Két magyar ezüst- és egy bronzérem a taskenti Grand Prix-viadalon - 2018.11.12.

Ragyogóan szerepelt a hat fős magyar küldöttség a taskenti Grand Prix-viadalon: Csernoviczki Éva és Tóth Krisztián ezüst-, Gercsák Szabina bronzérmet szerzett, Pupp Réka és Ungvári Attila pedig az ötödik helyen zárta az olimpiai kvalifikációs versenyt.


Csernoviczki Éva (balról) ezüstéremmel nyitotta a tornát

Már a nyitónapon ünnepelhettünk, hiszen mindkét tatamira léő magyar judós remekül harcolt. A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva jutott messzebbre: az Ippon Judo Tatabánya sportolója a török Kilic, a román Ungureanu, majd az elődöntőben az Eb-bronzérmes szerb Nikolics legyőzésével verekedte be magát a döntőbe.

Kilic másfél perc alatt jutott el a harmadik intésig, Ungureanu harmincöt másodperc alatt ippon „áldozata” lett, a Nikolics elleni ütközet azonban csaknem nyolc percen át zajlott, ezalatt mindkét fél feljegyezhetett egy-egy vazarit, s végül a szerb kapta meg a harmadik intését – így Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa jutott be a fináléba.

Ott a koszovóiak új üstököse, Distria Krasniqi várt rá. Krasniqi junior-világbajnokként jelentkezett be a felnőttek mezőnyébe, ám az 52 kilogrammról jobbnak látta lefogyasztani a 48-ba, így tudta csak elkerülni világklasszis honfitársát, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Majlinda Kelmendit.

Csernoviczki Éva – a Judoinside statisztikái szerint – korábban nem tudta legyőzni a koszovói lányt, 2014-ben Párizsban vívták az egyetlen jegyzett meccsüket, akkor Krasniqi jutott be a legjobb nyolc közé. Taskentben sajnos nem fordult a kocka, a koszovói judós vazaris előnybe került, ráadásul a tatabányai versenyzőt háromszor is intették. Az aranyérem Krasniqié lett, de Csernoviczki Éva ezüstérme is remek eredmény, amellyel olimpiai bronzérmesünk újabb nagy lépést tett pályafutásának negyedik olimpiai részvétele felé!

Az 52 kilogrammosok között a múti győri U23-as Európa-bajnokság ezüstérmese, Pupp Réka az azeri Mammadaliyeva magabiztos legyőzése után a fent említett Kelmendivel találta magát szemben. Az olimpiai bajnok volt a mérkőzés favoritja, vazarival vezetést is szerzett, de az Atomerőmű SE judósa állta a sarat, mindent megtett az egyenlítésért – végül azonban Kelmendi jutott be az elődöntőbe.

Hangyási László és Braun Ákos tanítványa a vigaszágon a mongol Bishrelttel vívott ki-ki meccset, öt és fél percen át gyűrték egymást a felek, az utolsó fél percig egy-egy vazarival és intések nélkül. Akkor azonban Bishrelt ereje látványosan fogyni kezdett, egymás után kapta a büntetéseket, s végül le is léptették.

Pupp Réka a bronzéremért a taskenti torna tavalyi ezüstérmesével, a lengyel Agata Perenccel harcolhatott. A felek „élesben” először néztek egymással farkasszemet, és az első sikert Perenc jegyezhette fel, egy vazarival nyert. Pupp Réka az ötödik helyen végzett, neki is fontos pontok kerültek a tarsolyába a 2020-as tokiói olimpiát illetően…


Pupp Réka (fehérben) éremért harcolhatott Taskentben

A második versenynap is hozott magyar érmet, sőt, mindkét indulónk a bronzéremért léphetett tatamira a zárómeccsén.

Az immár végképp „felnőtt” (a múlt heti U23-as Európa-bajnokságon a korosztályos versenyektől elbúcsúzó) Gercsák Szabina szép ippongyőzelemmel kezdett a tajvani Csang ellen, majd alul maradt az Európa-bajnoki ezüstérmes német Scoccimarróval szemben.

A vigaszágon a török Katipoglu ellen egy újabb ippongyőzelem már bronzmérkőzést jelentett, ott pedig Flórusz János tanítványa aranypontos küzdelemben kicsikarta a győzelmet az izraeli Mayersohn ellen. A bronzérem igen sokat érhet a Tokióért folyó versenyfutásban, de a DVTK-Miskolci JC judósának önbizalmát is erősítheti, hiszen éppen egy évvel korábban, ugyanitt, Taskentben szerezte a legutóbbi World Judo Tour-érmét.


Gercsák Szabina (balról a harmadik) egy év után újra GP-dobogón

A 81 kilogrammosok között induló Ungvári Attilának is szüksége volt már egy kis sikerélményre, hiszen a tavaly őszi zágrábi GP-győzelmét hosszú kényszerpihenő követte, s a visszatérés óta még nem sikerült a korábbi sikereket megközelíteni.

Taskentben végre változott a kép: az ezúttal Mester Dániel irányításával versenyző ceglédi judoka a salvadori Turcios ellen ipponnal „melegített”, majd egy jóval keményebb ellenfelet, az üzbég Turszunovot hosszabbításban legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben a későbbi győztes kazah Hamza feltartóztatta Eb-bronzérmesünket, aki a vigaszági meccsen a lengyel Stepien ellen javítani tudott, így kiharcolta a bronzmérkőzés lehetőségét. A kirgiz Zolojev elleni összecsapás nagy izgalmakat, hosszabbítást és sok intést hozott, végül az Ázsiai Játékok bronzérmese vehette át az érmet, de Ungvári Attila is bizakodóbb lehet: az ötödik hellyel megszerzett kvalifikációs pontokra és a taskenti teljesítményre már lehet építkezni.


Ungvári Attila (jobbról) tavaly szeptember óta várt egy ilyen versenyre

A taskenti viadal zárónapján a Budaörsi SC színeit képviselő Ohát Zalán egy győzelemmel és egy vereséggel a legjobb tizenhat között búcsúzott. Bár nem lett helyezett, teljesítményéért nem érheti panasz: előbb ipponnal legyőzte a tbiliszi GP-n ezüstérmes orosz Margijevet, majd szoros meccsen egy vazarival maradt alul az olimpiai ezüstérmes azeri Gasimovval szemben – Ohát Zalán legyőzője aztán meg sem állt az aranyéremig…

De mit szóljon Tóth Krisztián? Aki veretlenül lett végül ezüstérmes Taskentben… A Pénzügyőr SE első helyen kiemelt judósa erőnyerőként kezdett, majd egykori klubtársát, az ausztráliai színekben szereplő Temesi Sebastiant győzte le intésekkel. A negyeddöntőben ipponnal múlta felül a brit Chamberlaint, s aztán nagyon mozgalmas meccsen aranypontot érő ipponnal a török Özerler ellen.

Nagyon vártuk a döntőt, hiszen Pánczél Gábor tanítványa volt az abszolút esélyese, az azeri Mehdiyev ellen eddig háromból három győzelem volt a magyar judós mérlege. Csakhogy a magyar versenyző a nap során elszenvedett térdsérüléssel nem akart kockáztatni, nem állt ki a fináléra – reméljük, nem nagy a baj! Hosszú még az olimpiai kvalifikációs sorozat (sőt, ez az év is, amelyben még az oszakai Grand Slam és a kínai World Masters is a mieink előtt áll), egy esetleges GP-győzelemnél többet érhet a gondtalan folytatás lehetősége…


Tóth Krisztián (balról) nem örülhetett tiszta szívvel az ezüstnek

A taskenti GP-n végül 47 ország 347 judósa lépett tatamira, a népes mezőnyben némi meglepetésre a világ egyik legfiatalabb országa, a mindössze 1,8 millió lakosú Koszovó szerepelt a legsikeresebben, méghozzá ragyogó teljesítménnyel: Majlinda Kelmendiék négy döntőben is érdekeltek voltak, ebből hármat meg is nyertek (3 arany, 1 ezüst)! Koszovó mögött Azerbajdzsán (3 arany, 1 bronz) lett a második, Mongólia (2 arany, 1 ezüst) pedig a harmadik az éremtáblázaton. Magyarország két ezüst- és egy bronzéremmel tizedik lett a nemzetek rangsorában.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat péntektől Hollandiában, a hágai Grand Prix-viadalon folytatódik.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Eredmények: KLIKK IDE!