Két ötödik és három hetedik hely a junior-világbajnokságról - 2018.10.22.

Két ötödik és három hetedik helyezéssel zárta a magyar válogatott a nassaui junior-világbajnokság egyéni küzdelmeit – az Utanpotlassport.hu összefoglalója.

Feczkó Csanád (kékben) ippongyőzelemmel rajtolt

A Miskolci VSC sportolója − a vezetőedző, Horváth László elmondása szerint − hozta a kötelezőt az első mérkőzésén a kolumbiai Rodriguez Livannal szemben, akit 3:08 perc alatt leszorítással győzött le. A folytatásban jöhetett az idei szófiai junior Európa-bajnokság ezüstérmese, az azeri Rovshan Aliyev. Csanád már Bulgáriában is találkozott vele, akkor kikapott tőle, így lett volna miért visszavágni. A bravúr azonban elmaradt, ugyanis a magyar fiún két vazari értékű akciót is csinált Aliyev, így Feczkó Csanád helyezés nélkül zárta a világbajnokságot (Aliyev pedig az aranyéremig menetelt).

„Erőnlétben rengeteget kell még fejlődnie − mondta Horváth László. − Ennyi különbség volt kettejük között. Úgy vélem, ezt a lemaradást bő egy év alatt be lehet hozni. Nagyjából másfél-két kiló tömör izomra van még szükség ehhez a kategóriához. Ami a versenyt illeti: sajnos ebben a sorsolásban ennyi volt, így ez volt a realitás vele szemben.”

Beringer Fatime (fehérben) a hetedik helyig jutott

A 44 kilós Beringer Fatime képviselte lányainkat szerdán. Neki nem úgy sikerült a korosztályos Eb egy hónappal ezelőtt, ahogyan eltervezte, hiszen esélyesként kapott ki rögtön az első meccsén. A vezetőedző, Radics Attila szerint fejben nem bírta elviselni a nyomást Bulgáriában. Fatime most rendkívül magabiztosan kezdett; mindössze kilenc másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy ipponnal legyőzze az amerikai Carli Orozót. A negyeddöntő viszont hidegzuhanyként érte, mivel attól a francia Melanie Frigoultól kapott ki, akit már kétszer is megvert az idén.

A lehetőség adott maradt a szépítésre; a junior-kontinensbajnokságon bronzérmes azeri Safag Hamidovával szemben kellett bizonyítani a vigaszágon. Fatime nem küzdhetett tovább az éremért, mert harminckilenc másodperc alatt iponnal alulmaradt, így a hetedik helyen zárta a megméretést. Radics Attila úgy véli, hogy a sorsolása alapján el kellett volna jutnia az elődöntőig, de szerinte a hetedik, pontszerző hellyel sem lehetünk elégedetlenek.

Rajkai Róbert (kékben) gyönyörű dobással szerzett vezetést a bronzmeccsen

A magyar judósok közül a 81 kilogrammos Rajkai Róbert állt a legközelebb az éremszerzéshez a bahamai junior-világbajnokságon. A férfi válogatott vezetőedzője, Horváth László elmondta, hogy az első két mérkőzésén, a marokkói Iszmail Belgaid és a román Alex Cret ellen a kötelező hozta a százhalombattai fiú. Mind a két judóst magabiztosan győzte le, így a negyeddöntőben folytathatta a versenyt, ahol a grúz junior Európa-bajnok, Luka Maiszuradzéval találta szemben magát.

Kiélezett csata dúlt a két fiatal között; Mauszaradze két intéssel is vezetett a hosszabbításban, ám ekkor Rajkai Róbert belső combdobással lepte meg, és ez bizony ippont ért! A döntőbe jutás ugyanakkor már nem sikerült, mivel ötvenegy másodperc alatt kikapott a japán Kaszahara Hiromaszától, tehát a bronzéremért lépett tatamira.

Rajkai Róbert ellenfele a kanadai junior kontinensbajnok, Alexandre Arencibia volt. Jól kezdte a magyar a meccset, három válldobáskísérlet után a negyedik már sikerült egy vazariért. Nem sokkal később a kanadai egyenlíteni tudott külső gánccsal, és a döntetlen állás maradt négy perc után is, így jöhetett a hosszabbítás. Mind a két versenyzőnek két-két intése volt, azonban nem ez döntötte el a bronzérem sorsát; Arencibia 6:39 perc után egy válldobással megszerezte a győzelmet, és így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Rajkai Róbert pedig ötödik lett.

Özbas Szofi (kékben) az idősebbek között hetedik lett

A kilenc nappal ezelőtt ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerző, 63 kilogrammos Özbas Szofi is bizonyítani szeretett volna, ráadásul a születésnapján. A ceglédi versenyző az első mérkőzésén hátrányból fordított a chilei Marcela Alfaróval szemben, s nyert ipponnal, majd a tajvani ifjúsági Ázsia-bajnok, Pej Csün-huan sem okozott gondot neki, akit egy vazari értékű akcióval múlt felül.

Az elődöntőért vívott meccs viszont már nem úgy sikerült, ahogyan azt Szofi eltervezte; tizenegy másodperc alatt beleszaladt az ecuadori junior kontinensbajnok, Celiuda Corozo ippont érő válldobásába. Szofi a vigaszágon még javíthatott volna, de végül a japán Ura Aszumival sem bírt, így a hetedik helyen zárta a vb-t.

„Le a kalappal előtte − kezdte Radics Attila, a junior női válogatott vezetőedzője. − Közel sem pihente még ki az olimpiát, ennek ellenére nagyon szépen judózott. Kevésen múlt, hogy nem végzett előrébb. Az ecuadori lány ellen kicsit elaludt, de kíváncsi lettem volna rá, mi történik, ha nem kap ki rögtön az elején. Ki kell emelnem, hogy még ifjúsági versenyzőről beszélünk!”

Kozma Ákost (kékben) a kazah Zsubatkan búcsúztatta

Ami a többeiekt illeti: a csütörtökön tatamira lépő Kozma Ákost (Kaposvári JK) a 66 kilogrammosok első fordulójában a kazah Zsubatkan gyors ipponnal búcsúztatta, a magyar versenyző nem kapott javítási lehetőséget.

Meglepetésgyőzelmet aratott a 70 kilós Balogh Sára (Szatymaz), aki nagyon simán, ötvenhat másodperc alatt dobta el ipponnal az ifjúsáig világbajnok német, Marlene Galandit. A következő körben viszont már nem bírt a holland junior Eb-ezüstérmes Margit de Voogddal, így kiesett a versenyből. Radics ennek ellenére nagyon elégedett Sárával.

A idén junior Európa-bajnoki harmadik, Tóth Apor (Miskolci VSC) már az első mérkőzését elvesztette a 90 kilogrammosok versenyében. Ugyanattól a török Mert Sismarlartól kapott ki, akitől a kontinensviadal elődöntőjében is. Akkor egy vazari döntött közöttük, most egy ippon.

A 81 kilós Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) is alulmaradt az első mérkőzésén; a holland Jan Reijntjens bizonyult jobban nála. Horváth László kifejtette, hogy Tóth Benedek végig irányította a párharcot, és − a látottak alapján − megérdemelte volna, hogy továbbjusson.

Szigetvári Mercédesz (kékben) éremért csatázhatott Nassauban

Érem nélkül maradt a magyar válogatott a bahamai junior-világbajnokságon. Pedig az egy hónappal ezelőtt junior Európa-bajnoki címet szerző, +78 kilogrammos Szigetvári Mercédesz közel járt a medálhoz a zárónapon. Először a hazaiak versenyzőjét, Sasha Ingrahamot múlta felül könnyedén; kicsivel több, mint egy perc alatt dobott egy válldobást, s abból ott tudta tartani tíz másodpercig, így két vazarit érő ipponnal győzni tudott. Jöhetett a negyeddöntő, és a kontinensbajnok brazil, Luiza Cruz.

A junior női válogatott vezetőedzője, Radics Attila elmondta: hatalmas bravúr volt Mercédesztől, hogy legyőzte, mivel nagyjából harminc kilóval nehezebb volt nála a brazil, tehát rendkívül taktikus judóra volt szüksége a sikerhez.

A négy között Szigetvári Mercédesz már nem bírt a japán Kodama Hikaruval, akitől bal belső combdobásos ipponnal kapott ki. Az éremért viszont továbbra is harcban volt, a francia Laura Fuseauval kellett szembenéznie. A Mogyi-Bajai JC sportolója az első percben − Radics Attila elmondása szerint − kicsit elaludt, Fuseau pedig egy vazarit tudott szerezni ellene. Hiába élénkült fel Mercédesz a folytatásban; akciót nem hajtott végre, tehát az ötödik helyen zárta a vb-t.

Tóth Fanni (fehérben) a hetedik helyen zárta a világbajnokságot

A nemrégiben junior Európa-bajnoki bronzérmet szerző, 78 kilogrammos Tóth Fanni (KSI SE) remek ipponnal nyerte meg az első csatáját a kanadai Allayah Copeland ellen, ám a folytatás nem sikerült túl szerencsésen; a német Teresa Zenker elleni vazariját a bírók elvették, miután visszanézték a felvételeket, így Fanni alulmaradt. A vigaszágon volt esélye a szépítésre, ám nem bírt el azzal a brit Shelley Lodforddal, akit már az Eb-n megvert, tehát a hetedik helyen zárta a versenyt.

Három fiú lépett tatamira a zárónapon; a 100 kilós Árvai Péter (Ceglédi VSE), és a két plusszos, Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE) és Waczulik Richárd (UTE). Mind a hárman kikaptak az első meccsen, így véget ért nekik a megméretés. A vezetőedzőjük, Horváth László így vélekedett a teljesítményükről:

„Sipőcz Richárd erőnlétben még gyenge a juniorok közé, mivel még ifjúsági. A másik két fiúval más volt a helyzet; nagyon kevésen múlt, hogy nem jutnak tovább. Péter például az utolsó másodpercben kapott ki.”

A mieink számára véget ért a bahamai kaland, korosztályos legjobbjaink két ötödik (Szigetvári Mercédesz és Rajkai Róbert), valamint három hetedik (Tóth Fanni, Beringer Fatime, Özbas Szofi) helyezéssel zárták a viadalt. A vasárnapi csapatversenyben már nem vesz részt a magyar válogatott.

Forrás: Utanpotlassport.hu, Krasznai Bence írása
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Gabriela Sabau