Grand Slam Abu-Dzabiban: magyar arany, ezüst és bronz! - 2014.11.03.

Nyugodtan mondhatjuk: parádésan sikerült a mieinknek az olimpiai kvalifikációs sorozat legutóbbi versenye: az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett Grand Slam-tornán Tóth Krisztián arany-, Csernoviczki Éva ezüst-, Joó Abigél pedig bronzérmet szerzett!

 

Tóth Krisztián (balról a második) aranyérmet szerzett Abu-Dzabiban

 

Már megint Krisztián! Elképesztő nyerő szériában van a KSI SE húsz esztendős csillaga, az idén előbb bronzérmet szerzett a felnőtt Európa-bajnokságon, majd második lett a budapesti GP-n, akárcsak augusztusban az év legfontosabb versenyén, a világbajnokságon. Aztán megnyerte a zágrábi Grand Prix-t, egy hete az Egyesült Államokban megrendezett junior-világbajnokságon is neki szólt a Himnusz, s most Abu-Dzabiban megszerezte az első Grand Slam-győzelmét is!

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián három ipponnal jutott el a döntőig, előbb az azeri Gurbanovot, majd a litván Bauzát, végül a svájci Grossklaus-t is tízpontos győzelemmel pipálta ki. A finálé nagy csatát hozott, de az irányítás itt sem csúszott ki a magyar versenyző kezéből, aki végül két intés előnnyel szerezte meg a Grand Slam-aranyat. A versenysorozat fél évtizedes történetében ez a negyedik magyar arany, s Tóth Krisztián az első magyar férfi, akinek sikerült Grand Slamet nyerni!

Ez a győzelem az ötezer dolláros pénzdíjon felül ötszáz ranglistapontot is hozott. Ezzel Pánczél Gábor tanítványa a második helyre lép előre a rangsorban, az olimpiai kvalifikációs listán pedig toronymagasan vezet. Sőt, ki merjük jelenteni: megvan a magyar judo első biztos riói indulója! Krisztián már zsebében érezheti a riói kvótát, hiszen már „nettó” nyolcszázötven pontja van (a szabályoknak megfelelően elfeleztük a sorozatban eddig megszerzett ezerhétszáz pontot), Londonba pedig ennek a felével is ki lehetett jutni valamennyi férfi súlycsoportban (a tényszerűség kedvéért tegyük hozzá: a riói olimpiára érvényes kvalifikációs rendszerben nagyjából negyven százalékkal több pontot lehet szerezni, mint egy ciklussal korábban).

 

Csernoviczki Éva (balról) második Grand Slam-ezüstérmét szerezte meg

 

A 48 kilogrammos súlycsoportban Csernoviczki Éva az augusztusi világbajnokság óta az első rangos tornáján szerepelt, méghozzá ragyogóan! Az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmese a spanyol Arrillaga elleni ipponnal kezdett, majd taktikus mérkőzésen intéssel nyert a kínai Csiang ellen. Az elődöntőben a kellemetlen stílusú, brazil származású Lima volt az ellenfél, s ezúttal is Évi irányította a csatát, Lima a hajrában kénytelen volt kockáztatni, aminek meg is itta a levét: leszorítással magyar győzelem született.

Következett a finálé, amelyben végül minimális különbséggel, egy jukóval nyert a mongolok világbajnoka, Urantsetseg Munkhbat. A Grand Slam-ezüst így is kiemelkedő eredmény, amelynek köszönhetően Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa egyrészt javít világranglista helyezésén, másrészt óriási lépést tett a riói olimpia felé, hiszen már most háromszázhetvenkét kvalifikációs pontja van (Londonba minden női súlycsoportban ki lehetett jutni ötszázötven ponttal).

 

Joó Abigél (balról a harmadik) hatodszor a Grand Slam-dobogón

 

A 78 kilogrammos Joó Abigél kibrusztolta a továbbjutást a lengyel Furmanek ellen, aztán kétszeres Európa-bajnokunk remek győzelmet aratott a negyeddöntőben: ipponnal verte az olimpiai bajnok Harrisont (ugye nem is kell említenünk kettejük ominózus londoni csatáját…). Az elődöntőben a bombaformában lévő német Malzahn volt a jobb, de a bronzmeccsen Pánczél Gábor tanítványa javítani tudott: a holland Steenhuis legyőzésével megszerezte a harmadik helyet. Abigél is jól áll a kvóta szempontjából: már háromszáztiznekét pontot gyűjtött, ő is nagy lépésekkel halad Rio felé!

A viadal többi magyar indulója közül Csoknyai László (81 kg, Atomerőmű SE) két győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen végzett (már százhetvennégy olimpiai kvalifikációs pontnál tart), Kiss Norbert (73 kg, Atomerőmű SE), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE), Bor Barna (+100 kg, Atomerőmű SE) és Karakas Hedvig (57 kg, Honvéd-Kipex) pedig ezúttal nem járt szerencsével.

Abu-Dzabiban ötvennyolc ország háromszáztizennégy judósa lépett tatamira, s a német válogatott szerepelt a legjobban, 3 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel zárt az első helyen az éremtáblázaton, megelőzve Hollandiát (1, 2, 1) és Romániát (1, 2, 1). Magyarország (1, 1, 1) – holtversenyben Mongóliával – hatodik lett ebben a rangsorban!

 

Magyar Grand Slam-érmesek

A magyar Grand Slam-történelem első érmese Ungvári Miklós volt a 2009-es párizsi tornán, míg az első aranyra 2010-ig kellett várni, akkor Mészáros Anett állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A legtöbb érem (összesen hatot) Joó Abigél jegyzi, ahogyan ő lett az első duplázónk is a GS-sorozatban. A férfiak közül elsőként Tóth Krisztián nyakába akasztottak Grand Slam-aranyat.

Aranyérmes (4)
Mészáros Anett (2010, Moszkva, 70 kg)
Joó Abigél (2013, Baku, 78)
Joó Abigél (2013, Moszkva, 78)
Tóth Krisztián (2014, Abu-Dzabi)

Ezüstérmes (9)
Mészáros Anett (2009, Tokió, 70)
Karakas Hedvig (2009, Moszkva, 57)
Mészáros Anett (2010, Párizs, 70)
Bor Barna (2010, Moszkva, +100)
Ungvári Attila (2010, Rio de Janeiro, 73)
Csernoviczki Éva (2011, Párizs, 48)
Ungvári Attila (2011, Párizs, 73)
Joó Abigél (2011, Moszkva, 78)
Csernoviczki Éva (2014, Abu-Dzabi)

Bronzérmes (13)
Ungvári Miklós (2009, Párizs, 66)
Ungvári Miklós (2009, Moszkva, 66)
Ungvári Attila (2009, Moszkva, 73)
Csernoviczki Éva (2009, Moszkva, 48)
Bor Barna (2009, Moszkva, +100)
Karakas Hedvig (2010, Párizs, 57)
Ungvári Miklós (2010, Moszkva, 66)
Joó Abigél (2010, Moszkva, 78)
Csoknyai László (2011, Párizs, 81)
Joó Abigél (2011, Párizs, 78)
Csernoviczki Éva (2011, Rio de Janeiro, 48)
Bor Barna (2011, Rio de Janeiro, +100)
Joó Abigél (2014, Abu-Dzabi)

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás