Joó Abigél nyerte a bakui Grand Prix-t! - 2011.05.12.

Joó Abigél arany-, Mészáros Anett ezüst-, Karakas Hedvig bronzérmet szerzett, Bor Barna pedig ötödik lett a hétvégi bakui Grand Prix-viadalon.


A 78 kilogrammos Joó Abigél aranyérmet nyert vasárnap az olimpiai kvalifikációs sorozat bakui, 100 ezer dollár összdíjazású Grand Prix-versenyén. A KSI SE tavalyi Európa-bajnoka cseh és kanadai ellenfelét is ipponnal verve jutott be az elődöntőbe, ahol a vb- és Eb-első Marhinde Verkerk várt rá. A húszéves magyar judós eddigi két mérkőzésükön legyőzte holland ellenfelét és most is ipponnal bizonyult jobbnak.

A fináléban az áprilisi, isztambuli Eb-n harmadik német Luise Malzahn következett, akivel különpárharcuk egy-egyre állt, a harmadik csata pedig Joó Abigél sikerét hozta, aki vasárnapi negyedik összecsapását is ipponnal nyerte meg. Pánczél Gábor tanítványa negyedik Világkupa-diadalát aratta és medálja mellé háromezer dollárt kapott. Korábban Szófiában (2009), Varsóban (2010) és Bukarestben (2010) állhatott a dobogó tetejére.

Mészáros Anett (balról) ezüstérmet szerzett

Szombaton Mészáros Anett a második helyen végzett a GP 70 kilogrammos súlycsoportjában. A Honvéd-Kipex judósa sorrendben kazah, olasz és holland rivális legyőzésével menetelt a fináléig. A döntőben attól a szintén holland Edith Bosch-tól szenvedett vereséget, aki az áprilisi Eb elődöntőjében is felülmúlta őt, majd később megnyerte a kontinensviadalt.

A GP nyitónapján az 57 kilogrammos Karakas Hedvig bronzérmet nyert Bakuban, a Miskolci VSC vb-bronzérmese kazah, üzbég és orosz ellenfelének legyőzésével jutott be az elődöntőbe, ott a hazai színekben szereplő Kifajat Gaszimovával találkozott, akitől kikapott áprilisban az isztambuli Európa-bajnokságon. Karakasnak nem sikerült a visszavágás, mivel két és fél perc után ipponnal kikapott riválisától és harmadik lett.

Karakas Hedvig (balról a harmadik) bronzérmes lett

A nehézsúlyú Bor Barna (Paksi Atomerőmű SE) egy üzbég és egy holland rivális búcsúztatása után, a nyolc között vazarival kikapott az ukrán Sztanyiszlav Bondarenkótól és ötödik lett.

A többi indulónk – Gorjánácz Zsolt (66, UTE), Taraba Sándor (73, UTE), ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE) és Baczk Bernadett (63, KSI SE) helyezetlenül zárt Azerbajdzsánban, ahol 50 ország 342 judósa versengett.
A bakui Grand Prix eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, IJF
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás