A legendás Kodokan Intézet is a budapesti judo világbajnokság mellé állt! - 2017.03.16.

Uemura Haruki, a Kodokan Intézet elnöke és Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke kötött megállapodást arról, hogy a judosport tokiói központja a budapesti világbajnokság szakmai partnere lesz, s az augusztus 28-án kezdődő eseményen a japán intézmény és az MJSZ közös kiállítást is rendez a sportág relikviáiból a Papp László Budapest Sportarénában.

A Kodokan Intézetet 1882-ben a judo alapítója, Kano Dzsigoro professzor hívta életre. A Kodokan szó az előadás (ko), út (do) és középület (kan) szavakból állt össze, így is fordíthatnánk: „egy hely az út tanulmányozására“. Az intézetnek napjainkban egy nyolc emeletes épület ad otthont a japán fővárosban, Tokióban.

Az intézetben – amelyet szerte a világon Kodokan Egyetemként emlegetnek – öt nagy dozsóban (tatamival burkolt edzőterem) oktatják a judót, a kis gyermekektől a világ legjobb versenysportolóin át egészen a nyugdíjasokig mindenkinek. Természetesen nemcsak a gyakorlati oktatás, az elméleti képzés is hangsúlyos szerepet kap, sőt, laboratóriumok, szállodai szobák, konferenciatermek mellett a judóval kapcsolatban 7000 kötetet tartalmazó könyvtár, bolt és bank is található az épületben.

kodokan3

A fő dozsó az épület hetedik emeletén található, itt 420 szőnyegen rendezhetnek nemzetközi edzéseket, versenyeket, amelyeket a nyolcadik emeletről 900 néző kísérhet figyelemmel. A Kodokanban tilos rövidnadrágot hordani, az edzéseken kizárólag a fehér judogi viselete a megengedett.

kodoka4

A Kodokan páratlan sportágtörténeti gyűjteményéből néhány különleges relikviát a magyar sportszerető közvélemény is megismerhet majd az augusztus 28-án kezdődő budapesti judo világbajnokság alkalmából, a Papp László Budapest Sportarénában a Kodokan Intézet és a Magyar Judo Szövetség közös kiállítást rendez, erről márciusban állapodott meg Uemura Haruki, a Kodokan Intézet elnöke és dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke.

kodokan5