Magyar éremeső Bécsben, rekordot döntöttek a mieink! - 2010.04.25.

A tizenhárom fős magyar válogatott hét éremmel – két arannyal, három ezüsttel és két bronzzal – az összesített éremtáblázat első helyén végzett a vasárnap zárult bécsi judo Európa-bajnokságon. Ez minden idők legsikeresebb magyar szereplése!

Mészáros Anett (balról a második) a 70 kilogramm Európa-bajnoka

A sportág történetének 59. kontinenstornáján rögtön a nyitónapon három dobogós helynek örülhettek a Ferry Dusika Sportcsarnokba kilátogatott magyar szurkolók. Ungvári Miklós (66 kg, MTK-Erzsébetváros), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya) és Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC) révén két ezüst- és egy bronzérem volt a csütörtöki termés.

Csernoviczki Éva (balról) a 48 kilogramm ezüstérmese

A címvédőként indult Ungvári Miklós a vb-ezüstérmes spanyol Sugoi Uriartéval találkozott a fináléban, aki kizárólag a védekezésre és a lendület megtörésére koncentrált, míg az MTK-Erzsébetváros 30. évében járó versenyzője ment előre és kezdeményezett.

Ungvári Miklós (balról) a 66 kilogramm ezüstérmese

Az összecsapás értékelhető akciót nem, csupán öt intést hozott, ebből hármat a magyarnak, kettőt a riválisnak ítélt a bíró, aki így vazarival győzött. A spanyol judós hatalmas füttykoncert közepette hagyta el a tatamit. Ungvári 2005 (Rotterdam) és 2008 (Lisszabon) után harmadik Eb-ezüstjét nyerte.

Karakas Hedvig (jobbról) az 57 kilogramm bronzérmese

Pénteken tovább “fényesedett” a magyar mérleg, miután a 70 kilogrammos Mészáros Anett (Honvéd-Kipszer) arany-, Ungvári Attila (73, Ceglédi VSE) pedig bronzérmet szerzett, a 22 éves Mészáros Anett a magyar judósport 12. Európa-bajnoki címét érdemelte ki.

Ungvári Attila (balról a harmadik) a 73 kilogramm bronzérmese

A világbajnoki ezüstérmes sportoló a döntőben az Európa-bajnok szlovén Rasa Srakával mérkőzött, aki 2-1-re vezetett kettejük eddigi három párharca után. A negyedik összecsapáson 2:20 perc elteltével a magyar ippont érően dobta el riválisát, ám ezt a bírók még nem adták meg, tíz másodperccel később viszont már egyértelmű volt Mészáros válldobása, amellyel véget vetett a küzdelemnek.

Szombatra is maradt arany, ezúttal a 78 kilogrammosoknál újonc, mindössze 19 esztendős Joó Abigél (KSI SE) diadalmaskodott – a díszvendégként kilátogató Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében –, míg a legnehezebbeknél Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE) ezüstérmet nyert.

Joó Abigél (balról a második) a 78 kilogramm Európa-bajnoka

Az idén 70-ből 78 kilóba felment Joó Abigél – aki mindössze harmadik nemzetközi versenyét vívta új súlycsoportjában – ipponnal verte az osztrák Nadine Pichlert, az ukrán Marina Priscsepát és a francia Lucie Louette-t is, majd a döntőben jukóval bizonyult jobbnak a világbajnoki címvédő holland Marhinde Verkerknél.

Bor Barna (balról) ezüstérmet szerzett a +100 kilogrammban

A magyarok minden idők legsikeresebb Eb-szereplését mutatták be az osztrák fővárosban, ahol 44 ország 297 dzsúdósa lépett tatamira és örömüket még az sem halványította el, hogy a vasárnapi csapatversenyben a címvédő, de tartalékos magyar férfi válogatott egy vereséggel búcsúzott.

A bécsi Európa-bajnokság eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Matusz Endre
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás