Európa-bajnoki cím és négy bronzérem Montpellierből - 2014.04.27.

A magyar válogatott egy arany- és négy bronzéremmel az éremtáblázat ötödik helyén végzett a montpellier-i Európa-bajnokságon. A mieink közül Csernoviczki Éva az első, Joó Abigél, Ungvári Miklós, Krizsán Szabolcs és Tóth Krisztián a harmadik, Karakas Hedvig pedig a hetedik helyen végzett.


Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya) a címét megvédve aranyérmet nyert a nők 48 kilogrammos kategóriájában, ez már a hetedik Eb-érme. Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes magyar versenyző a hazai Amandine Buchard-ral csapott össze a fináléban, ahol fél perc elteltével már mindkettejüket megintették, majd a francia egy villámgyors pörgetéssel vazarit érően földre vitte Csernoviczki Évát.

A huszonhét éves magyar judós nem adta fel, és 2 perc 15 másodperccel a vége előtt, szintén egy vazarival egyenlített. A folytatásban Csernoviczki Éva volt aktívabb, a franciát negyven másodperccel a vége előtt meg is intették, ez a győzelmet jelentette volna a magyar versenyzőnek, ám az intést tíz másodperccel a befejezés előtt visszavonták, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. A ráadás harmincnyolc másodpercig tartott, ekkor a védekező francia újabb intést kapott, ezzel Csernoviczki Éva megszerezte a magyar judosport tizenhetedik Európa-bajnoki aranyérmét. A tatabányai versenyző 2008 óta minden kontinensviadalon a dobogóra állhatott, mostani győzelmével két arany-, három ezüst- és három bronzérem az Eb-mérlege.

„A döntőben kicsit fáradt voltam, mert az elődöntő sokat kivett belőlem, és nem volt túl sok időm pihenni – nyilatkozta Kossuth Rádiónak Csernoviczki Éva. Emiatt fáradtan kezdett, azonban ezen a holtponton túl tudott jutni, sikerült kiegyenlítenie és az aranyponttal nyernie – tette hozzá. A magyar versenyző hangsúlyozta, a hosszabbítás előtt már látta, hogy riválisa fáradtabb nála. – Bíztam benne, hogy sikerül akciót dobnom, azt nem gondoltam volna, hogy Franciaországban intéssel sikerül nyernem.”

A 81 kilogrammban szereplő Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex) a spanyol Adrian Nacimiento Lorenzón és az azeri Mammadali Mehdijeven keresztül jutott el a negyeddöntőig, ahol kikapott a világbajnoki címvédő francia Loic Pietritől. Ezt követően a vigaszágon legyőzte a portugál Diogo Limát, majd a bronzcsatában a fehérorosz Alekszandr Sztasenkát.

„Gyermekkoromban ez volt az álmom, hogy felállhassak a dobogóra. Kimondhatatlanul boldog vagyok. Ez is bizonyítja, hogy a sok sérülés, a sok kudarc után érdemes folytatni és érdemes hinni magunkban – nyilatkozott a helyszínen a Kossuth Rádiónak Krizsán, akinek a jobb csuklóját háromszor, a balt pedig egyszer műtötték korábban. A friss magyar bronzérmes közel egy évet kihagyott, tavaly pedig eltört a lába az Eb-n. – Hihetetlen, hogy most itt vagyok. Úgy éreztem az első meccs után, hogy fizikálisan messze nem vagyok a topon, de fejben tudtam uralni a mérkőzéseket. Úgy gondolom, hogy a technikáim is a helyükön voltak” – értékelte teljesítményét a huszonnégy éves sportoló.

A 66 kilogrammban Londonban olimpiai második, háromszoros vb-bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok magyar judós, Ungvári Miklós (Közgéáp-Ceglédi VSE) a 73 kilogrammosok között a fehérorosz Alekszej Romancsik, a bolgár Martin Ivanov és az olasz Enrico Parlati legyőzésével jutott az elődöntőig, ahol kikapott a kétszeres világbajnoki ezüstérmes holland Dex Elmonttól, a verseny későbbi győztesétől. A harmadik helyért a tavalyi, budapesti Eb-n ezüstérmes grúz Nugzari Tatalasvilivel mérkőzött és ipponnal nyert.

„Inkább a bosszúság maradt bennem, mert szerettem volna döntőt vívni. Elaludtam a holland ellen, pedig az is egy kézben tartott mérkőzés lehetett volna. Megint nem tudtam magamból mindent kiadni, elszalasztottam a finálét” – értékelte teljesítményét a helyszínen a Kossuth Rádiónak a harminchárom éves magyar judós, aki bronzmérkőzéséről úgy nyilatkozott, hogy grúz ellenfele nagyon ügyes, edzőtáborban többször „össze-vissza verte” őt, de most sikerült kifárasztania, és földharcban kiharcolnia az érmet. Ungvári Miklós a 66 kilóban 2002-ben, 2009-ben és 2011-ben nyert Eb-t, 2005-ben, 2008-ban, valamint 2010-ben pedig ezüstöt szerzett.

A KSI SE kétszeres Európa-bajnoknője, Joó Abigél – aki tavaly is bronzérmes volt – a 78 kilósok között bírói döntéssel múlta felül a bronzcsatában a holland Guusje Steenhuist, klubtársa, Tóth Krisztián pedig a 90 kilogrammban jukóval győzte le a harmadik helyért rendezett csatában az azeri Sahin Garamanovot.

„Nagyon örülök, főleg ahhoz képest, ahogyan kezdtem ezt az évet – nyilatkozott a Kossuth Rádiónak Joó Abigél, aki a bronzmérkőzésről elmondta: az idén Varsóban ettől a holland ellenfelétől kapott ki, úgyhogy most visszavágott neki. – Az első két győzelem viszonylag könnyű volt, utána viszont órák teltek el mérkőzés nélkül. Aztán jött két meccs, amelyeken már elég fáradtnak éreztem magam, de a hollandon látszott, hogy jobban elfáradt, mint én” – összegezte a napot.

A tavalyi világbajnokságon ötödik helyezett Tóth Krisztián elmondása szerint reggel azt érezte, lehet, hogy csak egy meccse lesz, de azt sem tartotta kizártnak, hogy összejön az érem.

„Ma nem bíztam a judómban, ezért arra összpontosítottam, hogy taktikailag fórba tudjak kerülni ellenfeleimmel szemben” – mondta, majd az előrelépést illetően hozzátette: szerinte akkor lehetne még eredményesebb, ha két-három kiló tiszta izmot magára tudna szedni.

A szombati nap további magyarjai közül a 90 kilósok között Fogasy Gergő, 100 kilogrammban Cirjenics Miklós, + 100 kilóban pedig Bor Barna a legjobb tizenhat között búcsúzott, így helyezetlenül zárt.

A legjobbjait nélkülöző férfi és a női magyar válogatott is kiesett vasárnap a franciaországi Montpellier-ben zajló cselgáncs Európa-bajnokság csapatversenyében. A férfiak a negyeddöntőbe jutásért Portugáliával találkoztak, 3–2-es vereségük pedig azt jelentette, hogy helyezetlenül zártak.

A gyengébbik nemnél a magyarok a legjobb nyolc között léptek tatamira először, így a németektől elszenvedett 5–0-s kudarcuk ellenére a vigaszágon folytathatták szereplésüket. Azonban a britektől is kikaptak 3–2-re, így hetedikként végeztek.

Az európai szövetség honlapja szerint a nőknél a házigazda franciák nyerték a finálét a németeket felülmúlva, a bronzérmet Szlovénia és Lengyelország csapata szerezte meg. A férfiaknál Grúzia Oroszországot verve lett kontinensbajnok, a harmadik helyen Franciaország és Németország végzett.

Egyéni eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: 
KLIKK IDE!
Forrás: Magyar Távirati Iroda, EJU
Fotó: EJU, Carlos Ferreira