Három magyar arany és két bronz az U23-as Eb-n! - 2011.11.20.


Remekül szerepeltek versenyzőink a hétvégi U23-as Európa-bajnokságon Tyumenyben: Zámbori Bence, Tóth Krisztián és Joó Abigél arany-, Gorjánácz Zsolt és Gáspár Eszter pedig bronzérmet szerzett, ezzel a magyar válogatott a házigazda Oroszország mögött második lett az éremtáblázaton!


Zámbori Bence arany-, míg az ugyancsak 66 kilogrammos Gorjánácz Zsolt bronzérmet nyert az oroszországi Tyumenyben zajló U23-as Európa-bajnokság pénteki nyitónapján. A honvédos Zámbori Bence lett, montenegrói és francia ellenfélen keresztül jutott be a négy közé, ahol ipponnal verte a német Sebastian Seidlt. A döntőt sem küzdötte végig, mivel ott is ipponnal győzött a török Mehmet Durmaz ellen. Zámbori a magyar judósport 13. aranyát szerezte az U23-as Eb-k történetében.

Súlycsoport- és klubtársa, Gorjánácz Zsolt egy osztrák és egy orosz rivális búcsúztatása után, harmadik meccsén ipponnal alulmaradt – a fináléban később Zámbori által megvert – Durmazzal szemben. A vigaszágon előbb a holland Wytze de Jongnál, majd a bronzcsatában a korábban szintén Zámbori által megvert Seidlnél bizonyult jobbnak, így ő állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

A nyitónap többi magyarja – Majer Tibor (60 kg, Restart-Ceglédi VSE), Maros Barbara (52, KSI SE), Erdélyi Lilla (48, Ippon Judo Tatabánya) és Szabó Katinka (57, Leányvár-Egerági Üstökös SE) – helyezetlenül zárt.

A 81 kilogrammos Tóth Krisztián arany-, míg a 63 kilogrammos Gáspár Eszter bronzérmet nyert szombaton. A mindössze 17 éves, friss magyar bajnok Tóth Krisztián fehérorosz, litván és olasz ellenfélen keresztül jutott be a négy közé, ahol ipponnal verte az orosz Sztanyiszlav Szemjonovot. Az örmény Artyom Bagdaszarjan elleni döntő óriási csatát hozott, s végül a KSI judósa jukóval bizonyult jobbnak, megszerezve a magyar judósport 14. aranyát az U23-as Eb-k történetében.

A miskolci Gáspár Eszter osztrák, portugál és holland rivális legyőzésével verekedte be magát az elődöntőbe, ahol kikapott a lengyel Halima Mohamed-Seghirtől. A bronzcsatában a hazai közönség előtt szereplő Tatyjana Kazenyukkal nézett farkasszemet, és ipponnal nyert, így ő állhatott fel a dobogó legalsó fokára. A középső versenynap többi magyarja, azaz Krizsán Szabolcs (81, Honvéd-Kipex) és Szabó Franciska (70, Leányvár-Egerági Üstökös SE) helyezetlenül zárt.

A 78 kilogrammban címvédő Joó Abigél aranyérmet nyert az oroszországi Tyumenyben rendezett U23-as Európa-bajnokság zárónapján. A már felnőttek között is Eb-győztes judós spanyol és ukrán ellenfélen keresztül jutott be a négy közé, ahol a holland Iris Lemment verte, majd a fináléban az izraeli Omri Kenyonnál bizonyult jobbnak. A KSI SE versenyzője mind a négy meccsét ipponnal nyerte meg.

A zárónap többi magyarja közül Cirjenics Miklós (100 kg, Honvéd-Kipex) ötödik, Juhász Ádám (+100, Honvéd-Kipex) hetedik lett, míg Kersics Dávid (90, Pécsi VSK) és Kaszás András (100, Honvéd-Kipex) helyezetlenül zárt.

A nyugat-szibériai városban 37 ország 314 judósa versengett, a magyarok három arany- és két bronzéremmel a második helyen végeztek az összesített éremtáblázaton a házigazda oroszok (4/4/6) mögött.

A tyumenyi U23-as Eb eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, IJF
Fotó: EJU, Carlos Ferreira