GS: Cirjenics Miklós arany-, Tóth Krisztián és Ungvári Attila ezüst-, Joó Abigél bronzérmes! - 2017.05.23.

Harminchat ország 286 judósa lépett tatamira az orosz Grand Slam-viadal új helyszínén, Jekatyerinburgban a hétvégén. A kilenc magyar indulóból négyen is felállhattak a dobogóra, s további két versenyzőnk ért el pontszerző helyezést.

Nem indult jól a jekatyerinburgi torna számunkra, a 60 kilogrammos Szabó Csaba a súlycsoport egyik klasszisával, Nagajam Rjudzsuval került össze az első fordulóban, s nem is tudta megakadályozni a japán judóst, hogy megnyerje a legkisebb férfi kategóriát. Pupp Réka az olimpiai bajnok Sarah Menezes legyőzésével nyitott, a további küzdelmekben azonban alul maradt riválisaival szemben, így a még pontszerző hetedik helyen zárta a versenyt.

A második versenynapon elképesztő magyar meneteléseknek lehettünk tanúi. Kezdjük a sort Cirjenics Miklóssal, aki megállíthatatlannak bizonyult Oroszország negyedik legnagyobb városában. Az Atomerőmű SE kiválósága négy ippongyőzelemmel, komoly skalpokat begyűjtve száguldott át a 100 kilogrammos mezőnyön, s állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Hangyási László tanítványa a bakui ezüst- és bronzérem után megszerezte a hőn áhított Grand Slam-aranyat is.

A 81 kilogrammban a remek formában lévő Ungvári Attila is a döntőig verekedte magád, ott az olimpiai bajnok Halmurzajev ezúttal jobbnak bizonyult a ceglédi judósnál, aki a fényesen csillogó ezüstéremnek örülhetett.

A magyar csapat nagy visszatérője, a sérülésből felépülő Tóth Krisztián ugyancsak az aranyéremért küzdhetett vasárnap délután, jelezvén edzőinek és az orvosi stábnak, hogy nagyszerű munkát végeztek. A japán Nagaszava Kentát most nem sikerült legyőzni, de ilyen hosszú kihagyás után egy Grand Slam-ezüstöt nem kell magyarázni.

A stabil éremszerző Joó Abigél ezúttal sem okozott csalódást, két ippongyőzelmével a dobogó alsó fokára állhatott fel. A nehézsúlyú Bor Barna is ott volt a bronzérem kapujában, miután legyőzte a kétszeres olimpiai bronzérmes Rafael Silvát, a mongol Temuulen Battulgával azonban már nem bírt el, ötödikként zárt Jekatyerinburgban. Csoknyai Lászlónak egy győztes mérkőzés jutott a 81 kilogrammban, míg Gercsák Szabinának ezúttal nem jött ki a lépés, s ideje korán távozott a küzdelmekből. A vasárnapi remeklésnek köszönhetően Magyarország az előkelő negyedik helyen végzett az éremtáblázaton, előttünk Japán (6 arany, 1 ezüst, 1 bronz), Oroszország (2, 5, 5) és Brazília (2, 2, 2) lett a sorrend.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Maryna Mayorova