Ifjúsági világbajnokság, Szarajevó: Tóth Fanni ezüstérmes! - 2015.08.11.

Az ifjúsági világbajnokság utolsó egyéni versenynapján Tóth Fanni révén megszületett az első magyar érem. A kitűnően menetelő judóst csak a döntőben tudták megállítani.

A +70 kilogrammban két éremesélyes judósunk lépett tatamira, a nap végére azonban csak részben örülhettünk. Szigetvári Mercédesz erőnyerőként kezdett, majd egy vazarival győzte le francia riválisát. A német Ina Bauernfeind elleni csata azonban váratlanul ért véget. A történtekre Gosztonyi Balázs nemzetközi bírónktól kaptuk a magyarázatot: a magyar lány egy vaki gatame nevű karfeszítést hajtott végre állásban, miközben dobást kísérelt meg. Ez hanszoku-make büntetést, és a további küzdelmekből való kizárást von maga után, így a vigaszági mérkőzésre már nem állhatott ki a bajai judós, aki így a pontszerző hetedik helyen végzett.

Tóth Fanni elképesztő formát hozott a vb-re, a döntőig minden mérkőzését egy gyors ipponnal nyerte meg. A döntőben a japán Szone Akira akarata érvényesült, aki először vazarira majd egy kis belső horogból ipponra dobta a magyar lányt. A KSI SE kiválóság ezüstérmes lett, ezzel a magyar csapat legjobbjaként végzett az ifjúsági világbajnokságon Szarajevóban.

tothfanni2015sarajevo

Korábban történt:
Augusztus 5-én kezdetét vette az ifjúsági korcsoport legrangosabb versenye, a Szarajevóban zajló világbajnokság, ahol az első napot Pongrácz Bence révén egy értékes ötödik helyezéssel zártuk. Az újpesti versenyzőnek az EYOF-on nem ment jól, most viszont nagyon szépen menetelt. Az első mérkőzésén rögtön egy japán versenyzővel kezdett, ám a magyar judós nem ijedt meg a feladattól, egy vazarival megszerzete az első győzelmét. A második fordulóban a marokkói Bassou nem tanusított komoly ellenállást, mindössze negyven másodpercet töltöttek a tatamin.

A harmadik fordulóban sajnos megtört a lendület, a brazil Renan Torres jobbnak bizonyult, Pongrácz Bence pedig a vigaszágon folytathatta a küzdelmeket. Ott pedig érkezett a portugál Francisco Mendes, akit már ismerhetünk, hiszen az EYOF-on éppen ő ejtette ki versenyzőnket. Ezúttal nem talált fogást Bencén, aki elsőként végrehajtott egy jukó értékű dobást, majd egy ipponnal le is zárta a mérkőzést.

A harmadik helyért zajló csatában az Eb-bronzérmes Kamzat Ahmarov következett. Nem sikerült a bravúr, az idén több nemzetközi érmet begyűjtő orosz versenyzőé lett a hőn áhított bronzérem, de szomorkodásra nincs ok, hiszen a kevésbé sikeres EYOF után, az újpesti Pongrácz Bence javítani tudott, és egy még komolyabb mezőnyben az értékes ötödik helyen végzett.

Az első nap nem kedvezett a lányoknak. A szintén újpesti Kármán Andreának mindössze egyetlen mérkőzés jutott, az első fordulóban egy jukónyi különbséggel alul maradt szlovák riválisával szemben. A 44 kilogrammos súlycsoport másik magyar indulója Tamasi Szandra az EYOF első magyar érmét szerzete, a vb-n két meccset vívhatott. Biztató volt a kezdés, hiszen a görög Karpatiakit röpke egy perc alatt kiejtette, a második fordulóban az EYOF-győztes – a vb-n ezüstéremig jutó –Sofia Petitto túl nagy falatnak bizonyult.

Az ifjúsági világbajnokság második napján három versenyzőnkért, Kozma Ákosért, Gunics Endréért és Maróti Alexandráért szoríthattunk. Sajnos mindhármuknak a tisztes helytállás maradt a nap végére, mindannyian helyezetlenül végeztek Szarajevóban.

Kozma Ákos kiemeltként, erőnyerőként kezdett, majd a második fordulóban bár három intést is kapott, egy vazarival legyőzte bolgár riválisát. A harmadik fordulóban a türkmén Abbas Abassov kapott kettővel több intést, ám most ő ért el egy vazarit, így a kaposvári judós búcsúzni kényszerült a világbajnokságtól.

Gunics Endre egy EYOF hetedik helyezés után érkezett meg Bosznia-Hercegovina fővárosába, és mindössze egyetlen mérkőzés jutott számára, a finn Luukas Saha ipponnal léphetett tovább a második fordulóba.

Női fronton sem sikerült előrébb jutnunk. Az újpesti Maróti Alexandrának mondhatni nem kedvezett a sorsolás, a későbbi világbajnokkal került össze rögtön az első fordulóban, aki szűk három perc alatt jukót, vazarit és ippont is dobott a magyar judóson, így a nap egyetlen női magyar judósa is idejekorán búcsúzott a küzdelmektől.

A 73 kilogrammos Gőz Roland erőnyerőként kezdett, majd a második fordulóban montenegrói riválisát fosztotta meg a továbbjutástól, egy gyors ipponnal. Valószínűleg arra ő sem számított, hogy a következő küzdelemben kevesebb, mint fél percet tölthet a tatamin. A portugál Miguel Alves lejött a válldobásról, és abban az ütemben egy fojtást tudott végrehajtani, amit Roland le is kopogott, így helyezetlenül zárt a vb-n.

A 81 kilogrammos Tóth Apor jó szokásához hűen ippongyőzelmekkel kezdett. Az első fordulóban az ausztrál Patrick Tichelaarnak első fogásból egy jukóval mutatkozott be, majd a mérkőzés második felében le tudta szorítani riválisát, így egy ipponnal mehetett a második fordulóba.Raymon De Vos ellen sikeresen megmenekült egy karfeszítésből, és egy újabb ippongyőzelmet érő leszorítással válaszolt a hollandnak.

A harmadik fordulóban a brazil Igor Morishiguéval nagy csatát vívtak, bár négy perc alatt egyikük sem mutatott be értékelhető technikát, a bírónak figyelmeztetnie sem kellett egyik versenyzőt sem. Jöhetett a ráadás az aranypontért, ahol már látszólag elfogyott az erő, az aktívabb brazil versenyző mehetett tovább. A vigaszágon ismét egy leszorítás hozta a győzelmet, sajnos ezúttal Apor volt a szenvedő fél, aki így a pontszerző hetedik helyen végzett a világbajnokságon.

Szombaton két-két férfi versenyzőnk indult a 90 és +90 kilogrammos súlycsoportban, ám messzire sajnos egyikük sem jutott. Árvai Péter, Tóth Csaba és Fábos Kristóf egy-egy meccset, míg Waczulik Richárd két mérkőzést vívhatott az ifjúsági világbajnokságon.

Magyar részről csak a férfiak neveztek az ifjúsági világbajnokság zárónapján lezajlott csapatversenyre, ám egyetlen csapatunk is lyukas volt. 66 kilogrammban nem volt judósunk, így négy harcosnak kellett helytállnia az ötfős válogatottak ellen.

A Kozma Ákos (60 kg), Gőz Roland (73 kg), Tóth Apor (81 kg), Fábos Kristóf (+81 kg) alkotta együttesünknek nem sok babér termett vasárnap. Erőnyerőként kezdtünk, majd a második fordulóban az üzbég válogatott következett, akik ellen sima 5–0-s vereséget szenvedtünk és a vigaszágon folytathattuk a küzdelmeket. Ott a japánok által legyőzött kazah judósokkal nézhettünk farkasszemet. Az eredményt sajnos sikerül lemásolni, és az újabb 5–0 azt jelentette számukra véget ért a világbajnokság.

A sorsolásnak köszönhetően, győztes mérkőzés nélkül is a hetedik helyen végezett a magyar csapat. Japán triplázni tudott: az egyéni küzdelmek után, mind a férfiak, mind a nők csapatversenyét megnyerték.

Tóth Fanni ezüstérmének köszönhetően a mieink az éremtáblázat tizenhatodik helyére ugrottak fel, az élen Japán (4 arany, 1 ezüst, 2 bronz), Oroszország (2, 1, 6) és Hollandia (2, 1, 0) végzett.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau