Karakas Hedvig és Gercsák Szabina az ötödik helyen végzett Jekatyerinburgban - 2018.03.19.

Karakas Hedvig és Gercsák Szabina az ötödik, Csoknyai László és Cirjenics Miklós a hetedik helyen végzett az idei harmadik Grand Slam-tornán, amelyre Oroszországban került sor.Gercsák Szabina (balról) a brazil Portelával találkozott az elődöntőben


Tavaly ragyogóan szerepeltek a mieink az első jekatyerinburgi Grand Slam-tornán, akkor Cirjenics Miklós aranyérmet szerzett, Tóth Krisztián és Ungvári Attila a dobogó második, Joó Abigél pedig a harmadik fokára állhatott. Reménykedtünk benne, hogy hasonlóan sikeres lesz az idei orosz Grand Slam is számunkra.

A mezőny az év harmadik GS-tornáján nem volt a párizsihoz (71 ország 399 judós) vagy a düsseldorfihoz (65, 440) közelítő, hiszen ezúttal 34 ország 251 judósa lépett tatamira, de a keleti tömb országai mellett a mongol, a brazil, a japán és a francia válogatott is erős sorral érkezett Jekatyerinburgba.


Karakas Hedvig (kékben) a világbajnokkal mérkőzött meg a bronzéremért


Az első versenynapon a mieink közül Karakas Hedvignek ment jobban, a BHSE 57 kilós judósa az orosz Dzsigarosz és a román Ohai legyőzésével menetelt az elődöntőig, ott azonban a tajvani Lien földharcban legyőzte Toncs Péter tanítványát.

A bronzmérkőzésen a világbajnoki címvédő, a mongol Dorjsuren volt az ellenfél, és Hédi csöppet sem játszott alárendelt szerepet, sőt, az aranypontos hosszabbításban arra is adott okot, hogy harmadszor is intsék a piros hátszámos mongolt. Erre végül nem került sor, az esélyesebb mongol judós ipponnal nyert, így Karakas Hedvig az ötödik helyen végzett. Ami igen biztató: Hédi a legutóbbi három Grand Slam-tornáján egyaránt éremért harcolhatott, Düsseldorfban ezüstérmet szerzett, Tokióban és most, Jekatyerinburgban pedig ötödik lett.

A másik szombati indulónk, Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) ezúttal csak egy meccset vívhatott, orosz ellenfele elütötte a továbbjutástól.


Cirjenics Miklós (fehérben) a hetedik helyen zárt Jekatyerinburgban


Vasárnap a budapesti világbajnokságon ötödik helyezett Csoknyai László (81 kg, Atomerőmű SE) és a tavalyi világranglista második Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) egyaránt hetedik lett, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián (90 kg, Pénzügyőr SE) viszont már az első meccsén búcsúzott, az üzbég vb-bronzérmes Csorijev győzte le.

A legtovább a Miskolci JC korosztályos szuperbajnoka (az ifjúságiak, a juniorok és az U23-asok között egyaránt minden világ- és kontinensbajnoki címet begyűjtött), Gercsák Szabina sikeréért szoríthattunk. Flórusz János tanítványa a francia Perrot és a brazil Timo legyőzésével közel került ahhoz, hogy megszerezze pályafutásának első Grand Slam-érmét.

Az elődöntőben azonban a brazil Portela feltartóztatta a magyar judóst, majd a bronzmeccsen a horvátok kétszeres junior-világbajnoka, Barbara Matic is nyert, így Gercsák Szabina az ötödik helyen zárta az oroszországi viadalt.Csoknyai László (kékben) a holland de Wittel vívott nagy csatát

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau, Maryna Mayorova