Joó Abigél bronzérmes a Körcsarnokban - 2012.02.12.

A 78 kilogrammos Joó Abigél tűzbe hozta a Körcsarnok közönségét: a KSI SE Európa-bajnok judósa az ukrán Turksz és az olimpiai ezüstérmes kubai Castillo legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol az orosz Moszkaljuk bizonyult jobbnak. A bronzéremért a kanadai Roberge ellen ipponnal nyert a magyar judós.


Hét magyar judós lépett tatamira vasárnap, a Hungária-kupa második versenynapján. Kiemelt figyelem övezte Joó Abigél szereplését: a világranglista ötödik helyezettjétől reméltük az áhított érem megszerzését. A KSI SE 78 kilogrammos judósa remekül kezdett, előbb az Universiade-győztes ukrán Turksz ellen nyert ipponnal, majd a kubaiak egyik legjobbját, az olimpiai ezüstérmes Castillót múlta felül, ugyancsak a lehető legnagyobb különbséggel, vagyis ipponnal.

Pánczél Gábor tanítványa az elődöntőben a rutinos orosz Moszkaljukkal csapott össze. Bár a felek előző két csatáját Joó Abigél nyerte, a 2006-ban Európa-bajnok oroszt senki sem veheti félvállról. Vélhetően nagyon felkészült a magar judósból, s miután egy dobásból vazarival előnyt szerzett, nem is engedte érvényesülni ellenfelét. Joó Abigél mindent kiadott magából, a hajrában még két ígéretes akciója is volt, ám Moszkaljuk mindkétszer ki tudott fordulni a dobásból, így ő jutott be a döntőbe.

Huszonegy esztendős Európa-bajnokunk a bronzmeccsen léphetett tatamira a kontinensbajnoki ezüstérmes kanadai Roberge ellen, s már a mérkőzés első felében döntésre vitte a dolgot, gyönyörű ipponnal szerezte meg az első érmét a Hungária-kupán, nagy örömöt szerezve ezzel a hazai publikumnak.

A 70 kilogrammosok között Kákonyi Ninetta (UTE) a luxemburgi Mossong ellen győzelemmel kezdett, majd kikapott a remek formát mutató, kétszeres GP-győztes kínai Csen Fejtől, így a kilencedik helyen végzett.

A többieknek sajnos nem sikerült meccset nyerniük az idei Hungária-kupán, Polyák Krisztinát (63, Kecskeméti JC), a japán Tanaka, Kiss Vivien (63, Paksi Atomerőmű SE) a német Trajdos, Baczkó Bernadettet (63, KSI SE) a mongol Tsedevsuren, Gercsák Szabinát (63, Miskolci VSC) az olasz Gwend, Nagy Kittit (+78, Szegedi JSE) pedig a lengyel Sadkowska búcsúztatta.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat a következő hétvégén Düsseldorfban, a német Grand Prix-vel folytatódik.

A 49. Hungária Női Judo Világkupa érmesei

63 KG (48 induló)
1. Tanaka Miki (japán)
2. Abe Kana (japán)
3. Vlora Bedzeti (szlovén)
3. Edwige Gwend (olasz)
5. Dzsung Da Vun (dél-koreai)
5. Rizlen Zuak (marokkói)
7. Nina Milosevic (szlovén)
7. Tina Trstenjak (szlovén)
BACZKÓ BERNADETT (KSI SE),
GERCSÁK SZABINA (Miskolci VSC),
KISS VIVIEN (Paksi Atomerőmű SE) és
POLYÁK KRISZTINA (Kecskeméti JC) helyezetlen

70 KG (36 induló)
1. Csen Fej (kínai)
2. Onix Cortes Aldama (kubai)
3. Yuir Alvear (kolumbiai)
3. Maria Portela (brazil)
5. Iljana Marzok (német)
5. Houda Miled (tunéziai)
7. Megan Fletcher (brit)
7. Vang Je Szul (dél-koreai)
9. KÁKONYI NINETTA (UTE)

78 KG (28 induló)
1. Kayla Harrison (amerikai)
2. Vera Moszkaljuk (orosz)
3. JOÓ ABIGÉL (KSI SE)
3. Okamura Tomomi (japán)
5. Dzsong Gjong Mi (dél-koreai)
5. Cathrine Roberge (kanadai)
7. Yelennis Castillo (kubai)
7. Katarzyna Furmanek (lengyel)

+78 KG (23 induló)
1. Csin Csian (kínai)
2. Kim Na Jung (dél-koreai)
3. Hasigucsi Nanami (japán)
3. Ketty Mathe (francia)
5. Kim Dzsi Jun (dél-koreai)
5. Carola Uilenhoud (holland)
7. Nihel Csikruhu (tunéziai)
7. Ursula Sadkowska (lengyel)
NAGY KITTI (Szegedi JSE) helyezetlen

A magyarok eredményei
63 KG. 1. forduló: Polyák Krisztina–Tanaka Miki (japán) 0–10, Kiss Vivien–Martyna Trajdos (német) 0–10, Baczkó Bernadett–Munkhuraya Tsedevsuren (mongol) 0–5, Gercsák Szabina–Edwige Gwend (olasz) 0–10
70 KG. 1. forduló: Kákonyi Ninetta erőnyerő. 2. forduló: Kákonyi Ninetta–Lynn Mossong (luxemburgi) 7–0. 3. forduló: Kákonyi Ninetta–Csen Fej (kínai) 0–10
78 KG. 1. forduló: Joó Abigél erőnyerő. 2. forduló: Joó Abigél–Viktoria Turksz (ukrán) 10–0. Negyeddöntő: Joó Abigél–Yelennis Castillo (kubai) 10–0. Elődöntő: Joó Abigél–Vera Moszkaljuk (orosz) 0–7. A 3. helyért: Joó Abigél–Catherine Roberge (kanadai) 10–0
+78 KG. 1. forduló: Nagy Kitti erőnyerő. 2. forduló: Nagy Kitti–Ursula Sadkowska (lengyel) 0–10

MAGYAR NŐI DOBOGÓSOK
A HUNGÁRIA-KUPÁN

ARANYÉRMES (4)

Baczkó Bernadett (2006, 57 kg)
Pekli Mária (1996, 56 kg)
Gránicz Éva (1996, +72 kg)
Nagy Zsuzsanna (1992, 61 kg)

EZÜSTÉRMES (5)

Szabó Brigitta (2006, 63 kg)
Nagy Viktória (2001, 52 kg)
Pekli Mária (1993, 56 kg)
Király Anita (1993, 66 kg)
Király Anita (1992, 66 kg)

BRONZÉRMES (12)

Joó Abigél (2012, 78 kg)
Baczkó Bernadett (2008, 57 kg)
Mészáros Anett (2008, 70 kg)
Mészáros Anett (2006, 70 kg)
Szabó Brigitta (2002, 57 kg)
Till Barbara (1998, 52 kg)
Vészi Klára (1997, 52 kg)
Pekli Mária (1995, 56 kg)
Gránicz Éva (1995, +72 kg)
Vészi Klára (1993, 48 kg)
Parragh Katalin (1992, 52 kg)
Pekli Mária (1992, 56 kg)

 

KITÜNTETÉSEK A HUNGÁRIA-KUPÁN

A Hungária-kupa keretében adták át a sportág legmagasabb hazai elismerését, a Magyar Judóért kitüntetés arany fokozatát, amelyet 2012-ben hatan vehetnek át: Toncs Gusztáv, a Fegyelmi és Etikai Bizottság vezetője és alapítója, Nagy György, aki harmincöt éve dolgozik a magyar judóért, s több mint egy évtizede az Észak-dunántúli Regionális Judo Szövetség elnöke. Jelenleg az MJSZ főtitkára és a MOB tagja. Szabó Mihály, Európa-bajnoki ötödik helyezett, elhivatott edző, aki főleg az utánpótlás területén tevékenykedik, legutóbb az UTE szőnyegedzőjeként dolgozott. Nagy Imre, az utánpótlás legsikeresebb támogatója egyesületi és szövetségi szinten. Ozsvár Andrásolimpiai és vb-bronzérmes, mesteredző, aki a világon másodikként létrehozta a judo múzeumot. Dr. Dézsi Csaba András, az MJSZ általános alelnöke, a MOB tagja. A mindenkori kormányok idején hatékonyan lobbizott az MJSZ központi támogatásáért, saját hatáskörében minden évben több millió forinttal támogatta az MJSZ központi programjait.

MAGASABB DANFOKOZATOK

Ugyancsak a verseny vasárnap délutáni programja előtt adták át a magasabb danfokozatokról szóló diplomákat. A hetedik danfokozatot kapja Keserű József mesteredző, a paralimpiai judóválogatott kapitánya. Az ötödik danfokozatot veheti át Tasnádi László (Farkasvár DSE), míg negyedik danos mester lesz a judo egyik kiemelkedő támogatója, Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonosa, a masters világ- és Európa-bajnok Tamás László (Bajai JC). Ebben az évben Járdán Tamás, a Magyar Judomesterek Clubjának tagja sikerrel vizsgázott a negyedik danfokozatra. A harmadik danról szóló oklevelet veheti majd át Korányi Miklós (Budaörs, masters vb-ezüstérmes), Németh Károly(Budaörs, masters Eb-1.), Nagy Aladár (Magyar Judomesterek Clubja, masters vb-3., masters Eb-3.), Horváth Tamás (TFSE, masters Eb-3.), Barcsik Zoltán (Hírös JSE), Tarr Mihály (Ózd) és Vincze Zoltán versenybíró.

JUDOGIT NYERTEK A HUNGÁRIA-KUPÁN

A Magyar Judo Szövetség sorsolást tartott, amelyen a Körcsarnokba kilátogató tizennégy évnél fiatalabb gyerekek vehettek részt, közöttük tíz darab judogit sorsolt ki a verseny két háziasszonya, Csernoviczki Éva és Mészáros Anett. A nyertesek: Misák Maja (Pécsi VSK), Farkas Zsombor (Judo SZK), Gajdos Petra (Pestszentlőrinc Kassa SE), Margit Ida (TABAK), Németh Bálint (KSI SE), Gerő Nándor (Margitszigeti AC), Havasi Marcell (Samurai JC), Havasi Bálint (Samurai JC), Halász Norman (Nippon Sport JC) és Ginder Ákos (Mohácsi TE).

A nyertesekkel a rendezők a megadott elérhetőségeken felveszik a kapcsolatot, s a méretek egyeztetése után átadják a megnyert judogikat.

CSOKNYAI LÁSZLÓ HETEDIK OBERWARTBAN

Miközben a hölgyek Budapesten vetélkednek az olimpiai kvalifikációs pontokért, Oberwartban a férfiak szerepelnek. A mezőnyt hetven ország 385 judósa alkotja, vagyis az olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában óriási érdeklődés övezi az osztrák viadalt. Hat magyar judós lépett tatamira a torna első napján, közülük a honvédos Gorjánácz Zsolt jutott a legmesszebbre, junior-világbajnoki ezüstérmesünk egy győzelemmel és egy vereséggel a kilencedik helyen végzett.

Nem kezdődött jól a versenynap a férfi válogatottunk számára, az U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence (66, Honvéd-Kipex) gyors vereséget szenvedett a bolgár Ivanovtól, s ezzel korán kiesett. Győzelemmel kezdett Juracsek László (66, KSI SE), aki cseh ellenfelét ipponnal verte, a második összecsapáson azonban alul maradt a kirgiz Bajalinovval szemben. sss A junior-világbajnoki ezüstérmes Gorjánácz Zsolt (Honvéd-Kipex) erőnyerő volt az első fordulóban, majd vazarival győzte le a kanadai Wardot. A legjobb nyolc közé jutásért a mongol Adiya volt az ellenfele, aki ipponnal nyert, így Gorjánácz Zsolt a kilencedik helyen végzett.

A 73 kilogrammosok között Herédi Ákos (Margitszigeti AC) legyőzte a svájci Papaux-t, majd kikapott az ukrán Tiscsenkótól, míg Kiss Norbertet (Paksi Atomerőmű SE) a török Huysuz búcsúztatta.

Vasárnap tizenkét judósunk lép tatamira Oberwartban: Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE), ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Krizsán Szabolcs (81, Honvéd-Kipex), Tóth Krisztián (81, KSI SE), Kersics Dávid (90, Pécsi VSK), Köller Milán (90, Bajai JC), Ohát Zalán (90, Szegedi JSE), Farkas Bálint (100, Honvéd-Kipex), Hadfi Dániel (100, Honvéd-Kipex), Cirjenics Miklós (100, Honvéd-Kipex), Kaszás András (100, Honvéd-Kipex), Juhász Ádám (+100, Honvéd-Kipex).

A magyarok eredményei
66 KG. 1. forduló:
Zámbori Bence–Martin Ivanov (bolgár) 0–10, Őri Felícián–Driton Shala (osztrák) 0–10, Juracsek László–Jakub Jecminek (cseh) 10–0; Gorjánácz Zsolt erőnyerő. 2. forduló: Juracsek László–Iszlam Bajalinov (kirgiz) 0–7; Gorjánácz Zsolt–Alister Ward (kanadai) 7–0. 3. forduló: Gorjánácz Zsolt–Batsuuri Adiya (mongol) 0–10
73 KG. 1. forduló: Herédi Ákos–David Papaux (svájci) 10–0, Kiss Norbert erőnyerő. 2. forduló: Herédi Ákos–Anton Tiscsenko (ukrán) 0–10, Kiss Norbert–Sezer Huysuz (török) 0–5

Fotó: IJF, Záhonyi Tamás