Marius Vizer jelenlétében felavatták hétfőn az új klub termét Gyulán - 2014.11.10.

Felavatták hétfőn Gyulán a száznegyven négyzetméter alapterületű új judocsarnokot. Az ünnepségen Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke kiemelte: a Magyar Judo Szövetségnél (MJSZ) régóta szorgalmazta önálló klub létrehozását Gyulán. A kisváros hosszú évekig fehér folt volt a klubok országos hálózati térképén, az MJSZ-nek és a békéscsabai klubot vezető Gyáni János kitartó munkájának köszönhető a siker.


Marius L. Vizer beszédében Gyulát élete egyik fontos állomásának nevezte. Mint mondta: a szomszédos Nagyszalontán született és 1988-ban családjával a gyulai határon át menekült el Romániából, a Gyulán élő barátok és ismerősök akkor befogadták őket, segítségükkel sikerült Ausztriába jutniuk. „Gyulára és a gyulaiakra azóta is hálával gondolok!” – tette hozzá. Hangsúlyozta: szeretné, ha a gyulai klub tehetséges fiatal sportolói a békéscsabaiakhoz hasonlóan néhány év múlva sikeresen szerepelnének a hazai és nemzetközi versenyeken.


Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a hazai sportág népszerűsítéséről és megerősítéséről beszélt. Kiemelte: a gyulai klubbal együtt ma már 228 önálló judós egyesület működik Magyarországon. A kormány sportágfejlesztési stratégiája is segíti a szövetség céljainak megvalósítását, a tervek szerint 198 helyen az országban a judo is bekerül az iskolai sportoktatásba.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: a küzdősportoknak, így a cselgáncsnak is kiemelt jelentőségük van a fiatalok életében, erősítik a jellemet és az akaratot, kitartásra, hűségre nevelnek. Jelezte: Gyula tárt karokkal fogadta a kezdeményezést és a klub alapítását követően saját eszközeivel segíti működését.

A csarnokavató ünnepségen jelen volt többek között Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Nagy György, az MJSZ főtitkára, Flóri Miklós, az Országos Dankollégium elnöke, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Hajtós Bertalan, az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Hadfi Dániel és a judóban Európa-bajnoki bronzérmes egykori Vizer-tanítvány, Alexandru Lungu is.

A gyulai sportegyesület alapítója és vezetője, Gyáni János az MTI-nek elmondta: nagy az érdeklődés a sport iránt a szülők és a gyerekek részéről. Az edzések egy hónappal ezelőtt kezdődtek, jelenleg negyven-ötven gyerek jár foglalkozásokra, a békéscsabai klubbal együtt közel kétszáz fiatallal foglalkozik. A gyulai csarnok száznegyven négyzetméter alapterületű, az egyesület a nemzetközi és a hazai szövetségtől hetven tatami szőnyeget, ötven sportruházatot és egyéb felszereléseket kapott.

Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: MJSZ, Simon Csaba