Madarász Tamás is indulhat Londonban! - 2012.05.12.

A 90 kilogrammban szereplő Madarász Tamás kvótát kapott a londoni játékokra, így nyolc főre bővült az olimpiai magyar judóválogatott.


A május 1-jén lezárult közvetlen kvalifikációból heten biztosították helyüket a nyári játékokon, hozzájuk csatlakozott a nemzetközi szövetség honlapján szerdán közzétett rangsor alapján a debreceni judós, akinek az európai szövetség juttatott kvótát.

“Az európai szövetség ötven országot fed le, és ennek felét, vagyis huszonöt kontinentális kvótát oszthat szét az olimpiáról lemaradt versenyzők között, tizennégy férfinak és tizenegy nőnek – nyilatkozta Nagy András, a magyar szövetség sportigazgatója. – Egy országból egy, súlycsoportonként pedig két ember juthat kvótához, és a bonyolult számítási rendszer alapján a 90 kilogrammban amúgy csak 107. helyen rangsorolt Tamás éppen beért az utolsó, huszonötödik EJU-kvótás helyre. Bennünket is váratlanul ért ez az örvendetes fejlemény.”

A huszonöt éves Madarász Tamás első olimpiájára készülhet, eddigi legnagyobb sikere a varsói Világkupa-verseny megnyerése volt 2009 márciusában.

“Ma reggel az ausztrál színekben olimpiai bronzérmes Pekli Mari kérdezett rá nálam a Facebookon az olimpiai kvalifikációra, mire azt válaszoltam neki, hogy nem sikerült – nyilatkozta az MTI-nek szerdán Madarász Tamás. – Aztán megnéztem az IJF honlapját, és döbbenten láttam, hogy én vagyok a nyolcadik kerettag. Az utolsó kvalifikációs viadalom a tavaly áprilisi Eb volt Isztambulban, legutóbbi pedig novemberben az ob-n versenyeztem. Ezzel együtt folyamatosan edzek, 93 kiló vagyok, szóval a kondimmal nincs gond. Az utóbbi hónapokban, amikor a judo már nem töltött be olyan komoly szerepet az életemben, egy régi álmom megvalósításaképpen egy debreceni szórakozóhelyen DJ-skedek, ezt most alighanem fel kell függesztenem. Tárgyaltam már a szponzorommal, összerakunk egy programtervet az edzőkkel, és egyelőre itthon készülök, aztán jöhetnek külföldi edzőtáborok.”

A közvetlen kvalifikációból a súlycsoportonkénti világranglistáról a férfiaknál az első huszonkettő, míg a nőknél az első tizennégy szerzett londoni kvótát.

A londoni olimpián induló judóválogatott
Ungvári Miklós (66 kg, Tatabánya SC-Ippon Judo), Csoknyai László (81, Atomerőmű SE), Madarász Tamás (90, Debreceni SC-SI), Bor Barna (+100, Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, UTE), Mészáros Anett (70, Honvéd-Kipex), Joó Abigél (78, KSI SE)

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Matusz Endre