Judósok Máltán – Sport a zaklatás ellen - 2018.10.29.

Szeptember 2. és 10. között került sor a „Sport a zaklatás ellen” elnevezésű, a fiatalok számára rendkívül hasznos érzékenyítő táborra a Máltai Judo Szövetség szervezésében.

malta1

A programon belül ifjúsági válogatottunk hat jeles versenyzője (Kriza Anna, Klein Dorina, Farkas Szilvia, Farkas Bence, Gombás Bálint, Turánszki Zalán) képviselte országunkat, valamint a Magyar Judo Szövetséget.

A Máltai Judo Szövetség nyolc partnerországgal indult neki a személyiségfejlesztő tréningnek, amely hozzájárult, hogy a fiatalok még többet megtudhassanak az emberi jogokról, a szociális érzékenységről és azt is, hogy hogyan küzdhetünk a zaklatás ellen napjainkban.

malta2

Ez a projekt egy kilencnapos ifjúsági csereprogramon alapul, amely az idén ötvenkilenc résztvevővel valósult meg. A különböző országok képviselői megismerhetik a kulturális különbségekből fakadó véleményeket, amelyeket megvitathatnak és egy egységgé kovácsolódhatnak, azáltal, hogy megosztják tapasztalataikat és tanulnak a különböző vitákból, videókból, szerepjátékokból és a csapatmunkából.

malta5

E projekten keresztül tíz különböző típusú megfélemlítésről halhattunk; amely keretein belül a fiatalok megvitathatták és felhasználhatták a lehetséges eszközöket, hogy megértsék, hogyan lehet használni a sportot, és az interkulturális tudatosságot a zaklatás leküzdésére. Ezt ifjúsági munkatársak segítségével valósították meg, amely a program szakmaiságát is nagymértékben növelte.

A megfélemlítés jobb megismerése és a szerepjátékokon keresztül való kezelése növeli az önbizalmat és az önbecsülést, a fokozott interkulturális tudatosság pedig aktívabb részvételt idéz elő a társadalomban, az önkéntességben és az integrációban.

A projekt befejezése után a résztvevők a sportra, nemcsak, mint a fizikai erőnlét fejlesztésére tekintettek, hanem eszközre, amellyel elősegítik, hogy a fiatalok aktív állampolgárként is tevékenykedjenek, és a zaklatás jeleit észlelve cselekedjenek.

malta3

A program széleslátókörrel ruházza fel a résztvevőket, amely elősegíti a csapatmunkában való hozzáállást és a konfliktuskezelést. Szívből ajánljuk, hogy jelentkezzenek az érdeklődők, mindazonáltal, hogy a projekt lezártával a résztvevők egy úgynevezett YouthPass-t kapnak, amely a továbbtanulásban előnyként szolgálhat, akár a felvételinél pontokban, akár egy későbbi csereprogramba való jelentkezéskor.

A 2019-es évben szeretnénk pályázatot bevezetni a programban való részvételre. Olyan judós fiatalok jelentkezését várjuk, akik a sportág szeretetén túl szeretnének hozzájárulni a jövő társadalmának fejlődéséhez. További részletek 2019. februárjában várhatóak.

Az Európai Unió Erasmus + Programja által finanszírozott projekt.