Karakas Hedvig és Joó Abigél bronzérmes Düsseldorfban - 2015.02.18.

Hat éve nem kísérte szerencse a mieink düsseldorfi szereplését, de az idei Grand Prix-n végre igazán kijött a lépés: a mieink közül Karakas Hedvig és Joó Abigél bronzérmet szerzett, Csoknyai László ötödik, Maros Barbara pedig hetedik lett a rangos olimpiai kvalifikációs viadalon.


Karakas Hedvig (jobbról) a düsseldorfi dobogón

Az 57 kilogrammosok küzdelmeiben Karakas Hedvig ragyogóan kezdett, előbb intéssel győzte le a négyszeres GP-érmes kínai Liut, majd esélyt sem adott a világbajnoki címvédő japán Udakának, akit végül jukónyi különbséggel búcsúztatott.

Papíron könnyebb mérkőzés következett a német Lisson ellen, Hédi végig vezetett is egy intéssel, ám néhány másodperccel a vége előtt egy kilépésért a rivális „visszakapta” az intést, így vált a vártnál nehezebbé a győzelem. Az aranypontos csatában aztán újra Lissont intették, így a Honvéd-Kipex csillaga jutott be az negyeddöntőbe.

Ott ismét az intések játszották a főszerepet, megítélésünk szerint kétszer is túlzott volt a magyar judós intése, végül négy büntetés miatt leléptették Toncs Péter tanítványát a világbajnok brazil Silva ellen. A vigaszágon sikerült javítani, a hatszoros Ázsia-bajnoki érmes dél-koreai Kim elleni diadal pedig bronzérmet ért, mert a bronzmeccsre nem állt ki a tajvani Lien. A világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Karakas Hedvig pályafutásának huszonkettedik érmét szerezte meg a nemzetközi sorozatban, s ezzel újabb nagy lépést tett a riói olimpia felé!


Csoknyai László (kékben) nagy meccseket vívott a világbajnokokkal

Vitézkedett Hédi klubtársa, az 52 kilogrammosok között induló Maros Barbara is, aki leléptetésig hajtotta a brit Edwards-ot, majd intéssel legyőzte az ukrán Sztankevicset is, így negyeddöntőt vívhatott. Az izraeli Cohent már nem sikerült legyőzni, s a vigaszágon az elsőként kiemelt román Chitu is jobbnak bizonyult, de a düsseldorfi hetedik helyezéssel a Honvéd judósa öt helyet tud előrelépni az olimpiai kvalifikációs ranglistán.

A nap harmadik magyar indulója, Zámbori Bence (66 kg, Honvéd-Kipex) a portugál Cesar ellen ipponnal nyert, aztán egy jukóval kikapott a japán Takaicsitól, így helyezetlenül zárt. Takaicsi végül aranyérmes lett, vagyis a honvédos sorsolását nem nevezhetjük szerencsésnek…

A düsseldorfi GP második versenynapján a 81 kilogrammos Csoknyai László volt a magyar főszereplő: előbb a papírformának megfelelően ipponnal jutott túl libanoni ellenfelén, majd intésekkel legyőzte a brazilok kitűnőségét, a kétszeres olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes, négyszeres pán-amerikai bajnok Guilheirót.


Gercsák Szabina (kékben) bemutatkozott a 70 kilogrammosok között

A harmadik fordulóra is jutott egy bravúr, a görög színekben szereplő Musztopulosz legyőzése, az U23-as és junior Európa-bajnok judós intéssel vezetett, ám az Atomerőmű SE olimpikonja a befejezés előtti másodpercekben ipponnal fordítani tudott!

Következett napjaink judójának egyik legnagyobb sztárja, a grúz Csrikisvili, aki vazarival nyert, a vigaszágon pedig nem állt ki Csoki ellen a Londonban olimpiai ötödik helyezett amerikai Stevens. A bronzmeccsen a világbajnok francia Pietri volt az ellenfél, s Hangyási László tanítványa ezen az összecsapáson sem vallott szégyent, bár egy jukóval végül kikapott, az utolsó pillanatig veszélyben forgott a francia klasszis győzelme.

Csoknyai László düsseldorfi ötödik helyezése ellenére nem változott a helyzet a mieink olimpiai versenyfutásában, mert a paksi judós nem tudta növelni pontjainak számát, ahogyan az egyik nagy riválisa, Krizsán Szabolcs sem, aki ezúttal nem tudott helyezést elérni. A Honvéd-Kipex Eb-bronzérmese vazarival legyőzte kubai ellenfelét, ám a belga Boitteau ellen egyetlen intéssel alulmaradt, így nem jutott tovább. Sokat elárul erről a csatáról, hogy a belga végül meg is nyerte a düsseldorfi versenyt…

Ezen a napon mutatkozott be a 70 kilogrammos súlycsoportban az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina, aki biztatóan harcolt, de ezúttal még két intéssel alul maradt a Párizsban Grand Slam-döntős francia Posvite ellenében.


Bor Barnát (fehérben) a német Heinle állította meg

Vasárnap öt magyar judósért szurkolhattunk, közülük elsőként Cirjenics Miklós búcsúzott, az Atomerőmű SE versenyzője intéssel maradt alul a világbajnok brazil Correával szemben. Ugyanebben a súlycsoportban Fogasy Gergő (Kecskeméti JC) sem tudta venni az első akadályt, intésekkel kapott ki a német Pfeiffertől.

A legutóbb novemberben versenyző, világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztiánnak nem sikerült jól ez a viadal, bár a német Odenthal ellen vazarival nyert, a második meccsén a roppant kellemetlen stílusú szerb Kukolj intésekkel kicsikarta a győzelmet a KSI SE judósával szemben.


Tóth Krisztián (fehérben) szép győzelemmel kezdett Düsseldorfban

A nehézsúlyúak versenyében Bor Barna magabiztos győzelemmel kezdett az osztrák Allerstorfer ellen, majd a német Heinle ellen folytatta, aki váratlanul jukóval vezetést szerzett. Az Atomerőmű SE óriása a folytatásban nagyobb sebességre kapcsolt, de csak szépíteni tudott, Heinle két intése sajnos számunkra nem volt elég a folytatáshoz.

A 70 kilogrammosok között Joó Abigél rögtön az olimpiai ezüstérmes Gemma Gibbons ellen kezdett, de a KSI SE kétszeres Európa-bajnoka nem jött zavarba, ellentmondást nem tűrő judóval, ipponnal zárta le a brit napját. Következett a lengyel Pogorzelec, aki ellen Londonban sérülten is emlékezetes diadalt aratott Abigél. Nos, Pánczél Gábor tanítványa szinte lemásolta az akkori győztes dobást, csakhogy ezúttal elég volt ehhez negyven másodperc.

Az elődöntőben a szlovén Ana Velensek volt az ellenfél, akit nagy nemzetközi tornán legutóbb 2009-ben, a junior-világbajnokságon sikerült legyőzni. Azóta az isztambuli Eb-n, két éve itt, Düsseldorfban, tavaly a budapesti GP-n és a zágrábi Grand Prix döntőjében is Velensek nyert. Sajnos a rossz sorozatot nem sikerült megszakítani, egy földharchelyzetben Velensek kihúzta a magyar judós karját.


Joó Abigél (balról a harmadik) újabb bronzzal gyarapította gyűjteményét

A bronzmérkőzést a holland Steenhuis ellen kellett megvívni, s Abigél ezúttal uralta a meccset, a jukója mellett két intést is kiosztottak a fiatal hollandnak, így született meg a második magyar bronzérem, Joó Abigél pályafutásának huszonegyedik érme a Világkupa-sorozatban!

A düsseldorfi tornán hetvenöt ország 542 judósa lépett tatamira, a legsikeresebben a Japán válogatott szerepelt (7 arany, 2 ezüst, 4 bronz), megelőzve a belga (2, 0, 0) és a grúz (1, 2, 2) csapatot. Magyarország a két bronzéremmel tizenhatodik lett az éremtáblázaton.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás