipponnal nyerte a csatát, így Tóth Krisztián az ötödik helyen végzett. Még ez az ötödik hely is „hozott a konyhára”, számításaink szerint Pánczél Gábor tanítványa visszaszerezte a második helyet a kvalifikációs ranglistán!

Klubtársa, Joó Abigél (78 kg, KSI SE) orra alá ezúttal is egy spanyol judós tört borsot, néhány napja Kínában Laia Talarn, most Dél-Koreában Marta Tort Merino ütötte el versenyzőnket a továbbjutástól.

A dél-koreai viadalon hetven ország több mint négyszáz judósa lépett tatamira, a legjobban a házigazda dél-koreai válogatott szerepelt (5 arany, 2 ezüst, 3 bronz), megelőzve Franciaország (3, 1, 1) és Japán (2, 2, 1) csapatát. A mieink Csernoviczki Éva ezüstérmének köszönhetően az éremtáblázat tizedik helyén végeztek, holtversenyben Kubával, Belgiummal, Olaszországgal és az Egyesült Államokkal. Az olimpiai kvalifikációs sorozat még az idén folytatódik: péntektől az egyik legrangosabb torna, a tokiói Grand Slam következik!

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau