Karakas Hedvig World Masters-bronzérmes az utolsó kvalifikációs viadalon - 2016.05.31.

A mexikói Guadalajarában megrendezett World Masters-viadalon ötvenegy ország 231 judósa lépett tatamira. A mieink közül Karakas Hedvig bronzérmet szerzett, Bor Barna pedig az ötödik helyen végzett.Az első versenynapon lépett tatamira a BHSE 57 kilogrammos versenyzője, Karakas Hedvig, aki a kedvező sorsolásnak köszönhetően rögtön a negyeddöntőben kezdett, sajnos nem túl jól. Toncs Péter tanítványa bár jukóval vezetett Lien Csen-ling ellen, végül a tajvani judós jött ki győztesen a küzdelemből. A vigaszágon, majd a bronzéremért zajló csatában is az intések domináltak, mindkétszer Karakas Hedvig gyűjtötte a kevesebbet, így a nap végén felállhatott a dobogó alsó fokára. Ez a bronzérem csaknem egyenértékű egy Grand Prix-arannyal, Karakas Hedvig kétszáznyolcvan ponttal gazdagodott.

A szombati versenynapon Csoknyai Lászlóért szoríthattunk a 81 kilogrammos súlycsoportban. Nem sokáig, ugyanis a mongol Dagvasuren Nyamsuren rögtön az első mérkőzésen minimális, intésnyi különbséggel ejtette ki az Atomerőmű SE versenyzőjét.

Szintén a második napon lépett tatamira Barbara Matic, akiért legalább annyira szorítottunk, mint honfitársainkért. Sajnos a sorsolás nem kedvezett az ifjú tehetség számára, a súlycsoport nagyágyúja, Kim Polling várt rá az első összecsapáson. A papírforma érvényesült, a holland klasszis ipponnal győzte le a horvát versenyzőt, ami számunkra azt jelentette, hogy Gercsák Szabina kontinentális kvótája végérvényesen elúszott.

Vasárnap a kvalifikációs időszak egyik legjobb hajráját bemutató 100 kilogrammos Cirjenics Miklós sem járt sikerrel Mexikóban, az egyiptomi Ramadan Darwish állta útját a további pontszerzésben.

Hangyási László harmadik versenyzője Bor Barna kitűnően, két ippongyőzelemmel menetelt be az elődöntőbe, ahol az izraeli Or Sasson egyetlen jukóval jobbnak bizonyult nála. Az ASE óriása a bronzmérkőzésen már nem tudott kiállni a japán Haraszava Hiszajosi ellen, így meg kellett elégednie az ötödik helyezéssel és az érte járó száznegyven ponttal.

Az éremtáblázat élén Japán (5 arany, 0 ezüst, 2 bronz), Azerbajdzsán (2, 0, 2) és az Egyesült Államok (2, 0, 0) végzett. Magyarország egy bronzéremmel és egy ötödik helyezéssel a tizenkilencedik helyig jutott.

Immár nincs több verseny az IJF naptárában, amelyen kvalifikációs pontokat lehetne gyűjteni az augusztusban kezdődő riói olimpiára. Az indulók listája május 31-én válik hivatalossá.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau