Két magyar riói olimpikon is tatamira lép a Budapest Judo Grand Prix-n - 2016.06.21.

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián és a 78 kilós Joó Abigél személyében két magyar riói olimpikon szerepel hétvégén a Papp László Sportarénában harmadik alkalommal sorra kerülő Judo Grand Prix-versenyen.


Horváth György fotói a sajtótájékoztatóról: KLIKK IDE!

A keddi sajtótájékoztatón dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke közölte: jövőre a budapesti világbajnokság miatt kimarad a GP a nemzetközi versenynaptárból, ám 2018-ban már a magasabb összdíjazással járó Grand Slam-versenyt rendeznének helyette.

„A nemzetközi szövetséggel és az államtitkársággal egyeztetve arra jutottunk, hogy jövőre csak világbajnokságot rendezünk, amelynek fontos főpróbája lesz a mostani Grand Prix, mint ahogy a 2013-as Európa-bajnokság is az volt” – fejtette ki az MJSZ vezetője, majd gratulált Joó Abigélnek a héten sikeresen letett építőmérnöki diplomájához.

A június elején zárult kétéves kvalifikációból nyolc magyar judós – Tóth Krisztián és Joó Abigél mellett Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Csoknyai László, Ungvári Miklós, Cirjenics Miklós és Bor Barna – jutott ki egyenes ágon a riói olimpiára. Az MJSZ vezetője kitért rá, hogy nem hivatalos információk szerint a nemzetközi szövetség döntött a szabadkártyák szétosztásáról, és a 70 kilogrammos Gercsák Szabina már legfeljebb csak sérülés vagy visszalépés esetén számíthat szabadkártyára.Nagy András szakágvezető elmondta, a szövetség két érmet és két pontszerző helyet vár a 37 fős magyar csapattól a Papp László Sportarénában. A 100 ezer dollár összdíjazású GP-n – amely 2014-ben váltotta fel az ötven alkalommal megrendezett Hungária-kupát – 58 ország 295 versenyzője lép tatamira. Az előcsatározások 11, az éremmeccsek 17 órakor kezdődnek, a mezőnyben egy olimpiai, tíz világbajnok és 37 kontinensbajnok lesz.

Ami az előző két budapesti GP-t illeti, 2014-ben Csernoviczki Éva (48 kg) arany-, Tóth Krisztián ezüst-, Karakas Hedvig (57) és Joó Abigél pedig bronzérmet szerzett. Tavaly Ungvári Miklós megnyerte a 73 kilósok küzdelmeit, míg Mészáros Anett (70) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Forrás: Magyar Távirati Iroda