Három magyar érem az Európa-bajnokságon! - 2009.04.27.

Remekül rajtolt a magyar válogatott a Tbilisziben zajló judo Európa-bajnokságon: a pénteki versenynapon Ungvári Miklós (66 kg, MTK-Erzsébetváros) arany-, Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya) ezüst-, Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC) pedig bronzérmet nyert.

 

 

Ungvári Miklós bolgár, szerb, lett, orosz és lengyel rivális legyőzésével lett – a 2002-es maribori diadalát követően másodszor – Európa legjobbja. Az MTK-Erzsébetváros 28 éves dzsúdósa 2005-ben, Rotterdamban és tavaly, Lisszabonban második volt az Eb-n.

A tatabányai Csernoviczki Évának erőnyerőként egyetlen – a német Baschin elleni – siker elég volt az elődöntőbe kerüléshez. Ott olimpiai aranyérmes, többszörös Eb-győztes román riválisánál, Alina Dumitrunál bizonyult jobbnak, a fináléban viszont kikapott az olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes francia Jossinet-től.

A miskolci Karakas Hedvig török és észt dzsúdós elleni sikerrel kezdett, majd vereséget szenvedett a görög Bukuvalától, aztán a vigaszágon kétszer győzött, előbb a német Wachternél, majd a holland Gravenstijnnél bizonyult jobbnak.

A pénteken érdekelt negyedik magyar, Burján László (60, UTE) helyezetlenül zárt.

Szombaton a férfiak 73 (Ungvári Attila, Ceglédi VSE) és 81 (ifj. Nagysolymosi Sándor, Kecskeméti JC), illetve a nők 63 (Gáspár Eszter, Miskolci VSC) és 70 kilogrammos (Mészáros Anett, TFSE-Honvéd-Kipszer) súlycsoportjának küzdelmeit rendezik Tbilisziben.