Karakas Hedvig bronzérmet szerzett a marokkói Grand Prix-n - 2019.03.11.

Karakas Hedvig remekül szerepelt a marrakesi olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon, a BHSE versenyzője a dobogó harmadik fokára állhatott. A mieink közül Pupp Réka hetedik lett.


Karakas Hedvig (jobbról) a huszonegyedik World Tour-érmét gyűjtötte be

Az olimpiai ötödik helyezett, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes Karakas Hedvig megszerezte az idei első GP-érmét, pályafutásának huszonegyedik World Tour-medálját. A dobogóig vezető út első állomásán hongkongi judóst győzött le, majd a kazah Kazjulinán lépett túl ipponnal. Ettől kezdve mindegyik meccse ipponnal ért véget, csakhogy a negyeddöntőben fordított előjellel: a franciák olimpiai bronzérmese, Pavia jutott az elődöntőbe.

Toncs Péter tanítványa a vigaszágon – ötven másodperces mérkőzésen – azonnal javított, mindezt az olasz Lo Guidice bánta. A harmadik helyért zajló küzdelemben a magyar versenyző ismét ipponnal nyert, ezúttal a német Coban volt az „áldozat”. A marrakesben gyűjtött olimpiai kvalifikációs pontokkal Hédi tovább erősítette pozícióját a kvótákra esélyes versenyzők között.

Az 52 kilogrammosok között Szabó Katinka pazar ipponnal nyitott, a BHSE sportolója a kazah Abilkadirovát győzte le a nyitókörben. A második fordulóban az izraeli Gefen következett, akit nem sikerült legyőzni. Szabó Katinka nem folytathatta, Gefen pedig anap végén a dobogó harmadik fokára állhatott.

Ugyanebben a súlycsoportban Pupp Réka is győzelemmel kezdett, ráadásul az olasz Pierucci ellen siker a legjobb nyolc közé jutást jelentette. Sajnos nem sikerült a folytatás: a spanyol Lopez Sheriff intésekkel megnyerte a negyeddöntőt, a vigaszágra küldve az Atomerőmű SE reménységét. A vigaszágon ki-ki meccset vívott Pupp Réka és a német Rouviere, a csatát utóbbi bírta jobban idegekkel. A paksi versenyző a hetedik helyen zárta a marrakesi Grand Prix-t.

Szombaton és vasárnap már kevesebb szerencsénk volt. Szabó Frigyes nagy küzdelemben kiharcolt győzelemmel kezdett az egyiptomi Abdelgani ellen, így bejutott a legjobb harminckettő közé. Ott azonban nem volt szerencséje: az UTE versenyzője a későbbi győztessel, az orosz Jarcevvel találkozott. Megizzasztani sikerült az Eb-bronzérmest, feltartóztatni már nem, hosszabbítás után, intésekkel Jarcevé lett a továbbjutás. Szabó Frigyes harminchét világranglistapontot gyűjtött, így közelebb lépett az olimpiai kvalifikációt érő helyekhez.

A 81 kilogrammos Ungvári Attila kiemeltként várhatta az első ellenfelét, csakhogy a remek napot kifogó, egészen a dobogóig menetelő görög Ntanacidisz megakadályozta a cglédi judós továbbjutását. Hasonlóan járt a 100 kilogrammos Ohát Zalán is: a Budaörsi SC judósa az üzbég Hurramovtól vereséget szenvedett, legyőzője végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Marrakesben hatvanhét ország 443 judósa harcolt az érmekért, az éremtáblázat első helyén Németország (2 arany, 1 ezüst, 4 bronz) végzett, megelőzve Üzbegisztánt (2, 0, 2) és Franciaországot (2, 0, 1). Magyarország Karakas Hédi bronzérmének köszönhetően a táblázat huszonnegyedik helyén végzett, holtversenyben Nagy-Britanniával, Kanadával, Portugáliával, Tunéziával, Kamerunnal, a Dominikai Köztársasággal és Tadzsikisztánnak.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat az előttünk álló hétvégén folytatódik, méghozzá egy nagyon sok pontot adó viadallal: Grand Slam-tornát rendeznek Jekatyerinburgban.

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Emanuele Di Feliciantonio
Eredmények: KLIKK IDE!