Magyar arany, ezüst és két bronz a Budapest Grand Prix-n! - 2014.06.22.

Az olimpiai harmadik, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva aranyérmet nyert a Papp László Arénában zajló olimpiai kvalifikációs Budapest Grand Prix-n, Tóth Krisztián ezüst-, Karakas Hedvig és Joó Abigél pedig bronzérmes lett a százezer dolláros összdíjazású viadalon.

A tatabányai Ippon SE 48 kilós sportolója a bolgár Boriszlava Damjanova, a japán Kondo Ami és a bissau-guineai Taciana Lima után, a döntőben az Eb-ezüstérmes olasz Valentina Moscatt-tal csapott össze. A találkozó nem hozott egyetlen értékelhető akciót sem, de amíg Csernoviczki Évát egyszer, addig az olaszt háromszor intették, így a magyar judós örülhetett a négy perc végén.

A sikeréért háromezer dollárt (675 ezer forintot) is begyűjtő Csernoviczki Éva a szombati négy győzelme közül a másodikat emelte ki: „A Kondo elleni meccs a döntő is lehetett volna, mivel jelenleg ő az első számú japán, ő nyerte az ottani bajnokságot és ipponnal verte meg a világbajnok mongolt. Nehéz meccsem volt ellene, éreztem a nyakamat, el is fáradtam, de örülök, hogy össze tudtam magam szedni utána.”

A tavaly ugyancsak Budapesten Európa-bajnok judós hozzátette: mivel sok pontot szerzett, az augusztusi, cseljabinszki világbajnokságig várhatóan nem vív tétmérkőzést. Édesapja, egyben edzője, Csernoviczki Csaba tréfásan közölte: „Megbeszélt koreográfia, hogy reklamálás miatt elküldenek engem a tatamitól, utána a lányom ippont dob (…) De komolyra fordítva a szót, a japán ellen az ázsiai bírónál kissé lejtett a pálya, azért szakadt el nálam a cérna. Évi nagyon taktikusan küzdött a döntőben és betartotta a megbeszélteket.”

Karakas Hedvig, a Honvéd-Kipex 57 kilós versenyzője a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a román Corina Caprioriuval találkozott, akitől kikapott Londonban az olimpiai negyeddöntőben. A „visszavágó” végig a magyar judós kezében volt, ellenfelét megintették a meccs derekán, majd huszonöt másodperccel a mérkőzésidő letelte előtt Karakas jukót érően vitte földre Caprioriut. A hátralévő időben földharccal tartotta előnyét, végül a közönség örömujjongása közepette ünnepelhetett.

„Amikor a szlovén lány ellen négy intéssel leléptettek, nem is csalódott, hanem értetlen voltam – kezdte összegzését Karakas Hedvig az MTI-nek. – Ha valaki jobb nálam és meg tud dobni, azt elismerem, de azzal, hogy ő kizárja az én judómat, és kapkodással, semmittevéssel próbál úgy tenni, mintha kezdeményezne, azt nem tudom elfogadni. Edzőmmel, Toncs Péterrel ki fogunk találni valami jó taktikát ellene.” Ami a bronzmeccset illeti, Karakas közölte, ez a siker nem elégtétel a számára, mivel jó lett volna négyben lennie az olimpián. „Ezzel együtt nagyon örülök, hogy nemrég Havannában is bronzérmes lettem, és felfelé ível a pályám.” Az első versenynapon Maros Barbara (52, Honvéd-Kipex) és Szabó Franciska (63, Varga Cseppek) pedig a hetedik helyen zárt.

Vasárnap a 90 kilogrammos Tóth Krisztián ezüstérmet nyert az olimpiai kvalifikációs versenyen. Az idén Montpellier-ben Európa-bajnoki bronzérmes magyar a fináléban vazaarival kapott ki a kétszeres vb-második japán Nisijama Dajkitól.

„A döntő miatt nincs szégyenkeznivalóm, egy nagyon ügyes és három évvel idősebb ellenféltől kaptam ki, az intések száma reális volt – jelentette ki a KSI SE húsz éves versenyzője. – Két nagy skalpot sikerült ma begyűjtenem, úgyhogy elégedett vagyok.”

Tóth Krisztián elmondta, az augusztusi, cseljabinszki világbajnokságig Mongóliában, Oroszországban és Tajvanon versenyez, és bízik benne, hogy ezen az egy hónapos turnén sokat tanul majd. Edzője, Pánczél Gábor hozzátette, egy junior korú judósról van szó, akinek bővíteni kell még a repertoárját, hogy az az erő, amely benne van, a tatamin is megmutatkozzon.

Fél órával korábban a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél a bronzmeccsen intésekkel verte az ugyancsak Eb-aranyérmes francia Lucie Louette-et: a szintén KSI-s magyart kétszer intették szabálytalan fogásért, míg ellenfele rossz indításokért kapott három figyelmeztetést.

Vasárnap három további magyar lépett tatamira a harmadik helyért, de sem a +100 kilogrammban szereplő Bor Barna (Atomerőmű SE), sem a 81 kilós Csoknyai László (Atomerőmű SE), illetve Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex) sem járt sikerrel, így ők ötödikként zártak, míg Vér Gábor (90, Honvéd-Kipex) a hetedik helyen végzett.

A Magyar Judo Szövetséget vezető dr. Tóth László szerint a magyar judosport a hétvégén először megrendezett Budapest Judo Grand Prix-vel nagy lépést tett afelé, hogy 2017-ben világbajnokságot rendezzen.

„Amióta tavaly sikeres Európa-bajnokságot rendeztünk, a nemzetközi szövetséget irányító Marius Vizerrel együtt dédelgetjük ezt a tervet – nyilatkozta az MTI-nek az MJSZ első embere. – Leadtuk a szakállamtitkárság felé a szükséges dokumentumokat, és remélhetőleg még az augusztusi, cseljabinszki világbajnokság előtt kormányzati döntés születik ebben a kérdésben.”

Dr. Tóth László hozzátette, tudomása szerint Szlovéniát is érdekli a 2017-es vb lebonyolítása, és mivel Mongólia lemaradt Kazahsztánnal szemben a jövő évi világbajnokságról, vélhetően ők sem fogják feladni a szándékaikat.

Ami a Papp László Arénában látott kétnapos GP magyar termését illeti – a hazai csapat egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárt –, az elnök kifejtette: „Optimista ember vagyok, én ezt vártam, ezek a fiatalok rászolgáltak a bizalomra. Látom azt a csapatot, amelyre lehet építeni, és meggyőződésem, hogy a londoni olimpiánál is sikeresebbek lehetünk 2016-ban Rióban.”

Dr. Tóth László elmondta, a tavaly ugyanitt rendezett jégkorong-világbajnokságon rengetegen szurkoltak a magyaroknak, de a judo lassan megközelíti a csapatsportokat népszerűség szempontjából. Ami a közelebbi terveket illeti, közölte, hogy szeptembertől nemzetközi olimpiai központot hoznak létre a sportág képviselőinek.

A Budapest Judo Grand Prix eredményei: KLIKK IDE!

Forrás: Magyar Távirati Iroda, Matusz Endre
Fotó: IJF, Gabriela Sabau