Két arany, egy ezüst és egy bronz a zágrábi Grand Prix magyar mérlege! - 2015.05.04.

Ragyogóan szerepeltek a mieink a zágrábi olimpiai kvalifikációs Grand Prix-n: Krizsán Szabolcs és Tóth Krisztián arany-, Csoknyai László ezüst-, Joó Abigél pedig bronzérmet szerzett, Bor Barna az ötödik, Cirjenics Miklós a hetedik helyen végzett. A rangos viadalon Magyarország első lett az éremtáblázaton!


Csoknyai László (balról) ezüst-, Krizsán Szabolcs (balról a második)
aranyérmes lett Zágrábban

Az első versenynapon sajnos nem sok babér termett a mieink számára, csak két győzelmet sikerült kicsikarni: a 66 kilogrammban az immár a Budaörsi SC színeiben versenyző Zámbori Bence az első összecsapásán jobb intésaránnyal legyőzte a román Lazeát, ám a következő körben ugyancsak intésekkel alul maradt a későbbi döntős német Siedllel szemben. Az 52 kilogrammos Maros Barbara (Honvéd-Kipex) ippongyőzelemmel kezdett az ausztrál Trotter ellen, őt a románok nagyágyúja, az ugyancsak döntőig menetelő, s végül aranyérmet szerző Chitu búcsúztatta a második fordulóban.

Szabó Csaba (60 kg, Kecskeméti JC) finn, Pupp Réka (48 kg, Atomerőmű SE) brazil riválistól szenvedett vereséget, míg az olimpiai ötödik helyezett, vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig (57 kg, Honvéd-Kipex) intésekkel veszített a román Ohai ellen.

A második napon a két 81 kilósunkért izgulhattunk: jelenleg Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex) és Csoknyai László (Atomerőmű SE) is „befutó” helyen áll az olimpiai kvalifikációs ranglistán, vagyis nekik nemcsak az ellenfelekre, de egymásra (sőt, még Ungvári Attilára is) figyelniük kell – Zágráb előtt Csoknyai vezetett a „magyar rangsorban”.

Az ASE olimpikonja győzelemmel kezdett a szlovén Cetic ellen, aztán a világranglistán tizenhetedik mongol Otgonbaatar következett, akit Csoknyai László vazarival győzött le. A spanyol Nacimiento ellen már a helyezések elérése volt a tét, jukóval összejött ez is. A paksi judós lendületbe jött, a negyeddöntőben a belga Bottieau ellen vazarival, az elődöntőben pedig az olasz Ciano ellen intésekkel jutott tovább – vagyis bejutott a fináléba!

A Honvéd-Kipex judósa, Krizsán Szabolcs a világranglista tizennyolcadik helyezettjeként kiemelt volt a zágrábi versenyen, s erőnyerőként a második fordulóban kapcsolódott be a küzelmekbe. A portugál Lima ellen sziporkázott, ipponnal lépett tovább, majd az ukrán Dudcsikkal találkozott, akit ugyancsak ipponnal ütött el a folytatástól.

A német Maresch vazarival, az orosz Haszan Halmurzajev pedig ipponnal maradt alul a magyar judóssal szemben, s Toncs Péter tanítványa is bejutott a döntőbe! A két 81 kilós magyar immár harmadszor döntőzhetett egymás ellen – tavaly Szófiában, az idén januárban Tuniszban is Krizsán-Csoknyai finálét rendeztek, s mindkétszer a Honvéd-Kipex judósa nyert. Ezúttal is nagy taktikai harc folyt a tatamin, a két magyar judós nem kímélte egymást, s végül – három-egyes intésaránnyal – Krizsán Szabolcs bizonyult jobbnak.

Érdekesség, hogy a huszonöt esztendős versenyző két évvel ezelőtt éppen a horvát Grand Prix-n aratott győzelmével kezdte el „igazán” nemzetközi karrierjét, s most ismét GP-aranyat akasztottak a nyakába. Ez a medál duplán értékes számára, hiszen immár az olimpiai kvalifikációs rangsorban is beelőzte honfitársát, ráadásul – szigorúan olimpiai szemüvegen át nézve – a zágrábi siker ezúttal többet ér még az Európa-bajnoki címnél is: az esetleges bakui sikerért 200, a zágrábi elsőségért 300 kvalifikációs pont jár.

Ezzel nem volt vége a mieink dicsőséges szereplésének: vasárnap a 90 kilogrammos Tóth Krisztián menetelt az aranyéremig! A KSI SE versenyzője a cseh Jurecka, az Egyesült Arab Emirátusok-beli Marchitan, a svéc Nyman, a spanyol Sherazadashvili és a német Hildebrand skalpját begyűjtve lett első, megvédte ezzel tavaly megszerzett címét Zágrábban!

Pánczél Gábor tanítványa nem a levegőbe beszélt, amikor a világranglista első helyének megszerzését tűzte maga elé, most újabb nagy lépést tett e felé, míg az olimpiai kvalifikációs sorozatban a férfiaknál a világ összes judósát tekintve (valamennyi súlycsoportban) Tóth Krisztián szerezte eddig a legtöbb pontot!


Tóth Krisztián (balról a második) újra bajnok lett Zágrábban

Klubtársa, Joó Abigél a 78 kilogrammosok között a dobogó harmadik fokára állhatott. Erőnyerőként kezdett, majd ipponnal győzte le a mongol Purevjargalt és a brit Powellt is. Az elődöntőben hektikus összecsapáson a hajrában veszített az ukrán Turksz ellenében, de a bronzmeccsen villámgyorsan javítani tudott, ipponnal nyert a kanadai Portuondo Isasi ellen.

A nehézsúlyúaknál Bor Barna (Atomerőmű SE) ötödik lett, két meccset megnyert, kettőt elveszített, a bronzéremért a szlovén Ceraj nyerte meg kettejük párharcát. Dicséretesen szerepelt a 100 kilogrammos Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) is, aki három győzelemmel jutott el a negyeddöntőig, s végül a hetedik helyen végzett. A nap további magyar érdekeltjei közül Vér Gábor (90 kg, Honvéd-Kipex) egy győzelemmel és egy vereséggel, Salánki Evelin (78 kg, Ippon Judo Tatabánya) pedig egy vereséggel búcsúzott a zágrábi tornától.


Joó Abigél (balról a harmadik) pályafutásának huszonkettedik
érmét szerezte meg a Világkupa-sorozatban

A horvát viadalon a mieink ragyogóan szerepeltek, olyannyira, hogy két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel – holtversenyben Törökországgal – az első helyet szerezték meg az éremtáblázaton! A harmadik helyre Ukranja (2, 1, 0) érkezett – a tornán ötvenöt ország 433 judósa lépett tatamira.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás