Három magyar érem, két ötödik és egy hetedik helyezés a kazanyi Európa-bajnokságról - 2016.04.25.

Szép magyar sikereket, két ezüst- és egy bronzérmet, értékes helyezéseket hozott a kazanyi Európa-bajnokság, amelyen Csernoviczki Éva és Tóth Krisztián a dobogó második fokára állhatott fel, Gercsák Szabina bronzérmes lett, Pupp Réka és Bor Barna az ötödik, Joó Abigél pedig a hetedik helyen zárt.

Nagyon jól kezdődött számunkra az Európa-bajnokság, a mieink sorban nyerték a meccseket, előbb a paksiak junior Európa-bajnoka, Pupp Réka húzott be két győzelmet is, az azeri Gurbanlit ipponnal, az izraeli Rishonyt pedig intéssel verte, az 52 kilogrammos Szabó Katinka is sikerrel vette az első akadályt (a grúz Dzsanasvilinél volt jobb intéssel), majd a kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva húzta be az első strigulát a belga Jura ellen.

Mielőtt nagyon elbíztuk volna magunkat, jött a hidegzuhany: a 66 kilogrammosok között az áhított riói kvótáért harcoló Zámbori Bence gyorsan alul maradt a török Sandallal szemben, s rögtön a következő csatában kaptunk egy igazi gyomrost: a huszonegy esztendős izraeli Nelson Levy váratlan akciójával vazaris előnybe került, amit meg is őrzött a mérkőzés végéig, elütve ezzel a továbbjutástól világbajnoki bronzérmesünket, a tavalyi Európa Játékokon döntős Karakas Hedviget.

Ráadásul Szabó Katinkának nem sikerült venni a következő akadályt (az orosz Rizsova nyert ipponnal), majd Pupp Réka is étkerült a vigaszágra, igaz, a Grand Slam- és Grand Prix-győztes román Ungureanut egyelőre magasabban jegyzik, mint a paksiak reménységét, ráadásul sikerült alaposan megnehezíteni a dolgát, csupán intéssekkel tudott nyerni.

Ezek után kicsit tartottunk a 48 kilogrammos negyeddöntőtől is – nem volt miért: az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva remek helyzetfelismeréssel egy gyors karfeszítéssel legyőzte az olasz Moscattot, s így bejutott az elődöntőbe. Ott sem időzött soká, a török Lokmanhekim ellen ipponnal diadalmaskodva bejutott pályafutásának hatodik Európa-bajnoki döntőjébe.

Ott a címvédő, ugyancsak olimpiai és világbajnoki bronzérmes belga Charline Van Snick várt rá. Sokszor összecsaptak már a felek, s többnyire – a Judoinside statisztikái szerint nyolcból hatszor – a magyar judós nyert. Így volt ez a 2013-as budapesti Európa-bajnokság emlékezetes fináléjában is.

És úgy éreztük, így lesz Kazanyban is. Évi remekül tartotta ellenfelét, akit kétszer intettek is. Nekünk állt a zászló, ám negyven másodperccel a vége előtt Van Snick újítani tudott, akciójára vazarit adtak, majd a földharcban egy újabb jukót szerzett, s már nem sikerült innen visszajönni. Csernoviczki Éva így ezüstérmet szerzett, fantasztikus sorozata pedig Kazanyban sem szakadt meg!

„Ez a koncentrációs hiba amiatt volt, hogy elfáradtam, két hete még beteg voltam. Ezzel együtt örülök, hogy kilencedszer is Eb-dobogóra állhatok, persze nyert helyzetből meccset veszíteni mindig rossz érzés” – nyilatkozta könnyeivel küszködve Csernoviczki Éva, aki a magyar judosport huszonnyolcadik Eb-ezüstérmét szerezte meg.

„Évi kilenc éve zsinórban érmet szerez az Európa-bajnokságokon, erre a judóban tudtommal nincs példa. Ma egy apró figyelmetlenségen múlt a győzelem, remélhetőleg Rióban már nem fordul elő ilyen” – mondta az MTI helyszíni tudósítójának, Matusz Endrének Évi edzője-édesapja, Csernoviczki Csaba, hozzátéve, egyelőre csak a május végi Mesterek Tornája biztos a programjukban a hátralévő kvalifikációs viadalok közül.


Ugyanebben a súlycsoportban Pupp Réka is kitett magáért: a paksiak fiatalja a vigaszágon nyert a török Kilic ellen, ám a bronzmeccsen egyetlen intéssel alul maradt a másik török, Lokmanhekim ellenében.

Hangyási László tanítványa az ötödik helyen végzett, de ez nem várt jó eredmény a junior Európa-bajnoktól, aki egész nap igen érett judót mutatott Kazanyban.

„Most még nem érzem magam fáradtnak öt meccs után, majd este jobban kijön rajtam. Egy érem szebb lett volna, de nem vagyok csalódott, mert idén most tudtam a legjobb formámat hozni” – közölte a tizenkilenc éves Pupp Réka, aki hozzátette, egyelőre junior korú, és a riói helyett már inkább a 2020-as tokiói olimpiára készül.


Le a kalappal! Gercsák Szabina már többször is bizonyított, elég csak felsorolni, hogy az utánpótlás korcsoportokban gyakorlatilag mindent elért, olimpiai, világ- és Európa-bajnok lett az ifjúságiak között, a junior korcsoportban pedig ugyancsak megszerezte a vb- és Eb-aranyat.

Flórusz János tanítványa a felnőttek között is letette már a névjegyét, mégis, a pénteki teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Egyrészt azért, mert mindössze tizenkilenc esztendősen bizonyított a felnőtt mezőnyben, másrészt nem akárhogyan tette: akciódús meccseken menetelt a dobogóig, a bronzmeccsen pedig a világranglista első helyezettjét győzte le, imponáló judóval!

De kezdjük az elején! A Hell-Miskolci JC fiatalja a dán Sook elleni ipponnal „melegített”, majd a következő kanyarban hatalmas csatát vívott a lengyel Klys-szel: egy-egy jukó szerepelt a magyar lány és világbajnoki bronzérmes, háromszoros felnőtt Eb-dobogós riválisa neve mellett. Aranypontos hosszabbítás következett, amit Szabina bírt jobban idegekkel, egy intéssel ő jutott tovább!

Következett a hollandból grúzzá lett Esther Stam, aki már rágósabb falatnak bizonyult, de ebben megítélésünk szerint szerepet játszott a mérkőzés szerencsétlen alakulása is: a miskolci judós az első adandó alkalommal intést kapott, s a folytatásban hiába volt sokkal aktívabb, Stam mindig tudott mutatni „valamit”, amivel elkerülte a büntetést. Igazságosabb lett volna, ha egyenlő állással folytatás következik, de ehhez most egy pici pluszra szükség lett volna.

A vigaszágon aztán nem pici pluszt tett oda Gercsák Szabina: előbb alig két perc alatt végzett ipponnal a háromszoros Eb-dobogós osztrák Graffal, majd a fináléban a súlycsoport szupersztárját győzte le ötvennégy másodperc(!) alatt, a világranglistát vezető, háromszoros Európa-bajnok holland Kim Polling csak meghajolni tudott hősnőnk előtt. Bravó!

„Nem volt taktikám a világranglista-vezető ellen, én csak judózni próbáltam, és sikerült is egy szép ippont dobnom – nyilatkozta boldogan a magyar bronzérmes az MTI helyszíni tudósítójának, Matusz Endrének. – Egy kis hiba becsúszott a negyeddöntőben, de így is elég sok pontot szereztem. Van még két verseny a kvalifikációból, egyelőre nem stresszelem magam a riói olimpiával.”

Edzője, Flórusz János elégedetten nyilatkozott tanítványa teljesítményéről: „A közelmúltbeli derékproblémái után Szabina remekül dolgozott, kár volt a negyeddöntőben azért a bírói bakiért. Az elődöntőben bármi lehetett volna. Szerintem mostantól tartani fognak tőle a felnőtt mezőnyben is. Meglátjuk, mennyire viszi Szabinát előre ez a százhatvan pont a ranglistán, illetve hogy mire képes a hátralévő versenyeken. Még egy érem kellene.”

Nem véletlen, hogy mindketten szót ejtettek az olimpiai kvalifikációról: Gercsák Szabina ugyanis egyelőre távol van az indulási jog megszerzésétől, de a reményt ezzel a bronzzal életben tartotta. A hátralévő két versenyen (még egy Grand Slam és egy Grand Prix szerepel a sorozatban) még van lehetősége „direktben” megszerezni a riói repülőjegyet, de a kontinentális szabadkártya megszerzésére sem esélytelen. Pénteki produkcióját látva nem kellene várnia Tokióig, Rióban is lenne keresni valója…

Ami a nap többi magyar indulóját illeti: a kazanyi kontinensbajnokság pénteki küzdelmei jó néhány hidegzuhanyt tartogattak számunkra, fájó vereségek sora érte legjobbjainkat. Csak a Szabó testvérek jutottak némi sikerélményhez, a 73 kilogrammosok között szereplő Frigyes csak intésekkel maradt alul az orosz Kurzsovval szemben, míg a 63 kilogrammos Franciska gyors ippongyőzelemmel kezdett, majd a világbajnok szlovén Trstenjakkal szemben búcsúzott, hatalmas nagy bravúr kellett volna itt a jobb eredményhez.

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós legutóbb még „kölyökként”, tizenhat évvel ezelőtt volt egymeccses az Eb-n, most sajnos alul maradt a holland van’t Westende elleni küzdelemben. A sérülések után visszatérő Krizsán Szabolcs azért hajtott, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatban beérje hazai riválisát, Csoknyai Lászlót, ám ettől már az első meccsen elütötte a svéd Pacek. A paksi Csoknyai László sem járt jobban, egy szőnyegszéli akcióból elhajította a brit Livesey, számára is csak egy mérkőzést hozott Kazany.

Remekül kezdett a 90 kilogrammosok között Tóth Krisztián, aki a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe. Pánczél Gábor tanítványa a finn Viitanen és a lengyel Ciechomski ellen is vazarival nyert, majd a negyeddöntőben kevesebb intéssel harcolta ki a továbbjutást a litván Bauzával szemben.

Az elődöntőben a francia Iddir sérülés miatt nem tudott kiállni a magyra fiú ellen, aki így, huszonegy évesen bejutott pályafutásának első Európa-bajnoki döntőjébe! A fináléban is ő kezdett jobban a grúz szupersztár, a háromszoros világbajnoki érmes Liparteliani ellen, intéssel vezetést is szerzett, ám néhány másodperccel később a grúz ippont ért el dobásával, megszerezve pályafutásának harmadik Európa-bajnoki címét. Még Tóth Krisztián is mosolyogva gratulált a remek dobáshoz…

Mindenesetre a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián ebben az évben igen hatékony: négy versenyből háromszor – a havannai és a düsseldorfi Grand Prix után most Kazanyban is a fináléig menetelt. Mindhárom döntő után ezüstérmet akasztottak a nyakába, ami ragyogó eredmény, és meglehetősen biztató a riói olimpia előtt. Ez az ezüst ráadásul duplán értékes, segíthet megtartani az előkelő pozíciót az olimpiai kvalifikációs rangsorban, vagyis Krisztián kiemeltként várhatja majd a riói sorsolást!

A nehézsúlyú Bor Barna erőnyerő volt az első körben, majd a lengyel Sanackit hektikus meccsen ipponnal győzte le. A román Natea a negyeddöntőben borsot tört a paksi óriás orra alá, vazarival ő jutott az elődöntőbe, míg Hangyási László tanítványa a vigaszágon mehetett tovább. Ott az észt Mettis ellen leszorítással nyert, így a grúz Matiasvilivel már a bronzéremért csaphatott össze.

Bor Barna már korábban begyűjtött három ezüst- és egy bronzérmet a kontinensbajnokságokon, sajnos ezúttal nem sikerült gyarapítani az éremgyűjteményt. A bronzmeccsen előbb Matiasvilit intették a bírók, majd a paksi judós kapott hármat, akciót pedig nem sikerült indítania, így az ötödik helyet szerezte meg az Eb-n. Az olimpiai kvótája neki sincs veszélyben, a riói kiemelés szempontjából viszont jól jött volna az ötödik kontinensbajnoki érem.A 78 kilogrammos Joó Abigél viszonylag kedvező sorsolást kapott, erőnyerőként kezdett, majd az Eb-bronzérmes portugál Ramirezt kellett legyőznie a legjobb nyolc közé jutásért. A KSI SE kétszeres Európa-bajnoka kevesebb intést begyűjtve vette ezt az akadályt, ám a negyeddöntőben már nem bírt az ugyancsak Eb-bronzérmes – Kazanyban a fináléba jutó – holland Steenhuis-szal, majd a vigaszágon a világbajnoki ezüstérmes szlovén Velensek nyert, így Joó Abigél a hetedik helyen zárta a kontinensbajnokságot. Abigél riói indulása szerencsére már nincs veszélyben, nyugodtan készülhet Rióra.

Nem mondható el ugyanez a 100 kilogrammos Cirjenics Miklósról, aki az Európa-bajnokság előtt kontinentális szabadkártyával állt olimpiai befutó helyen, de reménykedtünk benne, sikerül annyi pontot gyűjtenie, hogy előre lépjen a biztos indulók közé. Egyébiránt a bonyolult rendszer alapján kiosztott szabadkártya nem jár garantáltan Magyarországnak, akár le is maradhatunk róla.

A paksi judós sajnos Kazanyban nem tudott beleerősíteni, esélyesebb ellenfele, a világbajnoki bronzérmes – később döntői menetelő – belga Nikiforov ipponnal nyert, így Cirjenics Miklós helyezetlenül zárt. A friss rangsor szerint az eddig „birtokolt” olimpiai szabadkártyája egy másik magyarhoz, a 70 kilósok között Eb-bronzérmet szerző Gercsák Szabinához „vándorolt”. Miklósnak még két lehetősége lesz pontokat gyűjteni, szurkolunk neki, hogy meg tudja valósítani álmát, és az olimpiai indulók közé kerülhessen.

Letette a névjegyét a felnőtt Európa-bajnoki tatamira a nehézsúlyú Szigetvári Mercédesz: a Mogyi-Bajai JC tizenhét esztemdő judósa a szerb Zabics ellen nyert óriási bravúrral: rutinosabb ellenfele már vazarival és jukóval vezetett, sőt le is szorította a magyart, néhány másodperc választotta el a totális győzelemtől, amikor Mercédesz valahogy kiszabadult. S nem elégedett meg ennyivel, meghökkent ellenfelét azonnal leszorította, s ipponnal meg is nyerte pályafutásának első felnőtt Európa-bajnoki összecsapását. Sajnos a folytatás már nem volt ennyire meseszerű, a török Sayit ipponnal elbúcsúztatta a bajai lányt, de ez a premier így is emlékezetes marad!

A további indulóink közül Salánki Evelin a 78 kilósok között az orosz Smelevától vazarival kapott ki, akárcak a 90 kilogrammosok küzdelmeiben Vér Gábor, aki a svájci Grossklaus-szal szemben maradt alul.

A világversenyek immár hagyományossá vált zárófelvonásában öt versenyző alkot egy csapatot a férfiaknál 66, 73, 81, 90 és +90 kilogrammos kategóriában, míg a nőknél az 52, 57, 64, 70 és +70 kilós súlycsoportban. A férfiaknál ezúttal tizenhat válogatott nevezett, a nőknél viszont csak hét, így ott az első körben alulmaradók automatikusan a vigaszágra kerültek.

A magyar férficsapat első meccsén Zámbori Bence vazarival kikapott az Európa-bajnok Vazsa Margvelasvilitől, majd Szabó Frigyes bő két percig állta a sarat az olimpiai bajnok – a londoni döntőben Ungvári Miklóst verő – Lasa Savdatuasvili ellen. A friss Eb-második rivális egy külső horogdobással vetett véget a küzdelemnek.

Krizsán Szabolcs ugyancsak vazarival maradt alul Giorgi Papunasvilivel szemben, Vér Gábor pedig két vazaarival, azaz ipponnal kapott ki a háromszoros Eb-aranyérmes Varlam Lipartelianitól. A párharc utolsó meccsén az egyéni küzdelmekre nem nevezett Demeter Bendegúz a vb-harmadik, Európa-bajnok Adam Okruasvilivel akaszkodott össze, és egy leszorításból még kibújt, ám bő két perc elteltével riválisa kiemelte és eldobta őt, így ipponnal nyert.

A női együttesben – amely Karakas Hedvig visszalépése miatt csak négy emberrel állt ki – Szabó Katinka kezdett az U23-as Európa-bajnok Karolina Pienkowska ellen, és intésekkel nyert. A második csatát ellenfél hiányában automatikusan a lengyeleknek írták jóvá, majd a békéscsabai Szabó Franciska jukóval verte az Eb-harmadik Agata Ozdobát.

Az előny nem sokáig tartott, a friss Eb-bronzérmes Gercsák Szabina ugyanis intésekkel kikapott attól a Katarzyna Klystől, akit hosszabbításos meccsen vert meg a pénteki negyeddöntőben. A párharc mindent eldöntő csatája aztán csak húsz másodpercig tartott: Katarzyna Furmanek ippont ért el Szigetvári Mercédesz ellen, így a lengyelek 3-2-re győztek.

A női együttes 3-2-es vereséget szenvedett a horvátoktól a vigaszágon, így hetedikként zárt a kazanyi Európa-bajnokság vasárnapi csapatversenyében. Szabó Katinka magabiztos győzelemmel kezdett Tihea Topolovec ellen, majd a második csatát ellenfél hiányában ezúttal is automatikusan a riválisnak írták jóvá. Szabó Franciska egyetlen intéssel kikapott Mariana Miskovictól, ám Gercsák Szabina 2-2-re kiegyenlített: intésekkel verte Andreja Dakovicot.

A párharc mindent eldöntő csatája aztán csak egy percig tartott: Brigita Matic leszorítással nyert Szigetvári Mercédesz ellen, így a horvátok 3-2-re győztek.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo
Fotó: European Judo Union