Két magyar pontszerző helyezés a kazah Grand Prix-n - 2016.05.17.

A kazah nagyvárosban, Almatiban megrendezett Grand Prix-viadalon két pontszerző helyezést értek el judósaink, Cirjenics Miklós az ötödik, Gercsák Szabina pedig a hetedik helyen zárta a versenyt.A második versenynapon tatamira lépett Csoknyai László és Krizsán Szabolcs is, hogy kiderüljön, melyikük képviselheti hazánkat Rióban, a 81 kilogrammos súlycsoportban. A kérdésre gyors válasz érkezett, ugyanis Krizsán Szabolcs rögtön az első mérkőzésén vereséget szenvedett a japán Marujama Gokitól. Mivel csakis egy Grand Prix-győzelemmel tudta volna begyűjteni a riói repülőjegyet a BHSE versenyzője, így az sem „segített” számára, hogy riválisa, Csoknyai László is mindössze egyetlen mérőzést vívhatott, a grúz Levan Gugavával szemben maradt alul.

Szintén szombaton szoríthattunk Gercsák Szabináért, aki jó szokásához hűen, ismét remekül kezdett. Két ippongyőzelemmel jutott túl orosz és üzbég ellenfelein, azonban a negyeddöntőben a francia Marie Eve Gahie egy jukóval jobbnak bizonyult nála. A vigaszágon a Bakuból már jól ismert Puerto Ricó-i Maria Perez következett, aki ezúttal ott táncolt a leléptetés határán, de vazaris előnyét sikerült megtartania a mérkőzés végéig, így Flórusz János tanítványa újfent egy hetedik helyezéssel gazdagodott. Rossz hír azonban, hogy a Hell-Miskolci JC judósa elveszítette kontinentális kvótáját. A mongol Naranjargal Tsend Ayush ezüstérmével a tizennyolcadik helyre lépett fel, amely egyenes kvalifikációt ér, míg a horvát Barbara Matics lecsúszott a huszadik helyre, így jelenleg övé az európai kvóta.

Az utolsó versenynapon szállt harcba Cirjenics Miklós, aki múlt heti kitűnő formáját igyekezett megismételni. Első mérkőzésén jukóval győztel le az olasz Domenico Di Guidát, majd sikeresen leszorította a tádzsik Szajdzalol Szajdov, s ez utóbbi győzelemmel bekerült a legjobb négy közé.


Az elődöntőben az azeri Elkhan Mammadov gyorsan eldöntötte, hogy Atomerőmű SE kiválósága „csak” a bronzéremért harcolhasson. A végül az ötödik helyen végző Cirjenics Miklós az utolsó küzdelemre talán kicsit már elfáradt, azonban a kvalifikációs sorozat végén óriásit hajrázva bebiztosította helyét a Rióba utazó csapatban. Az idén hatvan esztendős Hangyási László egyedülálló módon, három judósát kísérheti az ötkarikás játékokra.

A nyolcvanhárom ország 395 judósát felvonultató versenyen az éremtáblázat első három helyezettje Franciaország (3 arany, 0 ezüst, 2 bronz), Grúzia (2, 0, 2) és Kuba (2, 0, 1) lett.

Két hét múlva Mexikóban, a World Masters tornával zárul a kvalifikációs időszak, azonban ott már leginkább a kiemelt pozíciókért megy a harc a súlycsoportonkénti legjobb tizenhat versenyző között.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau