Gercsák Szabina junior világbajnok Abu-Dzabiban! - 2015.10.26.

Szeptemberben Európa-bajnokságot, októberben világbajnokságot nyert a junior korosztályban Flórusz János tanítványa. Gercsák Szabinának az előző évben, Floridában nem sikerült számára a jó szereplés, idén mindenképpen javítani akart, sikerült, nem is akárhogyan.

Első két mérkőzésén magabiztos ippongyőzelmet aratott tajvani és belga riválisaival szemben, de a legjobb négy közé jutásért sem okozott gondot az Elvismar Rodriguez elleni viadal. A negyeddöntőben a német Lisa Dollinger következett és a négy perc elteltével Szabina neve mellett volt látható egy jukó, döntőbe jutott a miskolci lány!

A döntőben a japán Aojagi Remi kemény ellenfélnek bizonyult. Kiegyenlített csatában a négy perc alatt egyik fél sem mutatott be értékelhető akciót, ellenben a japán lányt egyszer megintette a bíró, ez pedig azt jelentette, hogy a Hell-Miskolci Judo Club junior Európa-bajnok csillaga junior világbajnok lett!

Gercsák Szabina a huszonnyolcadik junior-világbajnoki érmünket szerezte, 2014 után idén is egy aranyéremmel bővült a lista. A junior korosztály 70 kilogrammos súlycsoportjának egyeduralkodója lett a magyar lány, aki komoly eséllyel pályázik az év judósa címre idehaza.

A mai nap másik két magyar judósának nem sok babér termett. Kordély Péter a 81 kilogrammos súlycsoportban első mérkőzésén vereséget szenvedett a moldáv Nikon Zaborosciuc ellen, a 90 kilogrammosoknál pedig Ohát Zalán maradt alul a litván Rokas Nenartaviciusszal szemben szintén az első küzdelemben.

A magyar junior-világbajnoki érmesek

ARANY (5)
Szabó Brigitta (2002, Csedzsu)
Mészáros Anett (2004, Budapest)
Karakas Hedvig (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2014, Fort Lauderdale)
Gercsák Szabina (2015, Abu-Dzabi)

EZÜST (7)
Kovács Antal (1992, Buenos Aires)
Szász István (1994, Kairó)
Rajcsányi Gergő (2002, Csedzsu)
Burján László (2004, Budapest)
Bor Barna (2004, Budapest)
Mészáros Anett (2006, Santo Domingo)
Gorjánácz Zsolt (2008, Bangkok)

BRONZ (16)
Illyés Miklós (1992, Buenos Aires)
Nagy Zsuzsanna (1992, Buenos Aires)
Till Barbara (1996, Porto)
Nagy Viktória (1998, Cali)
Nagy Viktória (2000, Nabeul)
Hadfi Dániel (2000, Nabeul)
Szilágyi László (2000, Nabeul)
Ónody Beáta (2002, Csedzsu)
Hegedűs Dóra (2006, Santo Domingo)
Maros Barbara (2008, Bangkok)
Gáspár Eszter (2008, Bangkok)
Joó Abigél (2008, Bangkok)
Gorjánácz Zsolt (2009, Párizs)
Joó Abigél (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2010, Agadir)
Vér Gábor (2010, Agadir)

Nem indult jól számunkra a junior világbajnokság. Legnagyobb meglepetésre a 48 kilogrammos Európa-bajnok Pupp Réka első mérkőzésén vereséget szenvedett, így egyik nagy éremesélyesünk nagyon hamar búcsúzni kényszerült a versenytől.

Az első napon négy judósunk lépett tatamira, és mindössze két győztes mérkőzést könyvelhettünk el. Az 55 kilogrammosok között Monori Dániel kezdésként egy percen belül elintézte ciprusi riválisát, de a második fordulóban az argentin Nicolas Gomez már egy jukóval jobbnak bizonyult az újpesti versenyzőnél.

A 60 kilogrammosoknál Csizovszky Ferenc is ígéretesen kezdett, ipponnal győzte le a mexikói Mariano Aldanát, majd jött a későbbi győztes, a japán Nagajama Rjudzsu, aki magabiztosan lépett át a KSI SE judósán.

Lányaink győztes mérkőzés nélkül hagyták el a tatamit az első versenynapon. Tamasi Szandrának mondhatni nem kedvezett a sorsolás, ő az első körben került szembe a későbbi 44 kilogrammos világbajnokkal, aki kemény falatnak bizonyult.

A nap legszomorúbb híre Pupp Réka első meccses búcsúja volt a világbajnokságtól. Erőnyerőként kezdhetett Abu-Dzabiban, a második fordulóban pedig a német Miriam Schneiderrel nézett farkasszemet. Kiegyenlített csatát hozott a mérkőzés, a négy perc alatt egyik részről sem történt értékelhető akció, sőt intést sem kapott egyik versenyző sem. Következhetett tehát a golden score, amely ezúttal nem kedvezett nekünk. Fél perc eltetétvel az Atomerőmű SE kiválóságát intette elsőként a bíró, ezzel pedig a német lány mehetett tovább a harmadik fordulóba. Pupp Réka a tavalyi világbajnoki hetedik helyezésén sajnos nem tudott javítani.

A junior világbajnokság második napja sem tartogatott számunkra túl sok sikert, egyetlen győztes mérkőzéssel zártuk a napot. Az az egy győzelem viszont egy komoly skalp volt. Az 52 kilogrammos Tóth Patrícia fél perc alatt ipponnal győzte le a japán Tomizava Kanát.

Japán versenyzőt legyőzni pedig mindig becsülendő. Sajnálatos módon nem tartott sokáig a magyar lány lendülete. A második fordulóban a későbbi győztes koszovói Distria Krasniqi következett, aki két jukó értékű dobást is bemutatott, és búcsúztatta Tóth Patríciát a versenytől.

Úgy tűnik, a mieinket legyőzők egészen a dobogó legfelső fokáig menetelnek, legalábbis ez már a harmadik eset ezen a világbajnokságon. Talán joggal mondhatjuk, hogy nem volt kedvező a sorsolás.

A férfiaknál Takács Márton indult a 66 kilogrammos mezőnyben, de mindössze három percet tölthetett a tatamin. A kazah Jerlan Serikzanov ipponnal győzte le a KSI SE judósát.

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau