Csoknyai László bronzérmet szerzett a kolozsvári European Open-viadalon - 2015.06.01.

Tizenhat magyar judós próbált szerencsét az első kolozsvári olimpiai kvalifikációs viadalon, közülük végül Csoknyai László állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Gercsák Szabina az ötödik, Szabó Franciska a hetedik helyen végzett.


Csoknyai László (kékben) bronzérmet szerzett az erdélyi viadalon

A 81 kilogrammban óriási a harc Rióért, ez egy olyan súlycsoport, amelyben nem az a kérdés, hogy lesz-e kvótánk (mérget vennénk rá, hogy lesz), hanem az, hogy melyik magyar versenyző utazhat majd a 2016-os olimpiára.

Az ötkarikás indulásra pályázó trióból ezúttal Csoknyai László és Ungvári Attila lépett tatamira. Utóbbi nem járt szerencsével, két intésekkel eldőlő csatájából az egyiket megnyerte, a másikat elveszítette, így a ceglédiek Eb-bronzérmese helyezetlenül zárta a tornát.

Nem úgy Csoknyai, aki az első három ellenfelén lendületből gázolt át, ipponnal nyert a spanyol Morales, a belga Bottieau és a holland de Wit ellen is. Az elődöntőben egy „sötét ló” várt rá, a kvalifikációs küzdelembe gyakorlatilag most bekapcsolódó kubai válogatott egyik judósa, Silva Morales, aki végül intéssel harcolta ki magának, hogy az aranyért küzdhessen.

Az Atomerőmű SE versenyzője a bronzmeccsen javíthatott, s javított is, a brit Stewart ellen intésekkel szerezte meg a győzelmet, s pályafutásának tizenkettedik Világkupa-érmét! Az sem mellékes számára, hogy ezzel a bronzzal tovább üldözi hazai riválisát, Krizsán Szabolcsot az olimpiai sorozatban.


Csoknyai László (a dobogón jobbról) remekül szerepelt Kolozsváron

A nőknél Szabó Franciska (Varga Cseppek) és Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC) egyaránt két győzelemmel és két vereséggel fejezte be a kolozsvári tornát, előbbi a hetedik, utóbbi az ötödik helyen végzett (Szabó Franciskát a negyeddöntőben két intéses vezetésnél szabálytalan fogásért leléptették, így már nem küzdhetett a vigaszágon). A többi magyarnak nem sikerült a helyezettek közé kerülni.

A kolozsvári European Open-viadalon negyvenegy ország 319 judósa lépett tatamira, a legsikeresebben Franciaország (2 arany, 2 ezüst, 3 bronz) szerepelt, megelőzve Hollandiát (2, 1, 4) és a házigazda Romániát (2, 1, 2). A magyar csapat egy bronzéremmel a 19. helyen zárt.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: EJU, Daniel Oprescu