Gercsák Szabina bronzérmett szerzett az U23-as Európa-bajnokságon! - 2017.11.13.

Gercsák Szabina Podgoricában megszerezte pályafutásának tizedik Európa-bajnoki érmét, az U23-as Eb-n a miskolci versenyző a dobogó harmadik fokára állhatott. A magyar judósok egy bronzéremmel és négy pontszerző helyezéssel zártak Montenegróban.

A nyitónapon két pontszerző helyezést könyvelhetett el a küldöttség, mindegyiket a nők 57 kilogrammos súlycsoportjában sikerült elérni. A legjobban az ifjúsági korú, mindössze tizenhat éves Özbas Szofi szerepelt. A ceglédiek reménysége saját korosztályában három világversenyen is dobogóra állhatott az idén: az Eb-t megnyerte, az EYOF-on és a világbajnokságon pedig bronzérmes lett. Most megmutatta, hogy nem esik kétségbe akkor sem, ha rutinosabb versenyzők ellen kell helytállnia.

Szofi a nála hat évvel idősebb olasz Giulia Caggiano ellen hosszabbításban győzött, miután ellenfele begyűjtötte a harmadik, leléptetés érő intését. Azt követően újabb olasz következett, a szintén 22 éves Miriam Boi visszavágott honfitársa legyőzéséért a negyeddöntőben. A magyar versenyző így a vigaszágra került, ahol ismét aranyponttal bizonyult jobbnak a húsz éves orosz Jelena Jurkinánál, ennek köszönhetően a bronzéremért küzdhetett.

A harmadik helyért megrendezett mérkőzésen a huszonkét éves spanyol Tecla Cadilla nagy falatnak bizonyult, így Szofi az ötödik helyen fejezte be a versenyt. Teljesítménye azonban minden dicséretet megérdemel, hiszen nála négy-hat évvel idősebb ellenfelekkel szemben vette fel sikerrel a küzdelmet, és gyűjtött be két nagy skalpot.

Az 57 kilogrammos súlycsoport másik magyarja, Siroki Ibolya a török Buket Mercan villámgyors legyőzése után a negyeddöntőben alulmaradt a későbbi győztes német Amelie Stoll ellenében. A budaörsi versenyző is a vigaszágra került, ahol azonban a horvát Tihea Topolovec felülmúlta, így a hetedik helyen fejezte be a küzdelmet.

A nap három másik magyar versenyzője, a 60 kilogrammban érdekelt Pongrácz Bence, a 48 kilogrammban induló Kardos Tímea és az 52 kilogrammosok között szereplő Varga Brigitta első mérkőzésén vereséget szenvedett, így elbúcsúzott a további küzdelemtől.

A Podgoricában zajló U23-as Európa-bajnokság második napján három magyar versenyző lépett tatamira, köztük az a Gercsák Szabina, aki az előző két kontinensviadalon egyaránt diadalmaskodni tudott.

A Miskolci JC 21 éves kiválósága a negyeddöntőben kapcsolódott be a 70 kilogrammos súlycsoport küzdelmébe, ahol el is dőlt, hogy a triplázás elmarad. Két régi nagy rivális, Gercsák Szabina és az osztrák Michaela Polleres került szembe, a négy perc alatt pedig a két, egymást jól ismerő versenyző nem tudott érvényes akciót bemutatni. Az aranypontot az osztrák szerezte meg, Szabina így vigaszágra került.

Ott vazari értékű akcióval felülmúlta a német Lisa Dollingert, így máris jöhetett a küzdelem a harmadik helyért. Az ellenfél a görög Elizavet Telcidu volt, akit egy éve az U23-as Eb elődöntőjében – ugyancsak vazarival – legyőzött a miskolci versenyző. A történelem megismételte önmagát, Szabina szép kontrával előnybe került, amit magabiztosan meg is őrzött a gongszóig. A triplázás ugyan elmaradt, de az éremszerzés összejött.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: EJU, Carlos Ferreira