London 2012: két magyar ezüstérem a tuniszi Grand Prix-n - 2010.05.09.

A 66 kilogrammos Ungvári Miklós és a +100 kilogrammos Bor Barna ezüstérmet szerzett a tuniszi Grand Prix-n, a 2012-es londoni olimpia kvalifikációs sorozatának első állomásán.


A kétszeres Európa-bajnok Ungvári Miklós (MTK-Erzsébetváros) az áprilisi, bécsi Eb-n második helyezett magyar egy helybéli, egy spanyol és egy ukrán riválist vert meg az előcsatározások során, majd az elődöntőben ipponnal bizonyult jobbnak a kazah Dasztan Kibajevnél.

A fináléban már vazarival vezetett a szlovén Rok Draksic ellen, ám az ellenfél a hajrában ipponnal fordított. Az MTK-Erzsébetváros versenyzője 1500 dollárral vigasztalódhatott.

A nyitónap további két magyarja közül a friss Eb-ezüstérmes Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya) két sikerrel és egy vereséggel ötödik lett, míg Burján László (60, UTE) helyezetlenül zárt a tunéziai fővárosban, ahol összesen 150 ezer dollárért verseng 49 ország 348 dzsúdósa.

A második versenynapon a 73 kilogrammos Ungvári Attila (Ceglédi VSE) és Mészáros Anett (70, Honvéd-Kipszer) ötödik lett a tuniszi GP-n, a nap többi magyar szereplője közül Taraba Sándor (73, UTE), ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE), Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC), Szabó Franciska (63, Leányvár-Egerági Üstökös SE) és Gáspár Eszter (63, Miskolci VSC) egyaránt helyezetlenül zárt.

A zárónapon az áprilisban Európa-bajnoki második Bor Barna (Atomerőmű SE) ipponnal jutott túl a szlovén Matjaz Cerajon, a hazai közönség előtt szereplő Anisz Csedlin, majd az elődöntőben a japán Takahasi Kazuhikón is.

A fináléban a súlycsoport egyik sztárja, az olimpiai és kétszeres világbajnok Szuzuki Kejdzsi várt rá. Bor már jukóval vezetett, ám a rutinos japán egy perccel a mérkőzésidő lejárta előtt vazarival vitte földre, majd rögtön leszorította, amelyből a 23 éves paksi már nem tudott kijönni.

A befejező nap másik magyarja, a friss Európa-bajnok Joó Abigél (78, KSI SE) egy vereséggel helyezetlenül zárt.

A tuniszi Grand Prix eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Matusz Endre
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás