Gercsák Szabina ifjúsági olimpiai bajnok! - 2014.08.18.

Gercsák Szabina aranyérmet nyert a 63 kilogrammosok között a Nankingban zajló ifjúsági olimpián. A Hell-Miskolci Judo Club ifjúsági világ- és Európa-bajnok judósa a döntőben két jukó után ipponnal nyert a román Stefania Adelina Dobre ellen, így a torna során valamennyi mérkőzésén ipponnal győzött.


Gercsák Szabina az első fordulóban tizenkilenc másodperc alatt „intézte el” a zambiai Nokutula Bandát, majd ugyanennyi idő alatt nyert a kolumbiaiak korosztályos kontinensbajnoki ezüstérmese, Brigitte Carabali ellen. Ezután az elődöntőben a hollandok világbajnoki bronzérmese, Lisa Mullenberg negyvenhárom másodperc alatt kapitulált. A fináléban az 57 kilogrammból érkező, kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes román Dobre várt rá. Az ellenfelet háromszor is intették, miközben a magyar versenyző neve mellé két jukó került. Az utolsó percben Flórusz János tanítványa tovább támadott, s egy látványos dobással földre teremtve riválisát, ipponnal vetett véget a küzdelemnek.

A magyar judósok közül négy éve Szingapúrban – az azóta már visszavonult – Batizi Barbara ezüstérmet szerzett, míg Tóth Krisztián a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Gercsáké lett a magyarok harmadik érme Nankingban: korábban Szilágyi Liliána a 200 méteres pillangóúszásban bizonyult a legjobbnak, Sztankovics Anna pedig 100 méter mellen harmadik lett.

Gercsák Szabina nyilatkozata a Magyar Olimpiai Bizottságnak


Az ifjúsági olimpia másik magyar judós indulója, Sárecz Márton (Gemenc JK, 66 kg) mindkét mérkőzését elveszítette, így helyezetlenül zárta a versenyt. Mindkét magyar judós részt vett a vegyes csapatversenyben, ahol Gercsák Szabina csapata az ötödik helyen végzett, míg Sárecz Márton csapata helyezetlenül zárt.

Eredmények: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás