Módosult az olimpiai kvalifikáció - 2009.03.10.

Egyértelmûvé vált, hogy a világméretû gazdasági válság hatással van – és a jövőben is hatással lesz – a kormányzati hivatalok, illetve a privát szféra által a sport számára nyújtott lényeges támogatásra, amely alól a judo sem kivétel. Ezt a judo olimpiai kvalifikációs rendszerének összeállítása idején még senki sem láthatta előre.

Emellett más tényezők is sürgetik a helyzet felülvizsgálatát. Ezen tényezők közé tartoznak a Nyári Olimpiai Sportágak Szövetsége (ASOIF), valamint a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete (ANOC) által lefektetett, olimpiai kvalifikációra vonatkozó alapelvei. A 2009 február 27-én Lausanne-ban megtartott ülésen – amelyen az IJF elnöke, Marius Vizer úr, illetve J. L. Rougé és V. Barta urak találkoztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőivel – arra a döntésre került sor, hogy az IJF a jelenlegi körülményekre tekintettel módosítja a már mûködő kvalifikációs rendszerét.

A judo olimpiai kvalifikációs rendszerének módosítása:

A 2012-es londoni olimpiáig hátralévő időtartamból mindössze két évig, 2010 május 1-jétől 2012 április 30-ig fog tartani a kvalifikációs időszak.

Az olimpiai kvalifikáció világranglistája (WRL) a két év (24 hónap) eredményén fog alapulni, amely szempontjából az utolsó 12 hónapban, 2012 április 30-ig bezárólag megszerzett pontok 100 %-ban, míg a határidő lejárta előtti 13 és 24 hónap közötti időszakban megszerzett pontok 50%-ban számítanak.

Részletes információkért kérjük olvassa el a WRL mellékelt leírását. Megjegyeznénk, hogy az IJF által rendezett összes versenyen – beleértvén a 2009-től a 2012-es olimpia időpontjáig terjedő időszakban megrendezett világbajnokságokat is – a legjobb versenyzők kiemelése a WRL alapján fog történni.