Karakas Hedvig első, Gorjánácz Zsolt és Joó Abigél harmadik! - 2009.10.23.

Fantasztikus magyar sikerek Párizsban: az 57 kilogrammos Karakas Hedvig arany-, míg a 66 kilogrammos Gorjanácz Zsolt és a 70 kilogrammos Joó Abigél bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon!


A világbajnokság honlapja szerint a miskolci Karakas Hedvig – aki az idén felnőtt vb- és Eb-harmadik lett – ecuadori, kazah és horvát riválist verve jutott be az elődöntőbe, ahol vazaarival győzte le a szlovén Tina Trstenjakot.

A fináléban a holland Juul Franssennel akaszkodott össze és jukóval verte őt. Ezzel Szabó Brigitta (2002) és Mészáros Anett (2004) után a 19 éves Karakas Hedvig a magyar dzsúdósport harmadik junior világbajnoki címét szerezte meg.

Gorjánácz Zsolt (UTE) előbb sikerrel lépett túl egy argentin és egy olasz dzsúdóson, ám ezután kikapott izraeli ellenfelétől. A vigaszágon előbb ipponnal búcsúztatta a tajvani Tu Kaj-vent, majd a bronzmérkőzésen ugyancsak ipponnal győzött a lett Arturs Kurbanovs ellen.

Az 52 kilogrammosok között érdekelt Maros Barbara (KSI SE) legyűrt egy dél-koreait és egy amerikait, ám ezután alulmaradt török riválisával szemben. A vigaszágon ipponnal verte a lengyel Zuzanna Pawlikowskát, majd a harmadik helyért vívott találkozón ugyanígy kikapott a japán Kagaja Csihótól, így ötödik lett.

A nap negyedik magyarja, a 73 kilogrammos Pusztai Patrik (Miskolci VSC) helyezetlenül zárt.

A 70 kilogrammos Joó Abigél bronzérmet nyert a párizsi junior-világbajnokság szombati versenynapján. A KSI reménysége – aki a tavalyi junior vb-n, Bangkokban szintén harmadik lett – litván és kanadai ellenfelet győzött le, majd kikapott francia riválisától. A vigaszágon előbb jukóval verte meg a dél-koreai Dzsu Szu Hjunt, majd a bronzmérkőzésen ipponnal bizonyult jobbnak a szlovén Ana Velenseknél.

A nap versenyeinek másik két magyarja, Vér Gábor (90, Honvéd-Kipszer) és Szabó Franciska (63, Leányvár-Egerági Üstökös SE) helyezetlenül zárt.

A nyitónapon Erdélyi Lilla (44, Miskolci VSC) két győzelemmel és két vereséggel az ötödik helyen végzett, míg Majer Tibor (60, Ceglédi VSE) helyezetlenül zárt.

Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás