Horváth Istvánról nevezték el az UTE judotermét, együttműködik a BV és az MJSZ - 2015.11.18.

Bensőséges ünnepséggel kezdődött a Büntetés-végrehajtási Szervezet jubileumi, harmincadik judo országos bajnoksága az UTE Megyeri úti judotermében. A BV és a Magyar Judo Szövetség együttműködési megállapodást kötött, majd a csarnok névadó ceremóniája következett.

A felújított judocsarnok tatamiján együttműködési megállapodást írt alá a Büntetés-végrehajtási Szervezet és a Magyar Judo Szövetség. A nyilatkozatot Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke látta el kézjegyével.

A megállapodás értelmében a Magyar Judo Szövetség programját a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központjában és öt vidéki börtönben használják majd szakmai képzési anyagként. A szövetség az elméleti segítségnyújtáson túl térítésmentesen biztosít a BV sportolóinak oktatására tatamit és judoruhát, de az együttműködés kitér a speciális beavatkozó csoportok felkészítő, fejlesztő programjára is.

Az eseményt a terem névadó ünnepsége követte, a csarnok, a magyar judosport egyik legjelesebb képviselőjéről, Horváth István hetedik danos mesteredzőről kapta nevét. Horváth István a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, az UTE vezetőedzőjeként, több judo szakkönyv szerzőjeként és társszerzőjeként vált a judós társadalom megbecsült alakjává, éppen tíz esztendeje veszítettük el.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja és a Magyar Judo Szövetség 1997 óta ápol szoros kapcsolatot egymással, többek között az évente megrendezett országos verseny színvonalas lebonyolításában, szervezésében.

A Magyar Judo Szövetség versenyszabályai szerint lebonyolított megmérettetésre idén csaknem harminc börtönből neveztek és több mint 120 résztvevő versengett egymással. A bajnokság célja többek közt az egészséges életmódra nevelés, a sportolás népszerűsítése, a sportbaráti kapcsolatok kialakítása és megerősítése volt.

Fotó: MJSZ, Simon Csaba; Apró Andrea