Kilenc magyar judós áll kvótát érő helyen, nyolc utazhatna Rióba - 2015.09.04.

Az asztanai világbajnokságot követően frissített olimpiai kvalifikációs rangsor (ami nem egyezik a világranglista-tabellával!) alapján jelenleg három nő és hat férfi judoka áll olyan helyen, ami riói kvótát ér. Ha most lenne az olimpia, akkor azonban nyolc versenyzőnk utazhatna a rangsor alapján, egy pedig kontinentális kvótával lehetne jogosult az ötkarikás játékokon való részvételre.

„Csütörtökön ült össze a Magyar Judo Szövetségben a szakmai grémium, ahol kielemeztük a világbajnokság tapasztalatait és a jelenlegi kvalifikációs helyzetet” – osztotta meg a mob.hu-val Nagy András szakmai igazgató, aki részletesen elmondta, ha a kvalifikációs ranglista jelenlegi állása alapján mehetnének a magyar judósok Rióba, akkor kik jöhetnének szóba.

02621_vagott_640x480

„A nőknél a ranglista első tizennégy, férfiaknál huszonkét helyezettje kap indulási jogot súlycsoportonként, és ehhez kaphatunk még egy kontinentális kvótát. Súlycsoportonként egy versenyzőt indíthatunk, hiába állnak kvótát érő helyen többen is nemzetenként. Ebben is különbözik az olimpia például a világbajnokságtól, ahol egy adott súlycsoportban akár ketten is tatamira léphetnek” – magyarázta a szakmai igazgató.

A kvalifikációs ranglista alapján a nőknél hárman vannak a legjobb tizennégy között: 48 kilóban Csernoviczki Éva 8., Karakas Hedvig 57 kilóban 11., a 78 kilós Joó Abigél pedig a 10. A férfiak közül hatan állnak kvótát érő helyen, igaz, hárman ugyanabban a súlycsoportban, így közülük egy valaki mehetne az olimpiára. A 73 kilós Ungvári Miklós 6., 81 kilóban Csoknyai László 9., Krizsán Szabolcs 10., Ungvári Attila pedig 19. A 90 kilós Tóth Krisztián 2., a +100 kilós Bor Barna a 3. helyen áll a tabellán. Cirjenics Miklós ugyan nincs a legjobb huszonkettőben, a 100 kilós versenyző a 26. helyen áll, de ő kaphatná meg a kontinentális kvótát, így összesen nyolcan mehetnének a jelen állás szerint Rióba – fejtette ki Nagy András.

A szakember a világbajnoki szereplésről is beszélt. A magyar válogatottból – legjobb eredményként – Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Ungvári Miklós, Tóth Krisztián és Bor Barna zárt ötödik helyen.

„Öt magyar versenyzőnk került Asztanában a legjobb nyolc közé, ami önmagában nem rossz eredmény, de az érmekért bravúros győzelmekre van szükség. Tanulni kell a hibákból, az eredményeket pedig tovább kell csiszolni. Az öt versenyző nyolcba kerülése egyébként nagy fegyvertény, ha azt nézzük, hogy a japánoknál tizenhat, a franciáknál nyolc, a dél-koreaiaknál és a németeknél kilenc-kilenc, míg a mongoloknál nyolc versenyző került a nyolcba, utánuk következnek a magyarok, igen nagy judonemzeteket megelőzve” – tette hozzá a szakmai igazgató.

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: MOB/Szalmás Péter