Hetvennégy ország, több mint félezer résztvevő - 2009.08.07.

Megkezdődött az első ifjúsági világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában. A magyarok közül az első versenynapon Batizi Barbara a hetedik helyen végzett.

 

 

Hetvennégy ország 530 ifjú dzsúdósát sorsolták be szerda este, vagyis nyugodtan mondhatjuk, igen népes mezőny vesz részt az első korosztályos világversenyen. A küzdelmek délelőtt  kezdődtek meg a Papp  László Sportaréna küzdőterén felállított négy tatamin. A magyar indulók sikerrel vették az első akadályokat, Gard Richárd (50 kg, Leányvár-Egerági Üstökös SE), Őri Felícián (55, Paksi Atomerőmű SE) és Batizi Barbara (44, Mátészalkai MTK) egyaránt megnyerte az első mérkőzését.

Sajnos a folytatás nem volt ilyen sikeres, Gard Richárdot a gúrz Krivikasvili, Őri Felíciánt pedig a francia Soler állította meg, még a legjobb nyolc közé jutásért. Ez a vereség mindkettejük számára a búcsút jelentette, az ifjúsági világbajnokságon ugyanis csak a legjobb nyolc közé jutók küzdhettek a vigaszágon.

A 44 kilogrammosok között a mátészalkai Batizi Barbara dél-koreai ellenfele után a nyolcaddöntőben a kanadai Sheffield ellen is diadalmaskodott, így bejutott a legjobb nyolc közé. Ezek után sajnos nem sikerült újabb mérkőzést nyernie, előbb a román Pop, majd az orosz Gyeminceva bizonyult jobbnak, így Batizi Barbara a hetedik helyen végzett.

 


Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke (balról), dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, és Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke a megnyitón

 

Az ünnepélyes megnyitón a jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek a budapesti versenyre  készülő  repülőgép-szerencsétlenség során  elhunyt iráni válogatott versenyzőkre és szakvezetőkre, Marius Vizer, a Nemzetközi Judószövetség (IJF) elnöke a versenyzők hozzátartozóinak emlékplakettet adományozott, amelyet a Budapestre akkreditált iráni nagykövetnek nyújtott át.

Ünnepi beszédében  elismeréssel szólt a rendezésről, kiemelte, hogy a Papp László Aréna minden tekintetben kielégíti az igényeket és  a sportág jelentősebb  eseményeinek  rendezésére is alkalmas. Schmitt Pál, a MOB elnöke megnyitó beszédében azt hangozatta, hogy a dzsúdó a fiatalok nevelésében rendkívül fontos szerepet tölt be, becsületes, szemtől-szemben való  küzdelemre ösztönzi a fiatalokat. Végül jó szereplést, sok sikert és kellemes élményeket kívánt a résztvevő fiataloknak.

Dr. Tóth László, a Magyar Judó Szövetség elnöke méltatta a lehetőséget, hogy Magyarország rendezheti meg az első ifjúsági világbajnokságot. A megnyitó ünnepség során köszöntötték Galla Ferenc tanár urat, a TF tanszékvezetőjét,  aki Marius Vizer elnöktől  vehette át a kilencedik danfokozatról szóló diplomát, s tevékenységének elismeréséül a Nemzetközi Judószövetség aranyérmét.

 

Galla Ferencnek ad át diplomát Marius Vizer

 

A világbajnokság pénteki programjában is négy súlycsoport szerepel, a magyar színeket Csigi Lénárd (60 kg, Koroncó-Tutti), Horváth Zoltán (66, Kecskeméti SI), Keliger Bernadett (48, Albertirsa SE) és Szabó Katinka (52, Leányvár-Egerági Üstökös SE) képviseli.

(Forrás: Judoinfo.hu – Magyar Olimpiai Bizottság; Fotó: IJF, Záhonyi Tamás – Magyar Olimpiai Bizottság)