Magyar arany, ezüst és bronz a bakui Grand Slam-tornáról! - 2015.05.11.

A mieink ott folytatták, ahol egy héttel korábban Zágrábban abbahagyták: ezúttal Bor Barna, Csernoviczki Éva és Ungvári Miklós állhatott fel a dobogóra a rangos olimpiai kvalifikációs viadalon, a mieink az éremtáblázat hatodik helyén végeztek, holtversenyben Japánnal…


Csernoviczki Éva (balról) ezüstérmet szerzett a bakui Grand Slam-tornán

Az első versenynapon, pénteken Csernoviczki Éváért szoríthattunk: az Ippon Judo Tatabánya 48 kilogrammos judósa alaposan megdolgozott az ezüstéremért! Olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok klasszisunk erőnyerőként kezdett, aztán akciódús mérkőzésen vazaris hátrányból tudott fordítani a háromszoros Eb-bronzérmes francia Payet ellen, akit hat másodperccel a vége előtt leléptettek.

A negyeddöntőben az izraeli Rishony ellen aranypontos csatában intéssel sikerült nyerni, az elődöntő pedig hatalmas küzdelmet hozott. A doppingvétségért eltiltott, majd felmentett belga Van Snick ellen duplán fontos volt a győzelem, amit nagyon nehéz volt kicsikarni. A négy perc során mindkét fél egy-egy jukót és egy-egy intést könyvelhetett el, a hosszabbításban aztán helyén volt Éva szíve és egy újabb jukóval kivívta magának a döntőt!

A fináléban a románok kétszeres GP-győztese, Monica Ungureanu ellen két-két intés született a négy perces küzdelmi idő alatt, így Csernoviczki Csaba tanítványa már a harmadik aranypontos csatáját volt kénytelen megvívni. A feszült pillanatokat Ungureanu bírta jobban, vazarival szerezte meg az aranyérmet, míg Csernoviczki Éva a dobogó második fokára állhatott – pályafutásának tizennyolcadik érmét szerezte meg az IJF Világkupa-sorozatában!

Szombaton az Ungvári fivéreken volt a sor. Attila a 81 kilogrammban a portugál Limát vazarival győzte le, ám a következő körben nem bírt a mongol Nyamsurennel, riválisa intéssel búcsúztatta a Közgép-Ceglédi VSE judósát.

Bátyja, a harmincnégy esztendős Miklós továbbra is versenyről versenyre igazolja, hogy a világ legjobbjai között a helye: Bakuban is káprázatosan szerepelt! Az első meccsén jukóval győzte le a rutinos spanyol Uematsut, majd leléptetésig hajtotta az azeri Rahimlit. A negyeddöntőben a mongolok világbajnoka, Khashbaatar volt kénytelen fejet hajtani a magyar judós előtt, aki a hajrában, tizenhárom másodperccel a vége előtt vesztett helyzetben ipponnal nyerte ezt a csatát!


Ungvári Miklós (jobbról) ötödször a Grand Slam-dobogón

Az elődöntő sajnos gyorsan véget ért, a hazaiak nagy reménysége, a később aranyérmes Orujov ipponnal nyert. A bronzmeccsen aztán ismét Bíró Tamás tanítványa dominált: jukós vezetését a harmadik percben ippongyőzelemre váltotta az ukrán Drebot ellen, így pályafutása során már ötödször állhatott fel a Grand Slam-dobogóra!

A zárónapon a paksi Atomerőmű SE két judósa képviselte színeinket. Cirjenics Miklós a 100 kilogrammosoknál remekül kezdett, ipponnal intézte el litván ellenfelét, ám a következő kanyarban az egyiptomiak vb-bronzérmesével, Ramadan Darvissal nem bírt, így helyezetlenül zárt.

Parádézott a nehézsúlyú Bor Barna. Világbajnoki ezüstérmes sportolónk erőnyerőként kezdett, majd ipponnal nyert az észt Mettis ellen. Következett a román Natea, aki tavaly megnyerte az Abu-Dzabiban rendezett Grand Slam-tornát. A paksi óriással azonban nem bírt, négy intés után leléptették.

Az elődöntőben az oroszok reménysége, a két évvel ezelőtt Abu-Dzabiban Grand Prix-győztes Aszlan Kamijev volt az ellenfél, ám mindössze két és fél percet tudott elrabolni Bor Barna idejébel, a vége magyar ippongyőzelem lett.

A finálé előtt a statisztikákat böngésztük, a hollandok huszonhárom éves judósa, a tavaly Zágrábban Grand Prix-győztes holland Meyer ugyanis már kétszer borsot tört Hangyási László tanítványának orra alá: tavaly a szófiai fináléban, majd éppen Zágrábban egyaránt a holland nyert… Csakhogy most fordult a kocka: kiélezett meccsen, aranypontos csatában egy sorsdöntő jukóval Bor Barna diadalmaskodott, és hatalmas lépést tett a riói olimpia felé – egyben az övé lett a mieink harmincadik Grand Slam-érme!


Bor Barna (balról a második) a sportág történetének második
magyar Grand Slam-győzelmét aratta a férfiaknál

A százötvenhatezer dolláros összdíjazású bakui Grand Slam-tornán 48 ország 354 judósa lépett tatamira. A legjobban a házigazda Azerbajdzsán, illetve Románia szerepelt, válogatottjuk holtversenyben két arany- és egy ezüstéremmel végzett az éremtáblázat élén, megelőzve Oroszországot (2, 0, 3). Ami nagyon biztató a budapesti Grand Prix és a bakui Európa Játékok előtt, hogy a mieink a zágrábi Grand Prix-n megszerzett első hely után ezúttal három éremmel gazdagodtak, s az éremtáblázat hatodik helyén végeztek, holtversenyben Japánnal…

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau