Három magyar érem és két pontszerző helyezés a bakui Grand Slam-tornáról! - 2016.05.09.

Bakut továbbra is szeretjük! Három érmet és két pontszerző helyezést értek el mieink az azeri fővárosban, Bakuban megrendezett Grand Slam-viadalon. Csernoviczki Éva és Cirjenics Miklós ezüst-, míg Bor Barna bronzéremmel gazdagodott.Jól indult számunkra a bakui verseny, rögtön az első napon ezüstéremnek örülhettünk. Csernoviczki Éva a 48 kilogrammos súlycsoportban, a kazanyi Európa-bajnokság után, ismét a dobogó második fokára állhatott fel. Lehetett volna akár a legfelső fok is, azonban egy térdsérülés közbeszólt, így a döntő összecsapásra már nem tudott kiállni az Ippon Judo Tatabánya csillaga.A második versenynapon Ungvári Miklós kitűnő teljesítménnyel menetelt be az elődöntőig a 73 kilogrammban, ott azonban a későbbi győztes üzbég, Mirali Saripov megállította őt. A bronzcsatában a hazaiak kedvencével, Rustam Orujovval nézett farkasszemet olimpiai ezüstérmesünk, akivel szemben minimális, intésnyi különbséggel maradt alul. A Közgép-Ceglédi VSE judósa ezúttal az ötödik helyen végzett.

A jelenleg kontinentális kvótával rendelkező 70 kilogrammos Gercsák Szabina bakuban is remek judóval kezdett. Ippongyőzelmet aratott az orosz Irina Gazijeva és a kínai Zu Csao felett. A negyeddöntőben a Puerto Rico-i Maria Perez nehéz falatnak bizonyult, így a Hell-Miskolci JC kiválósága a vigaszágon folytathatta a küzdelmeket. Sajnos a bronzéremig nem sikerült eljutnia, egyetlen intéssel alul maradt venezuelai riválisával szemben, így meg kellett elégednie a pontszerző hetedik helyezéssel, amely nem kevesebb, mint nyolcvan pontot hozott a konyhára.


A zárónapon az Atomerőmű SE fiai remekeltek. Cirjenics Miklós – miután „elvesztette” a kontinentális kvótát – bizonyította, hogy ott a helye Rióban, és ezért mindent meg is tesz. Elképesztő judót mutatott be Hangyási László tanítványa, aki öt ippongyőzelemmel jutott be a döntőbe. Ott Beka Gviniasvili várt rá, akinek súlycsoportváltása miatt szintén nagyot kell dolgoznia az olimpiai kvótáért, nagy valószínűséggel ez össze is jön a fiatal judósnak.

A végére elfogyott Cirjenics Miklós lendülete, a grúz gyors győzelmével zárult a 100 kilogrammosok csatája, azonban a paksi judós háromszáz ponttal gazdagodott, amely máris kvótás pozícióba repítette őt, s nagy valószínűséggel indulási jogot ér számára a 2016-os riói olimpiára! Ha nem hoz számunkra kedvezőtlen eredményeket az utolsó „nyílt” kvalifikációs verseny, a kazah Grand Prix, akkor Miklós „direkt” kvalifikációt szerez Rióra!

A nehézsúlyúaknál Bor Barnának egyetlen győzelem is elég volt a bronzéremhez. Az ASE óriása intéssel győzte le kubai riválisát, majd vereséget szenvedett a brazil David Mourával ellen. A vigaszágon és a bronzcsatában már nem álltak ki ellenfelei, így most elég volt ennyi is a dobogó alsó fokához és a kétszáz kvalifikációs ponthoz.

Csoknyai László és Szabó Franciska egy-egy győzelem után kényszerült búcsúzni Bakutól, míg Zámbori Bence, Krizsán Szabolcs és Karakas Hedvig mindössze egyetlen mérkőzésen léphetett tatamira.

A magyar csapat az éremtáblázat tizenkettedik helyén zárt, az élen Japán (3 arany, 1 ezüst, 2 bronz), Spanyolország (2, 0, 1) és Hollandia (1, 2, 0) végzett.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau