Egy igazi aranykönyv, jól időzítve - 2012.11.28.

Hosszú előkészületek és rendkívül alapos munka eredményeként mutathatták be kedden a Sportok Házában „A magyar judo aranykönyve” című könyvet, amelynek szerzője Gombkötő Roland újságíró, aki lassan két évtizede foglalkozik a legutóbbi olimpián kitűnően szerepelt sportággal.

A gondosan kiérlelt produktumot méltó módon vezetik fel az ajánló sorok. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke aktuális sikersportágként említi a cselgáncsot, amelynek legjobbjai Kovács Antal húsz év előtti, barcelonai aranyérmért követően Londonban alaposan kitettek magukért.

Dr. Tóth László a Magyar Judoszövetség (MJSZ) elnöke jogos büszkeséggel írt előszót a könyvhöz. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ezt a kötetet nagy lelkesedéssel forgatják majd az ifjú judósok. Azok a fiatalok, akik a tizenhárom bajnok tizenkilenc aranyérmének történetét megismerve, azokból további hitet és erőt meríthetnek a későbbi évek küzdelmeihez.

Az elnök a sajtóbemutatón annak a meggyőződésének is hangot adott, mely szerint biztos abban, hogy az Aranykönyv legközelebbi kiadása a jelenleginél vastagabb lesz, mert legjobbjaink egészen bizonyosan újabb aranyérmekkel erősítik meg a sportág eddigi sikersorozatát.

A könyv elismerését jelenti az a tény is, hogy ahhoz Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judoszövetség (IJF) elnöke is írt köszöntőt, aki többek között kiemelten méltatta a magyar judosok 2012-es, londoni eredményeit is.

A hiánypótló könyv a legjobb időben látott napvilágot: a sikeres olimpiai szereplést követően, de jóval megelőzve a 2013. áprilisában, Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságot. Olvashatunk benne az első Európa-bajnoki aranyérmet 1976-ban kiharcoló Tuncsik Józseftől kezdve a pillanatnyi legutolsó kontinensbajnokig, a 2012-ben Európa-bajnok Joó Abigélig bezárólag az összes világversenyen győztes judósról.

Az eseményen a hazai cselgáncssport számos korábbi, illetve jelenlegi kiválósága is megjelent. Többek között eljött Braun Ákos, Hajtós Bertalan, Nagy Zsuzsanna, Csák József, Nagysolymosi Sándor, Csősz Imre, Hadfi Dániel, Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Joó Abigél is.

Szerző: JochaPress