Pupp Réka és Gercsák Szabina junior Európa-bajnok - 2015.09.20.

Pupp Réka és Gercsák Szabina révén két aranyéremmel zártuk az oberwarti junior Európa-bajnokságot, amelyen Tamasi Szandra és Kárpáti Emese ötödik, Szigetvári Mercédesz pedig hetedik lett.

Felcsendült a Himnusz Felsőőrön, a junior Európa-bajnokságon a 48 kilogrammos Pupp Rékatiszteletére. Az Atomerőmű SE reménysége négy győzelem után vehette át az aranyérmet. A ceglédi Tamasi Szandra az első versenynapon ötödik lett.


A világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa a világranglista második helyezettjeként érkezett a kontinensbajnokságra, ennek megfelelően első kiemelt volt a sorsolásnál, és erőnyerőként kezdhette a küzdelmeket.

Pupp Réka a nyitányon ipponnal győzte le fehérorosz ellenfelét, majd vazarival jutott be a legjobb négy közé a portugál Costa ellen. Az elődöntőben taktikus győzelmet aratott a francia Corcher ellen, a nagy csata mindössze egy intést hozott, amit az ellenfél kapott. A fináléban ismét akcióponttal nyert a paksi judós, ezúttal a súlycsoport másik portugál indulója, Joana Diogo ellen.


A tizenkilenc esztendős Pupp Réka nyakába dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség helyszínen tartózkodó elnöke, az Európai Judo Szövetség főkincstárnoka akasztotta az aranyérmet. Réka korábban háromszor állhatott a kontinensbajnoki dobogón, egyszer az ifjúságiak, kétszer a juniorok között szerzett bronzérmet, ezen a napon azonban esélyeshez méltóan, bátor és hittel teli judóval a dobogó legmagasabb fokáig jutott! Ő lett a magyar judosport tizenkilencedik junior Európa-bajnoka!

A többi magyar indulónak nem ment ilyen jól az Európa-bajnokság első napján, a férfiak között csak az 55 kilogrammos Monori Dániel (UTE) tudta megnyerni az első meccsét, míg a hölgyeknél a 44 kilogrammos, még ifjúsági korú Tamasi Szandra (Közgép-Ceglédi VSE) és az 52 kilós Polgár Luca (Atomerőmű SE) tudott egy-egy meccset nyerni, előbbi ezzel az ötödik helyet is elcsípte súlycsoportjában.

Magyar aranyérmet hozott a junior Európa-bajnokság második napja is Felsőőrön: Gercsák Szabina ezúttal is a dobogó legfelső fokára állhatott, ezzel a magyar csapat két arannyal az éremtáblázat negyedik helyét szerezte meg az egyéni versenyek során. Kárpáti Emese ötödik, Szigetvári Mercédesz pedig hetedik lett.


Gercsák Szabina
 erőnyerőként kezdett, majd a belga Willems ellen, harcos mérkőzésen egy jukónyi előnnyel diadalmaskodott. A Hell-Miskolci JC ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok judósa a bosnyákok U23-as Eb-bronzérmese, Alekszandra Szamardzsics ellen folytatta. Riválisa 2012-ben megnyerte kettejük párharcát, azóta azonban a magyar versenyző rendre előtte zárt az aktuális világversenyeken, s erőfölényét ezúttal is igazolta, vazaris előnyét a meccs végéig megőrizte.

Flórusz János tanítványa az elődöntőben is folytatta jó szereplését, az osztrákok ifjúsági Eb-ezüstérmese, Michale Polleres ellen jukóval győzött, így bejutott a kontinensbajnoki döntőbe. Ott a lehető legkeményebb ellenfél, a súlycsoport holland címvédője (Szabina a 63 kilogrammosok között nyert egy évvel korábban), Sanne van Dijke várt rá.

Látszott, hogy két remek képességű judós feszül egymásnak, de a csata magyar győzelemmel ért véget: a holland neve mellett egy jukó, a másik oldalon egy vazari szerepelt a táblán! Gercsák Szabina másodszor lett junior Európa-bajnok, s az övé a huszadik magyar kontinensbajnoki aranyérem ebben a korosztályban!

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKAINK (20)

Ozsvár András 1977, Berlin
Tóth Béla 1978, Miskolc
Bujkó Tamás 1981, San Marino
Deák Ferenc 1986, Leonding
Nagy Viktória 1997, Ljubljana
Szilágyi László 1999, Róma
Nagy Viktória 2000, Nicosia
Bejczi Zsuzsanna 2001, Budapest
Szabó Brigitta 2002, Rotterdam
Rajcsányi Gergő 2003, Szarajevó
Bor Barna 2004, Szófia
Baczkó Bernadett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2006, Tallin
Joó Abigél 2008, Varsó
Joó Abigél 2009, Jereván
Karakas Hedvig 2009, Jereván
Gercsák Szabina 2014, Bukarest
Pupp Réka 2015, Oberwart
Gercsák Szabina 2015, Oberwart

A 78 kilogrammosok között az ifjúsági vb-ezüstérmes Tóth Fanninak (KSI SE) ezúttal nem volt szerencséje, az orosz Bukrejeve ellen búcsúzott, ám a nehézsúlyúak küzdelmeiben jól kezdett mindkét magyar: az ifjúsági Eb-ezüstérmes Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) osztrák, az ugyancsak ifi Eb-harmadik Kárpáti Emese (KSI SE) pedig bosnyák ellenfelét verte ipponnal az első körben.

Mivel a negyeddöntőben mindketten alul maradtak, a két magyar egy ágra került a vigaszágon, a házirangadót pedig Kárpáti Emese nyerte, így ő harcolhatott a bronzéremért a franciák ifjúsági vb-bronzérmese, Caroly ellen. Sajnos a bravúr nem sikerült, a magyar judós három intést kapott, míg ellenfele egyet sem, így Kárpáti Emese az ötödik, Szigetvári Mercédesz pedig a hetedik helyen végzett ebben a súlycsoportban.


A fiúknak sajnos ezen a napon sem ment a mieink közül, ezúttal csak a 81 kilogrammos Kordély Péter (Kaposvári JK) tudott egy mérkőzést nyerni. Az egyéni küzdelmek után Hollandia (4 arany, 1 ezüst, 1 bronz) végzett az éremtáblázat első helyén, megelőzve Grúziát (3, 0, 2) és Franciaországot (2, 0, 4). Magyarország Pupp Réka és Gercsák Szabina aranyérmének köszönhetően negyedik lett ebben az összevetésben!

A csapatversenyekkel zárult a felsőőri junior Európa-bajnokság, a zárónapon mindkét együttesünk a legjobb tizenhat között búcsúzott, a férfiaknál az oroszok, a nőknél a franciák szerezték meg az aranyérmet.

A ragyogóan sikeredett egyéni küzdelmek (Pupp Réka és Gercsák Szabina is Európa-bajnok lett) után a csapatversenyben a mieink számára nem termett sok babér: a fiúkat a fehérorosz (1–4), a lányokat a belga (1–4) csapat búcsúztatta a tizenhat között.

A férfiaknál a legnagyobb meglepetést talán az jelentette, hogy a grúz válogatott már az első meccsén kikapott a későbbi győztes oroszoktól, így végül be kellett érnie a bronzéremmel. A döntő másik résztvevője a német válogatott volt, míg a grúzok mellett a fehéroroszok állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

A nőknél a francia válogatott papírforma győzelmet aratott, az ezüstérmet a nőknél igencsak magasra törő Szlovénia szerezte meg, míg Oroszország és Németország bronzérmes lett.

Egyéni eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio