Karakas Hedvig ötödik helyezést ért el a kínai Grand Prix-viadalon - 2018.05.28.

Ötödik helyezést szerzett a 2020-as tokiói olimpia első kvalifikációs versenyén Karakas Hedvig, a BHSE judósa nagyon nehéz ágon verekedte át magát Kínában.


Karakas Hedvig (fehérben) remekül kezdett az osztrákok klasszisa ellen

Belső-Mongólia autonóm tartomány fővárosában, Hohhotban rendezték meg a kínai Grand Prix-t, a kétéves olimpiai kvalifikációs időszak első viadalát, amelyen rendkívül erős mezőny vett részt. Negyvenhat ország 360 judósa lépett tatamira a háromnapos tornán, amelyen három magyar sportoló képviselte a színeinket.

Az első napon szerepelt Karakas Hedvig és Pupp Réka. Az 57 kilogrammosoknál a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Karakas Hedvig rögtön egy nagyágyúval találta szemben magát: az osztrákok büszkesége, a kétszeres Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes Filzmoser azonban már a tizenhetedik másodpercben vazaris hátrányba került, amit nem tudott kiegyenlíteni a taktikusan küzdő magyar lánnyal szemben.

Következett az észak-koreaiak kétszeres Ázsia-bajnoki bronzérmese, Ri Hjo Szun, akivel igen kiélezett meccset vívott Toncs Péter tanítványa. A csaknem hatpercesre nyúló összecsapáson végül az észak-koreai judós kapott három intést (Hédi csak egyet), így a magyar versenyző léphetett tovább.

A negyeddöntőben egy újabb klasszis következett, a tavalyi párizsi Grand Slam-torna győztese, a dél-koreai Kvon Ju Dzsong. Ezen a meccsen a koreai sportoló bizonyult jobbnak, az összecsapás második percének végén vazaris előnybe került, amit meg is tudott tartani a folytatásban.

A vigaszágon az immár panamai színekben szereplő vb-bronzérmes Miryam Roper volt Karakas Hedvig ellenfele, de két perc után kapitulálni kényszerült: a magyar versenyző leszorítását lekopogta az egykori német. A bronzmeccs már nem sikerült, de erről a kétszeres Ázsia-bajnok tehetett: a japán Tamaoki Momo ipponnal nyert, így Karakas Hedvig az ötödik helyen zárta a kníai GP-t. Ez igen biztató rajt az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

A nap másik magyar indulója, Pupp Réka az izraeli Eb-bronzérmes Primo ellen szép győzelemmel kezdett, aztán egy másik kontnensbajnoki bronzérmes, a dél-koreai Pak feltartóztatta az Atomerőmű SE judósát.

Korán búcsúzott Cirjenics Miklós a 100 kilósoknál: az Atomerőmű SE versenyzője előkelő világranglista-helyezésének köszönhetően a torna első kiemeltje volt ebben a súlycsoportban, így erőnyerőként kezdett. A második fordulóban az Eb-bronzérmes észt Minaskin aztán nagyon meglepte és egyben el is búcsúztatta a paksi versenyzőt. A krónikához hozzátartozik, hogy Minaskin ezen a napon nemcsak a magyar judóssal bánt el gyorsan, a kínai Vang és a kétszeres vb-ezüstérmes japán Nisijama ellen is gyors ipponnal nyert.

A kínai Grand Prix legeredményesebb küldöttsége a japán lett, hét arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel végzett az éremtáblázat első helyén, megelőzve Dél-Koreát (3, 2, 4) és Mongóliát (1, 2, 4).

Pupp Réka (fehérben) is győzelemmel kezdte a kvalifikációs sorozatot

Az olimpiai kvalifikációs sorozat következő állomása az előttünk álló hétvégén a madridi European Open-viadal lesz. Magyarország is részese a kvalifikációs sorozatnak: a Budapest Judo Grand Prix-re augusztus 10. és 12. között kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau